E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİkinci karantinaların kazananı teknoloji olmayabilir---

İkinci karantinaların kazananı teknoloji olmayabilir

İkinci karantinaların kazananı teknoloji olmayabilir
27 Ekim 2020 - 18:27 borsaningundemi.com

Avrupa’da ve ABD’de artan korona virüs vakalarıyla birlikte topyekûn karantinalar tekrar tartışılır oldu. Ancak böyle bir ihtimalde teknoloji hisseleri bahar aylarındaki gibi borsanın rakipsiz lideri olamayabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amazon uluslararası yükselişini devam ettiriyor. Apple ve Google zahmetsizce 2 trilyon dolarlık piyasa değeri duvarına yaklaşabilir. Zoom değerinin üç katına ulaşabilir. Netflix 500 milyon yeni abone sayısına ulaşabilir ve evde yemek tarifleri veren uygulamaların halka arzları beklenenden çok daha fazla fiyatlara halka arz olabilir.

Küresel ekonomi ikinci bir karantina sürecine yaklaşırken yatırımcıların büyük çoğunluğu yukarıdaki gibi teknoloji yatırımlarının değerini arttıracağını düşünüyor. Fakat The Telegraph yazarı Matthew Lynn’e göre borsalardaki diğer sektörlere de dikkat etmek gerekiyor.

Lynn yazısında ikinci karantina sürecinin kazananları ilkine göre çok farklı kazananlar üreteceğini öngörüyor. Yazara göre kış aylarında evlerine saklanıp aşının bu krizi bitirmesini bekleyen insanlar şimdiden eski tip ekonominin daha başarılı bir karantina dönemi geçireceğinin işaretlerini veriyor.

Bunun sebebiyse teknoloji hisselerinin gücünün sonuna ulaşması, tüketicilerin daha rahatlatıcı ürünlerini tercih etmesi ve geleneksel işletmelerin krize adapte olmayı öğrenmiş olması. Yatırımcılar ve CEO’larsa basitçe bahar aylarındaki karantina döneminin bir kopyasını bekliyor.

Borsanın lideri değişiyor mu?

Nisan ve mayıs ayları boyunca dünya ekonomileri kilitlendiğinde, hangi şirketlerin bundan yararlandığı kısa sürede ortaya çıktı. İnsanlar Amazon'dan bir şeyler satın aldığında, Netflix'te dizi izlerken ve bir ofis yerine Zoom üzerinde çalışmaya geçerken teknoloji devleri pazar payına büyük kazançlar eklediler. Perakendeciler çöktü ve restoran zincirleri, kahve dükkanları, havayolları, oteller ve sinemalar da onlarla birlikte dibi buldu. İş modelleri güvenilir bir internet ağına bağlı olmayan işletmelerin başı dertteydi. Buna karşın ürünlerini internet üzerinden satabilenler içinse her şey çok iyi gitti.

The Telegraph yazarı Lynn'e göre salgının devam etmesiyle birlikte ikinci dalganın oluşturduğu süreçte şimdiden bazı keskin farklılıklar var. Kazananlar ve kaybedenler önceki gibi değil. Lynn ikna olmayanların bazı şirketlerin birkaç hafta önce paylaştıkları bilanço raporlarına bakmasını öneriyor.

Tüketici ürünleri sektöründe Nestle beklentileri aşarak 9 ayda ilk defa satışlarında %3,5 oranında artış yakaladı. Unilever’da beklentileri aşarak satışlarda %4,4 oranında yükseliş gösterdi. Goldman Sachs, JP Morgan ve UBS gibi yatırım bankaları beklentilerin çok üzerinde bilanço raporları paylaştı.  ABD’de borsada yer alan restoran zincirlerinin hisseleri tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. Lynn Domino’s ve Chipotle’yi bu alanda örnek olarak gösteriyor.

Borsaların liderini değiştirecek üç neden

Buna karşın Netflix’in bu ay paylaştığı bilanço rakamları ise hal kırıklığı yarattı. İngiltere’deki perakende satış rakamlarına göreyse geçtiğimiz haftanın internetten satış verileri düşüş gösteriyor. Beklenilen senaryo bu olmasa da Lynn’in ifadelerine göre bunun gerçekleşmesinin üç nedeni var.

Birinci neden teknoloji balonunun patlamış olması. Sektör, on yıllık potansiyel büyümeyi sadece birkaç kısa aya sıkıştırdı ve bu da bazı olağanüstü gelişmelere yol açtı. Ancak dev sektör tam da bu nedenden konsolidasyon dönemine girmiş gözüküyor. İnternetten satış oranları çok kısa bir sürede çok hızlı bir şekilde arttı fakat bu hızda artışın devam edebilmesi mümkün gözükmüyor.

Yatırımcıların teknoloji hisselerinden uzaklaşma zamanı

İkinci neden Kovid-19’un daha fazla konfor odaklı tüketici mallarına olan talebe dönüşü arttırdığı gözüküyor. Unilever gibi markaların beklenenden daha iyi bilanço sağlamalarının nedeni eskisinden çok daha fazla her şeyi temizlemeye olan ihtiyacın artması. Bunun yanında birçok insan korona virüsün yeni bir karantina sürecine neden olması ihtimaline karşı tanıdıkları ve rahat hissettikleri gıdaların yanında kutu oyun setlerini tercih ediyor. Bu durum eski tip işletmelerin güçlenmesine yol açıyor zira bir markanın yaratılması yıllar alan bir süreç

Son olarak da Lynn şirketlerin korona virüs sürecine adapte olmasına dikkat çekiyor. İlk karantina süreci birçok şirket için büyük bir şoka sebep olmuştu. Birçok şirket nasıl cevap vereceğine dair en ufak bir fikre bile sahip değildi. Üzerinden altı ay geçmesinin artından şirketler bir plan oluşturmak zorunda kaldılar.

Bu durum zincir restoranların bilançolarındaki yükselişin nedenlerini de gösteriyor. Daraltılmış menülere, eve servislere ve alanlarını virüse göre ayarlamaya odaklanan restoranlar bu süreçte daha başarılı performans gösterebiliyorlar. Diğer sektörlerde ise firmalar ofislerini kapatarak evden çalışma sistemlerine geçiş yaptılar ve bu değişen ekonomiye göre satış stratejilerini değiştirdiler.

Teknoloji tek başına piyasanın hakimi olamayacak

Korona virüs karantinalarının ilk raundunu şüphesiz bir şekilde teknoloji şirketleri kazandı. İkinci rauntta ise eski tip ekonominin geri dönüşü damga vurabilir. Bu durum her işletme için geçerli olmayacaktır. Havacılık ve konaklama sektörü sorun yaşamaya devam edebilir.

Fakat böyle olsa bile teknoloji tek başına piyasayı domine edecek güce sahip olamayabilir. Lynn yatırımcıların da CEO’ların da bahar aylarındaki karantina sürecinin tekrarını beklememeleri konusunda uyarıyor.

ABD'de tüketici güveni düştü

 

Küçük yatırımcıyı batıran 5 yanlış tavsiye

 

Teknoloji hisse fonlarına ilgi sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)