E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Maden Platformu tarafından düzenlenen, ‘Madencilik Çalıştayı’nda konuşan Enerji Bakanı Berat Albayrak, sektörün kurumsallaşmasının çok önemli olduğunu ifade etti.
Albayrak, “Her alanda bu sektörün profesyonelleşmesi, kurumsallaşması lazım. Firmalarımızın bir kısmı tam, bir kısmı değil. Yerli ve milli sektör bu. Yerli kaynaktan üretiyor, istihdam üretiyor. İhracat üretiyor. Özellikle kriz zamanlarında oluşabilecek hasarları reaktif değil, öncesinden planlayıp bütün bu stratejisini dizayn ederek, proaktif yöntemlerle çözecek plan ve uygulamaların her durum ve koşula göre hazırlanması, takip edilmesi, güncellenmesi her bir firmanız için hayati bir elzem” dedi.
"BİRAZ KAS YAPMALISINIZ"
“Kriz oldu izledik, sonra bütün sektör dayak yedi” diyen Albayrak şöyle devam etti: “Mevlüt Bey (Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya), ‘Dayak yediğimiz kavgadan bir ağabey gibi kurtardınız bizi’ dedi. Bundan sonra dayak yedirmeyeceğiz size. Ama sizin de dayak yememeniz lazım. Bazen kavga çok büyük olabiliyor, yurtdışından da adam çağırabiliyorlar. Bakanın gücü de yetmeyebilir, onun için sizin de pazı yapmanız lazım, hep birlikte kavgaya gireceğiz. Bir ağabey var, kavga olduğu zaman döver kurtarır bizi. Onun için madencilik sektörü de biraz vücut çalışacak, fitness çalışacak, biraz kas yapıp hep birlikte olmamız lazım.”
YIL SONUNA KADAR 1.500 SAHANIN İHALESİ BİTECEK
“Madencilik sektörü ile yaptığımız toplantılarda en sık dile getirilen konuların başında bürokrasinin azaltılması talebi ortaya çıkmıştı” diyen Albayrak, “Eylül ayı sonu itibarıyla bekleyen işlerin hepsini tamamladık. Madencilik faaliyetlerinin en hızlı şekilde ilerlemesi için ‘e-maden’ sürecini başlatacağız dedik ve başlattık. İnşallah 2018 yılında projenin tamamını devreye almış olacağız” diye konuştu. Yıl sonuna kadar en az bin 500 sahanın ihalesini bitireceklerini de söyleyen Bakan Albayrak şöyle konuştu: “Üretimden işletmeye kadar madencilikle ilgili bütün süreçlerin ekonomiye kazandırılması için ülkemizin rekabet gücünün artmasında da büyük rol oynayacak, uzun dönemli adımları büyük bir titizlikle atıyoruz. Günlük değil büyük ve uzun vadeli. Burada kamunun düzenleyici ve denetleyici rolü kadar özel sektörün de inisiyatif alması lazım. Türkiye’yi bir üst lige taşıyacağız diyorsak hepimize iş düşüyor.”
"20 MİLYAR DOLAR HAYAL DEĞİL"
Son 10 yılda ortalama 11 milyar dolarlık maden ithalatının gerçekleştiğini kaydeden Bayraktar, yerli üretimle bu alanda hareketlilik getirilmesi gerektiğini söyledi. “11 milyar dolar yurtdışına para gönderiyoruz” diyen Bayraktar, “İhracatta 15 milyar hayali rakamlar değil. Hedeflerimiz hayal değil. 15- 20 milyar dolar hayal değil. Hem ithalatı düşüreceğiz hem ihracatı artıracağız” dedi.
2 YIL ÜRETİM YOKSA RUHSATI İPTAL OLACAK
Göreve geldikten sonra kısa dönem içerisinde birçok önemli adım attıklarını ifade eden Bakan Bayraktar, “Maden yönetmeliği getirdik, maden ihale yönetmeliğini bitirdik. Maden bölgesi kanun ve uygulama yönetmeliğini hayata geçirdik. Ön arama ve genel arama dönemleri faaliyet yapmayanların, 5 yıl içerisinde 2 yıl üretim yapmayanların ruhsatı iptal edilecek. Sektördeki hakiki ve samimi üreticinin önünü açacağız. Ama ruhsatları toplayalım, 10 sene 20 sene kim öle, kim kala. Kaybedecek 1 günümüz bile yok” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Çok büyük kararlar almışsın çok matah işler yapıyorsun. Şak şak şaklar sana gelsin Albayrak
Boş yatan değil çalışan istiyor bakan. Maden dedenin mirasıydı beklet toruna devret. Bakan müthiş istismar kapılarını kapatıyor. Bravo.
Sayin bakanim ipek kozaa gurubuna sahip çikınız...kimseye kaptırmayiniz...çok degerli 3 şirketi birleştirip tek bilanco yeni isimle yola devem edip varlık fonuna devretmelisiniz...yerli milli şirketlerimiz olsun. SAYGILAR..
büyük yabancı gruplar madenleride alacak belli oldu : ))
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:31)