E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleriİlaç fiyatlarında büyük bir sıkıntı var'---

İlaç fiyatlarında büyük bir sıkıntı var'

İlaç fiyatlarında büyük bir sıkıntı var'
23 Haziran 2012 - 11:51 borsaningundemi.com

Abdi İbrahim Üst Yöneticisi Candan Karabağlı''Şu anda ilaç fiyatları konusunda büyük bir sıkıntı var' var

Abdi İbrahim Üst Yöneticisi (CEO) Candan Karabağlı, şu anda ilaç fiyatları konusunda büyük bir sıkıntı olduğunu belirterek, ''Geçen yıl yüzde 25-30 civarında bir kur artışı oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kendi koyduğu kurala göre bu kur farkını vermesi gerekiyordu. Maalesef SGK bu kur farkını vermedi ve bu ilaç sanayinde çok ciddi bir soruna yol açtı. Bu kur farkının verilmesi gerekiyor, çünkü kendi koyduğu kuralı uygulamamak doğru değil'' dedi.
ABD'nin, Boston kentinde düzenlenen 2012 Uluslararası Biyoteknoloji Fuarı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karabağlı, hükümetin ilaç sektöründe Ar-Ge ve yatırımı destekleyen politikalar izlemesinin çok önemli ve güzel bir olay olduğunu kaydetti.
Karabağlı, yeni teşvik yasası çıkmadan önce hükümetin sektörün görüşlerini sorduğunu dile getirerek, her talepleri olmasa da bir çok talebi hükümetin yeni teşvik sistemine koyduğunu anlattı.
Onkoloji ve biyoeknoloji alanını öncelikli yatırım alanı olarak belirlendiğine işaret eden Karabağlı, bunun kendilerinin önerileri olduğunu bildirdi.
Karabağlı, Abdi İbrahim olarak biyoteknoloji alanında planları olduğunu bildirerek, bunu ilerleyen zamanlarda kamuoyunun göreceğini, şu anda bioteknoloji alanında faaliyet gösteren firmalarla görüşmeler halinde olduklarını ve bunun sonuçlarının ilerleyen dönemlerde görüleceğini kaydetti.
Türkiye pazarında lider durumda olduklarını anımsatan Karabağlı, ''Bu liderliği devam ettirmek istiyoruz. Bunun için de biyoteknoloji pazarına girmek gerekiyor. Biyoteknoloji pazarına girmeden bu liderliği devam ettirebilmek söz konusu değil firmaların. Dünyada 110 milyar dolarlık biyoteknoloji pazarı var. önümüzdeki 10 yıl içinde biyoteknoloji alanında çok büyük fırsat bekliyor ilaç sanayisini'' dedi.
Karabağlı, biyoteknolojinin 1980'li yıllardan itibaren modern anlamda insan hayatına girmeye başladığını, temelde daha akıllı ilaçlar üretilebildiğini ifade ederek, üretimde canlı organizmaların kullanıldığını, DNA teknolojisinin gelişmesi ile birlikte bioteknolojide büyük adımlar atıldığını, şu anda en çok onkoloji ve bağışıklık sistemi hastalıklarında kullanıldığını anlattı.
-''SGK Kur farkını ödemeli''-
Candan Karabağlı, şu anda ilaç fiyatları konusunda büyük bir sıkıntı olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Geçen yıl yüzde 25-30 civarında bir kur artışı oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kendi koyduğu kurala göre bu kur farkını vermesi gerekiyordu. Maalesef SGK bu kur farkını vermedi ve bu ilaç sanayinde çok ciddi bir soruna yol açtı. Bu kur farkının verilmesi gerekiyor, çünkü kendi koyduğu kuralı uygulamamak doğru değil. Kur düşseydi bu uygulanacaktı. Kur artığı zaman da uygulanmalı. Burada bir çok büyük bir sıkıntı var. Bence sanayi mağdur olmuş vaziyette düzeltilmesi lazım. Biz bunu yetkililere söylüyoruz, söylemeye de devam edeceğiz. Sadece kurdan 1,5-2 milyar dolarlık sanayiye yük geldi. bu farkın kesinlikle verilmesi gerekiyor.
