E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kullanılmış elektrikli ve elektronik cihazların toplanmasına yönelik yönetmelik yenileniyor. Hazırlanan taslak görüşe açıldı.
Yönetmelik taslağı sektörün değer zinciri içindeki çeşitli kuruluşlara bazı zorunluluklar getiriyor. Görüşe açılan Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Yönetmeliği taslağına göre, üzerinde marka bulunan cihazların toplanmasından o cihazı üreten şirket sorumlu olacak. Toplanan cihazların pilleri ayrılarak, atık pil yönetim sistemine ayrıca dahil edilecek. Elektronik cihaz üreticisi şirketler Çevre Bakanlığı tarafından oluşturulacak bilgi sistemine kayıt olacaklar. Bu bilgi sisteminde cihazların izlenmesi ve piyasaya çıkan ürünlerin miktar vb. bilgilerinin izlenmesi sağlanacak. Üretim şirketleri atıkların toplanmasından ve bu toplanan atıkların işlenmesinden sorumlu olacak. Bu işlemler için Bakanlıktan ayrıca lisans alacaklar.
ANA AMAÇ YENİDEN KULLANIM
Dünya'dan Mehmet Kaya imzasıyla yer alan habere göre yönetmelik taslağında elektronik cihazlarının üretim aşamasında geri kazanım ve yeniden kullanıma imkan verecek şekilde tasarlanması ana amaçlardan biri olarak belirlendi. Yönetmeliğe göre firmalar bu unsurları gözeterek tasarım ve üretim yapacak.
Geri kazanım tesislerinde de toplanan cihazların mümkün olduğu durumda iyileştirilerek yeniden kullanıma sunulması amaçlardan biri olarak sıralandı. Geri kazanım tesisleri bu amaçla da tesis oluşturabilecek. Yeniden Kullanıma Hazırlama Tesisi olarak adlandırılan bu tür tesisler için de bakanlıktan lisans alınacak.
YENİLENMİŞ ELEKTRİKLİ CİHAZLARIN İTHALİNE İZİN
Yönetmelik taslağında yurtdışında yenilenmiş olan elektronik cihazlarla elektrikli cihazların ithaline de izin veriliyor. Atık olmadığı ispatlanan kullanılmış ya da yenilenmiş cihazlar ithal edilebilecek. İthalata ilişkin düzenlemeyi Ticaret Bakanlığı düzenleyecek. Geri kazanımın finansmanından üreticiler sorumlu olacak. Firmalar bu amaçla ürünün satışı sırasında depozito ya da Geri Kazanım Payı alabilecek. Taslakla, elektrikli ve elektronik cihazların türleri yeniden sınıflandı ve buna bağlı olarak atık toplama miktarları yeniden belirleniyor.
Dağıtım-distribütör şirketler de yeni ürün sattıklarında, tüketicinin aynı tür eski cihazını almakla yükümlü olacak. Dağıtıcı, distribütör şirketler, Çevre Bakanlığının sistemine kayıtlı olmayan üreticilerin ürünlerini satamayacak. Tüketiciler, elektronik cihaz atıklarını ayrıca toplamak, atıkları belediye, distribütör ya da üreticinin toplama sistemine vermekle yükümlü kılınıyor.
İngiltere, elektronik atıklardan altın elde edecek
Elektrik-elektronik sektöründen 14 milyar dolarlık ihracat
Rusya’da taksitli elektronik ürün satışları durduruluyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yazıklar olsun. Düştüğümüz hallere bak. Memleket foseptik çukuruna doğru gidiyor.
yoksullaşınca bitpazarı AVM olurmuş
Yahu avrupada 1 ay çalışan son model iphone alıyor. hatta taksitlerle alıyor. herkeslerin elinde en az 4 yaşında telefonlar var. Biz neden avrupanın çöpünü alalım ? ...Adam giti ithal edilen ürünlerin ötv leri düşer, kdv leri iner, Sıfır ürünler alırız. her sıfır alınan teknolojık ürün otomatikman kullanıma girince teknolojıde modernlık olur, gelişmiş atyapı sistem yazılımları devlet işleri e devlet vb uygulamalar rahat eder.. milletin teknolojık çöpünün ne işi var ülkemizde?_ haa biri yerli üretecek ise milli teknolojık cihazlar kdv sıfır ödv sıfır yaparsın işçilerine yarı fiyat skg alır vergi ödemelerinde kolaylık sağlarsın. piyasada rekabet etsin diye...
1980'lerde yurt dışından ikinci el ithalatı bir süre serbest bırakılmıştı, o sırada çok araba geldi ve yabancılar daha sonra yedek parça satarak oldukça karlı çıktı. Muhtemelen 10. nesil intel ve 3 ve 4 inci nesil AMD işlemcili notebooklar gelir fiyatlar düşer. Daha eskileri alibaba'da nerede ise bedavaya satıyorlar umarım onlar gelmez. Windows 11 çalıştırmayanarı kabul etmemeleri gerekir. Çok sayıda cep telefonu da gelir ama eski android versiyonları upgrqade edilemiyor. Orada da bir sınır olmalı.
Çok doğru. Bir çok telefın google play de çoğu eski versiyone gireceğinden güncelleme bile yapamaz. bir e nabız uygulaması. bir hayat eve sıpar uygulaması bile çalışmayan avrupanın çöp telefonları bizlere verilecek :D alt yapı uygulamaları 5 g 6 g vb derken 2 g desteklemeyen çöpler ülkemize gelecek :D afrika yapacaklar bizleri.
Haydeee Türkiye dünyanın çöp ithal mekezi oldu.Verdin yetkiyi gördün etkiyi.
Bak acaip bir buluş bu kim bulduysa alKışşşş lıyorum.
Öyle geliştik Öyle geliştik sıfır ürün alamıyoruz inadına akp...
İhanet gibi bir karar Avrupa'nın copcusu olma yolundayiz
Copten sonra bunuda ithal edecegiz desene ne sahlandin be yeni turkiye eskisi boyle yapamazdi
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:29)