E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporlarıİkinci dalga henüz fiyatlamalara yansımadı---

İkinci dalga henüz fiyatlamalara yansımadı

İkinci dalga henüz fiyatlamalara yansımadı
01 Haziran 2020 - 09:20 borsaningundemi.com

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BIST-100 endeksinin güne yatay başlangıç yapması bekleniyor.

Haftanın son işlem gününe hafif satıcılı bir seyirle başlayan BIST-100 endeksi gün içinde dalgalı bir seyir izledi ve 105.520 seviyesinden kapanış yaptı. İşlem hacmi 14,4 milyar TL olarak gerçekleşirken, endekse dahil 43 hisse değer kazandı, 54 hisse ise değer kaybetti.

USD/TL kuru 6.81 etrafında dalgalanırken, sabah saatlerinde yurtdışı vadeli piyasalarda da pozitif bir seyrin izlendiğini belirtelim.

ABD'de ırkçılık karşıtı protestolar şiddetini artırırken, Çin ile ilişkiler risk unsuru olmaya devam ediyor. ABD Başkanı Trump'ın, geçen hafta, Çin ile ilgili açıklamalarının beklentilerden daha yumuşak bir tona sahip olması ve sabah saatlerinde açıklanan Çin PMI verilerinde yeniden genişleme bölgesine geçilmesi özellikle Asya piyasalarında pozitif fiyatlanıyor.

Dünya çapında görülen KOVİD-19 vakalarının %28'i ABD'de iken yaşanan son olaylar, salgının yeniden yaygınlaşması riskini artırıyor. Ancak bu durumun henüz fiyatlamalara yansımadığını görüyoruz. Piyasalar bugün içeride hem içeride hem de ABD'de açıklanacak olan Mayıs ayı PMI verilerini takip edecek. Çin verilerinin ardından ABD verileri daha da kritik hale geldi.

BIST-100 endeksinin güne yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz. 104.900-104.500 destek seviyeleri iken 105.500-106.500 direnç olarak takip edilebilir. Yatırımcılara gün içi pozisyonlar için 104.900 seviyesini referans olarak kabul etmelerini öneriyoruz.

BDDK, “Aktif Rasyosu”na yönelik revizyon yaptı

BDDK daha önce 18 Nisan tarihinde duyurduğu Aktif Rasyosu (AR) (Krediler + (Menkul Kıymetler x 0,75 ) + ( TCMB Swap x 0,5 ) / TL Mevduat + ( YP Mevduat x 1,25 ))’na yönelik ilave düzenlemelerde bulundu. Buna göre 01.06.2020 tarihinden itibaren,

BDDK’ya raporladıkları verilere göre 31.03.2020 tarihi itibariyle, bankalar mevduatı hariç, [Türk Lirası(TL) Mevduat + Yabancı Para(YP) Mevduat] toplamı 25 mlr TL’nin altında kalan bankalara 31.12.2020 tarihine kadar bu düzenlemeye uyum için süre tanınmasına,

AR’ın pay kısmında yer verilen “Krediler” kalemindeki, a) KOBİ kredilerinin, b) Proje finansmanı kredilerinin c) İhracat kredilerinin hesaplamada 1,1 katsayısı ile ağırlıklandırılmasına,

3 aydan kısa vadeli kredilerin hesaplamada “Krediler” kalemine dahil edilmemesine, 

Bankaların (kendi aralarında yaptıkları işlemler hariç) müşterileri ile yaptıkları TL cinsi repoların ve ihraç ettikleri 6 aydan kısa vadeli TL finansman bonolarının hesaplamada AR’ın payda kısmında yer verilen “TL Mevduat” kalemi altında dikkate alınmasına, 

Bankaların (kendi aralarında yaptıkları işlemler hariç) müşterileri ile yaptıkları YP cinsi repoların, hesaplamada AR’ın payda kısmında yer verilen “YP Mevduat” kalemi altında dikkate alınmasına,

AR’ın payda kısmının hesaplanmasında, “YP Mevduat” kalemi toplamının, 1) YP Kredilere kadar olan kısmına 1 katsayısının, 2) YP Kredileri aşan kısmına ise 1,75 katsayısının uygulanmasına karar verildi. Bu çerçevede AR formülünün şu şekilde revize edilmiştir:

Aktif Rasyosu (AR) = (Krediler + (Menkul Kıymetler x 0,75 ) + ( TCMB Swap x 0,5 ) / TL Mevduat + ( YP Mevduat x 1,75*)). * YP Mevduat toplamının YP Kredilere kadar olan kısmı için bu katsayı 1 olarak uygulanır.

Yorum: Son yapılan revizyon bankaların artan katsayılar nedeniyle KOBİ, proje finansmanı, ihracat kredileri sağlamasını teşvik edici bir etki yaratacaktır. Diğer yandan, mevduat kalemine TL-YP repo işlemlerinin ve kısa vadeli TL bono ihraçlarının dahil edilmesinin bankalar için bir miktar rahatlatıcı bir adım olabileceğini değerlendiriyoruz. Ancak YP mevduat kat sayısının 1,25’den 1,75’e çıkarılmasının ise daha fazla kredi verilmesine ya da YP mevduat tabanının azalmasına neden olabileceğini düşünüyoruz. BDDK verilerine göre, 15 Mayıs itibariyle, mevduat bankalarının toplam mevduat büyüklüğü yaklaşık 2,7 trl TL olup, bu tutarın 1,36 trl TL’si (%49,7’sini) YP mevduat oluşturmaktadır. Aynı tarih itibariyle, YP kredilerin büyüklüğü ise 883,6 mlr TL düzeyindedir.

Kısa Kısa Haberler
(=) Bankacılık Sektörü: BDDK yaptığı açıklamada, COVID-19 salgınıyla mücadele sürecinde bireysel ve ticari müşteriler tarafından iletilen şikayetlerin incelenmesinin ardından, kurum tarafından düzenlenen denetim raporlar sonucunda, bankalara iletilen talimatlara aykırı işlem tesis edilmesi gerekçesiyle, 18 bankaya toplam 102,1 mn TL idari para cezası uygulanmasına karar verildiğini duyurdu. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)