Bunun dışında ayrıca SGK'nın yaptığı bir indirim var bu kurdan bağımsız. 2009 yılının sonunda yüzde 20 civarında, 2010'un ve 2011'in sonunda yüzde 10 civarına bir indirim yapıldı. Artık bıçak kemiğe dayandı. Yerli firmalar teker teker şirketlerini satmaya başladılar. Böyle olunca yerli sanayinin gelişmesine çok ciddi bir fırsat bırakmamış oluyoruz. şu anda fiyatlar dünya ortalamasının çok altında. ilaçta dünyada en ucuz ülkelerden biri haline geldik''
-''(Geçmişte kazandıklarınıza sayın) anlayışı doğru değil''-
İlaç sektörüne yönelik ''Geçmişte kazandıklarınıza sayın'' gibi bir yanlış algı olduğuna değinen Karabağlı, ancak ilaç sektöründe iş modelinin iyi anlaşılması gerektiğini belirtti.
Karabağlı, ''Bugün bir ilaca yatırım yaptığınız zaman eğer bu orijinal ilaç ise ortalama 10 yıl sonra, bu ilaç bir jenerik ise ortalama 3-4 yıl sonra piyasaya sürebiliyorsunuz. orijinal ilaca 800 milyon dolarla 1,5 milyar dolar arasında yatırım yapıyorsunuz ve 15 yıl sonra ilacınız piyasaya çıkıyor. Bu arada bütün finansı yatırım yapıyorsunuz. Siz yatırımcı olarak büyük risk alıyorsunuz. Bir patent süresi veriliyor 20 yıllık, bu sürede bu ilaçtan yatırımınızı geri almaya çalışıyorsunuz. Devlet ilaca baktığında bu yatırım kısmını görmek istemiyor'' diye konuştu.
İlaç endüstrisi olarak oturup 2023 yol haritası yaptıklarını ve 2023 yol haritasını hükümetle paylaştıklarını dile getiren Karabağlı, hükümetin önerilerini teşvik konusunda dinlediğini, ancak konu kur farkının ödenmesi olunca, bunu yapmak istemediklerini belirtti.
-''Son 10 yılda 10'a yakın Türk ilaç firması yabancıların eline geçti''
Karabağlı, hem kur farkının ödenmemesinin, hem de SGK'nın ilaç fiyatlarını indirmesinin sektörü çok zor durumda bıraktığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Son 10 yılda 10'a yakın Türk ilaç firması yabancıların eline geçti. Şu anda teker teker gitmekte olduğumuz yol bu. Türkiye çok önemli bir pazar. Türkiye'nin demografiği çok önemli. Nüfusunun yüzde 60'ı, 30'un altında, hayat yaşam süresi uzuyor. Ortalama yaşam süresi 73'e çıktı. Yaşam sitillerimiz değiştiği için bir takım kronik rahatsızlıklar artacak.
Dolayısıyla bu pazarı çok dinamik ve büyüyecek bir pazar olarak görüyorlar. Çin, Hindistan, Güney Kore, Meksika gibi büyüme potansiyeline sahip pazarlar içerisinde değerlendiriyorlar. Onun için yabancı firmalar Türk şirketlerini satın alarak, ilerde bu olaylar düzeldiği zaman bunu finansman ederim diye bakıyor. Ancak yerli şirketlerin böyle bir finansman şansı yok.''
-''Uluslararası piyasalara açılmaya çalışıyoruz''-
Abdi İbrahim olarak kendilerinin uluslararası piyasalara açılmaya çalıştıklarını bildiren Karabağlı, bunun da yatırım, sermaye ve uzun soluklu bir bakış açısı getirdiğini belirtti.
Karabağlı, sektöre yönelik satın almaların cari açığa olumlu katkı sağlayabileceğini, ancak Türkiye'ye teknoloji transferine yönelik bir katkısı olmayacağını savundu.
''Bunun bir teknoloji transferi olmadığını bilmekte fayda var'' diyen Karabağlı, bu satın almaların Türkiye pazarına ve civardaki pazarı elde etmeye yönelik bir çalışma olduğunu söyledi.
Karabağlı, bütün bunların yanında sektörün kar marjlarının çok düştüğünü de sözlerine ekledi.
AA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)