E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasalar, şubat ve mart aylarındaki pozitif eğilimin ardından 16 Nisan'da yapılacak referanduma odaklanmış durumda. Referandum sonrası ne olacağı merakla bekleniyor. Böyle bir ortamda uzmanlar daha temkinli bir portföy dağınım öneriyor. Sabit getirtti TL varlıkların yanında döviz cinsi varlıklara olan ilginin arttığı gözleniyor. Hisse bazında ise 'seçici olunmak' vurgusu öne çıkıyor.
Yılın ilk ayında sarsıntılı bir süreç geçiren piyasalar, şubat ayının ardından mart ayında da olumlu trendini devam ettirdi. Hisse senedi piyasası yukarı eğilimini korurken, TL döviz karşısında Merkez Bankası'nın politikaları ve asıl önemli başlık olan FED'in politikalarıyla birlikte değer kazanma trendini sürdürdü. Piyasalar iki olumlu ayın ardından 16 Nisan'da yapılacak olan anayasa referandumu sürecine giriyor. Bu süreçte ve sonrasında yatırım stratejisini belirlemek, portföy dağılımını yapmak büyük önem kazanıyor.
Ekonomist’ten Talip Yılmaz bu süreçte nasıl bir portföy dağılımı yapılması gerektiğini sordu, yatırım tavsiyelerini ve yatırım araçlarındaki beklentilerini aldı.
PORTFÖY NASIL OLMALI?
Uzmanlar tarafından, “Mevcut durumda yurtiçi piyasalarda cazip fırsatlardan ziyade biraz daha temkinli olunması gereken bir dönem” vurgusu yapıldı.
Hemen her yatırım aracı, portföyde dengeli bir şekilde dağıtılmış durumda. Burada döviz ürünler ise bir miktar öne çıkıyor. Özellikle yüzde 12,7 pay alan diğer kısmında Eurobondlar, yurtdışı hisseler tavsiye ediliyor. Geçen ay yaptığımız benzer bir çalışmada piyasa uzmanlarının portföy önerilerinde hisse yüzde 22,5, mevduat yüzde 20,8, dolar yüzde 14,2 pay alarak ilk üçte yer almıştı. ÖST ve ÖST fonların payı da yüzde 12,8 seviyesindeydi.
TEMKİNLİ DURUŞ
Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, BİST 100 Endeksi'nin 90 bine yakın seviyelerde getiri potansiyelinin azaldığı vurgusunu yapıyor. Ayışık, "Kurlarda son haftalarda yaşanan sert düzeltmenin, küresel ölçüde değerlenmesini beklediğimiz dolar için yeni alım fırsatları oluşturabileceğini düşünüyoruz" diyor.
KURDA DÜŞÜŞ SINIRLI
Dolar, faiz ve altın tarafına bakıldığında referandum kısa vadede önemli bir belirleyici olmakla birlikte sonrasında tekrar global gelişmelere odaklanacağımız uzmanlarca ifade ediliyor.
Son dört yıldır peş peşe dolar karşında değer kaybı yaşayan TL 2017 yılına da kötü bir başlangıç yapmıştı. Ancak gerek kurun geldiği seviyeler gerekse Merkez Bankası tarafından alınan önlemler sayesinde oluşan kayıpların bir bölümü geri alındı. Merkez Bankası'nın likidite adımları ve gelişmekte olan ülkelere fon akışıyla birlikte dolar/TL kuru bu yılın ilk ayında 3,9422 tarihi zirvesini gördükten sonra 3,55 seviyesine doğru gerilemişti.
Bu noktadan sonra ara yükselişler olabileceği yorumunu yapan Yapı Kredi Yatırım Genel Müdürü Gülsevin Çipli ise yılın ilk yarısında 3,50-3,70 bandında bir seyir oluşabileceğini söylüyor.
GÖSTERGE FAİZDE BEKLENTİ
Piyasalarda risk iştahının azaldığı ve FED beklentilerinin ağırlaştığı dönemlerde gösterge tahvil faizinin yükseldiğini gördük. Fakat yüzde 11,60'ın üzerindeki her oran tarihi zirveler olduğu için bu noktalardan aşağı gevşemeler söz konusu oluyor. TCMB'nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yükselterek TL varlıklarının maliyetini artırması, tahvil faizleri üzerinde baskı kurabiliyor.
Gülsevin Çipli, enflasyon oranındaki yükselme eğilimi paralelinde gösterge bono faizinin genel piyasalardaki rahatlama eğilimine eşlik edemediğine dikkat çekiyor. Çipli, "Global anlamda yükselen faiz oranlarının negatif etkilediği piyasada, yılın ilk yansında yüzde 10,50-11,50 bandında bir seyir oluşabileceğini düşünüyoruz" diyor.
ALTIN 140-150 TL BANDINDA
Gülsevin Çipli de ons altının dolar endeksindeki zayıflama ile oluşan yükseliş eğilimi sonucu 1.300 hedefine doğru devam edebileceği yorumunu yapıyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:59)