E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisİlhami Koç’tan ‘fon’ bombası---

İlhami Koç’tan ‘fon’ bombası

İlhami Koç’tan ‘fon’ bombası
16 Haziran 2015 - 13:17 borsaningundemi.com

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İlhami Koç Borsa Gündem’e özel açıklamalar yaptı. Koç, ‘kaldıraçlı borsa yatırım fonu’ önerdi

Borsa İstanbul'da işlem gören İş Bankası iştirak şirketlerinin paylarının fiyat ve getiri performanslarını ölçen endeks, artık Borsa İstanbul tarafından hesaplanacak.
Yeni uygulamaya ilişkin olarak Borsa İstanbul CEO’su Tuncay Dinç ve Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İlhami Koç, ‘İş Bankası İştirakleri Endeksi Gong Töreni’nde bir araya geldi.

Tören sonrası konuştuğumuz Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İlhami Koç, Borsagundem.com’a yaptığı  özel açıklamada, borsa yatırım fonları tarafında, ‘Kaldıraçlı Borsa Yatırım Fonları’ olması gerektiğini söyledi, önemine vurgu yaptı. Koç, Borsa İstanbul-Nasdaq ortaklığı için de ”Önümüzde çok zor bir takvim var” dedi. İlhami Koç’un sorularımıza verdiği yanıtlar ise şöyle:
 
“EMEKLİLİK FONLARI ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE BÜYÜYECEK “

-Halka arzlarda başarılı sonuçlar alınması, Sermaye Piyasalarının geliştirilmesi için endekslerin kurulması tek başına yeterli mi?

İlhami Koç: Tabi ki tek başına yeterli değil. Ama şöyle bir önemi var. Bizim bütün amacımız borsaya gelen kurumsal paraların artırılmasını sağlamak. Şu anda ana endeksler var zaten. Amacımız, bunun altında bir takım alt endeksler yaratıp, bu endekslere uygun bir bağımsız yatırımcı kitlesi çekebilmek. Dünyada bu çok yaygın. Özellikle bu etkin piyasasının kabul görmesiyle beraber klasik yönetilen borsa yatırım fonları çok hızlı büyüdü. Bizde maalesef büyümedi. Biz 90’lı yılların sonlarında bu işe adım attık. 90’lı yıllardan bugüne gelen süre içerisinde aslında başarısı fena sayılmaz. Rakamlar büyüdü, bugün yaklaşık 60 milyon lira civarında ama 150 milyon liralara çıktığı da olmuştur. 

Bizim bütün amacımız bu kanaldan alt endeksten farklı grupları çekebilmek. Bununla beraber mevcut fonun yanında, emeklilik fonları tarafında da alt kategori koyuyoruz. Pasif yönetilen emeklilik fonları bence önümüzdeki dönemde büyüyecek işlerden biri diye düşünüyorum.
 


“‘KALDIRAÇLI BORSA YATIRIM FONLARI’ OLMALI

-Yeni enstrümanlar gerekiyor mu?


İlhami Koç: Biz kendi açımızdan baktığımız zaman son 10 yılda çok yeni ürünler geldi. Varantlar geldi ve bir piyasa oluştu.  Vadeli İşlemler keza aynı. Opsiyonlar işlem görmüyordu ve likidite problemi vardı ama yavaş yavaş onlar da aşılıyor.

Ama bence yapacağımız şeylerden bir tanesi (özellikle bu konuyla ilgili olarak) borsa yatırım fonları tarafında, ‘kaldıraçlı borsa yatırım fonları’ olması lazım. Hem yukarıya doğru, hem ters yönde imkan veren. Dünyada borsa yatırım fonları yani bu endekslere dayalı fonların büyümesi, kaldıraçlı tarafta yukarı doğru gidiyor. Bizde şu anda kaldıraç imkanı yok. Bire bir yansıtan ürünler var. Hem ters pozisyonda, hem düz pozisyonda bizim kaldıraçlı pozisyon almamızı sağlayacak borsa yatırım fonları olması lazım diyorum. Biz bu konuyla ilgili SPK ile görüşüyoruz ve onlara önerilerde bulunuyoruz.
 
“ÖNÜMÜZDE ÇOK ZOR BİR TAKVİM VAR”
 
-Borsa İstanbul-Nasdaq’la ortak yürüyüşüne yönelik İş Bankası’nın ve İş Yatırım’ın özel bir girişimi olacak mı?


İlhami Koç: Şu an için özel bir şey yok. Şu anda kendimizi hazırlamaya çalışıyoruz. Önümüzde çok zor bir takvim var. Bütün banka ve aracı kurumlar kendini ona vakfetmiş durumda.
 
-TEFAS hayata geçeli yaklaşık 6 ay oldu. Sizce ilgi nasıl?

İlhami Koç: Bir kere çok önemli bir proje olduğunu kabul etmek lazım. Eğer fon sektörü büyüyecekse ancak böyle büyüyecek. Ama bu hemen olacak bir şey değil. Tamam rakamlar büyüyor bunda kimsenin şüphesi yok ama, hala yatırımcı alışkanlıkları devam ediyor. Zaman içerisinde yatırımcı alışkanlıkları değişecek diye düşünüyorum.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tag16 Haziran 2015 14:11

    Yurtdışında short (kısa) ve leveraged (kaldıraçlı) gibi bizde olmayan BYF çeşitleri var. Türkiye'de uygulanabilmesi için yasal düzenleme gerekir, yoksa yıllardır aracı kurumlar tarafından yapılmak isteniyor.