E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİkinci nükleer santral iptal mi oluyor---

İkinci nükleer santral iptal mi oluyor

İkinci nükleer santral iptal mi oluyor
04 Aralık 2018 - 08:13 borsaningundemi.com

Mitsubishi liderliğindeki konsorsiyum Türkiye'de nükleer santral inşaa etme projesinden vazgeçiyor

Japonya'dan Mitsubishi Hevay Industries ve ortaklarının oluşturdukları konsorsiyum Türkiye'de nükleer santral inşaa etme projesinden vazgeçiyorlar.

Nikkei gazetesinin habernine göre uzun süredir ertelenen projenin maliyetinin orjinal tahminlerin neredeyse iki katına, 5 trilyon yen (44 milyar dolar) seviyesine yükselmesi Mitsubishi Heavy liderliğindeki konsorsiyumun projeli devam ettirmesini zora soktu.

Habere göre, 2011'deki Fukushima Daiichi nükleer santralinde yaşanan erime sonrasında artan güvenlik zorunlulukları ve Türk Lirası'nın son dönemde yaşadığı değer kaybı maliyet artışlarında etkili oldu.

Türkiye ile Mitsubishi Heavy liderliğindeki konsorsiyum Sinop'ta 4 nükleer reaktörden oluşan santral kurulması için 2013'te anlaşmışlardı.İnşaatın 2017'de başlaması ve ilk reaktörün 2023'te faaliyete geçmesi planlanıyordu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Şimşek04 Aralık 2018 18:43

    Akkuyuda atık sorunu yok. Amerika santrallerinin betonu demiri çürümüş hala çalıştırıyor. Amerika düne kadar Rusyanın nükleer başlıklarındaki uranyumu kendi dökük santrallerinde ucuz elektrik için kullanıyordu. Fukuşima onlarca yıl uyarıya rağmen Japonyanın ihmal skandalıdır. Akkuyunun betonu yüz yıldan fazla dayanıklı, reaktör kazanı bile 60 yıl dayanıklı. Kullanılmış yakıt çubuklarını Rusyaya iade etmeden havuzda en az 50 yıl bekletirsin. Ne atığı? Pakistana zenginleştirmeye göndersen bir anda yüzlerce nükleer başlığa sahip olursun. Gavurun endişesi Türkiye elektrik üretirken bir yandan geleceği için reaktörün havuzunda zenginleşmiş nükleer yakıt çubukları biriktirecek diye endişe ediyor. Almanya havuzda tutma hemen iade et Rusyaya dedi bunlar mı dost? Akkuyu Fukuşima değil, kıyas bile edilemez. Türkiyenin bilim ve milli güvenliği için Akkuyu gibi bir santrali kesinlikle olmalı. 

  • Şimşek04 Aralık 2018 18:32

    Merak etmeyin Türkiyede biliyor Japonya üzerindeki Amerikan baskısını. Uranyumun yüzde doksanı çöp oluyordu. Yeni teknolojilerle bu atıl yüzde 90 lık çöp olan kısım tekrar yakıt olarak kullanılınca 300 yıl değil dünyaya binlerce yıl (sonsuz gibi) yetecek uranyum var ve bunu kullanan hızlandırılmış nötron reaktörleri hatta küçük (50-300 megavat arası) yüksek güvenlikli reaktörler yolda. Fosil yakıt baronları rahatsız. Türkiye nükleer santral işletmeyi öğrenmeli, nükleer tıp, nükleer silah vesaire öğrenmeli. 

  • MEHMET04 Aralık 2018 13:52

    tüm dünya nükleer kullanıyor bi biz geçemedik 

  • BİR DOST04 Aralık 2018 13:21

    Çok konuşup icraat sevmeyen arkadaşlar sevinecektir lakin  emin olun bu  projelerin hepsi tamamlanacaktır inşallah.

  • Bekir Yılmaz04 Aralık 2018 09:43

    Teknolojik gelişmeler nükleer santralleri ihtiyaç olmaktan çıkarttı. Alternatif ekolojik enerji kaynakları ve depolama teknolojisi üzerine yoğunlaşmak gerekli. Akkuyu inşaatını da degerlendirmek gerekli.

  • Hasan04 Aralık 2018 09:12

    Çok iyi olmuş topraklarımızda bu tip tehlikeli nükleer santral istemiyoruz. KEndimizin çoluk çocuğumuzun canını tehlikeye atmaya değmez.