E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya'nın Vladivostok şehrinde düzenlenen Doğu Ekonomik Forumunda (EEF) düzenlenen panelde Moskova ve Pekin yönetimlerinin ulusal para birimleriyle ticaret hacmini arttıracağı belirtildi. Moskova ve Pekin yerel para birimleri kullanımını ticaretteki paylarının artışıyla karar verdikleri belirtildi.
RT'nin haberine göre Rus Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) başkanı Kirill Dmitriev Çarşamba günü Vladivostok'taki Doğu Ekonomik Forumu'nda (EEF) konuştu. Dmitriev; Yerel para birimleriyle ilk ticaretin 2019 yılı başında yapılacağını, Çin Kalkınma Bankası ile 10 milyar dolarında yuan fonu açılması konusunda anlaşıldığını açıkladı ve ekledi "Heilongjiang eyaletiyle Çin yuanı cinsinden bölgesel bir fonun kurulmasına start verdik."
100 MİLYAR DOLARLIK TİCARET
İki ülke, ABD dolarının ticaret içindeki payını azaltmaya çalışıyor. Rusya ve Çin arasındaki ticaret hacminin bu yıl 100 milyar dolar olması bekleniyor, orta vadede ise 200 milyar dolarlık beklenti söz konusu.
Rus Rublesi
EN BÜYÜK TİCARET ORTAĞI
Çin, Rusya'nın en büyük uluslararası ticaret ortağı olarak biliniyor. Geçtiğimiz yıl dış ticaretinin yüzde 15'lik kısmı Çin ile gerçekleşti. Bu rakam ciddi bir artışla 2017 yılında yüzde 31.5 artışla 87 milyar dolara çıktı.
Rusya Merkez Bankası'na göre, gerek Çin gerekse de Rus şirketleri ruble ve renminbi üzerinden ödeme yapmaya son derece istekli ve bu durum rakamlarla da desteklenebilir ölçekte.
Çin Yuanı
Geçen yıl Çin'e tedarik edilen ürünler için yapılan ödemelerin yüzde 9'unun ruble olarak alındığı belirtildi. Çin şirketleri ise ihracatlarının yüzde 15'ini renminbi olarak aldı. Üç yıl önce aynı oranlar yüzde 2 ve 9 seviyesindeydi.
Dünyanın en büyük petrol ve petrol ürünleri alıcısı olan Çin'in en büyük tedarikçisi Rusya. İki ülke, bu sektörde geleneksel olarak petro-dolar ile yapılan ticareti de yuan cinsine çevirmeye hazır olacağını belirtiyor.
2016'DA AÇIKLAMIŞTI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 2016 yılında yaptığı bir açıklamada Rusya ve Çin'in yabancı pazarlara bağımlılığı azaltmak için yerel para birimleriyle ticaret yapabileceğini söylemişti.
2015 yılından beri düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu, Rusya'da düzenlenen en büyük forumlardan biri. Forum, Rusya'nın Uzak Doğu ticaretine ivme kazandırmayı ve Rusya ile uluslararası yatırımcılar arasındaki bağlantı kuvvetlendirmeyi hedefliyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ee guzel... çin rusya kullanmıcaksa gerçekten. piyasada usd fazlalaşır... Hatta çin elindeki rezerv usd leri sursun piyasaya .. usd düşdün... YA İŞİN ASLIDA BUNLAR ASPARAGAZ. KİMSE YAPAMAZ ÖYLE BİŞİ. USD GLOBAL TİCARETİN PARASI. İSTER KULLAN/İSTER KULLANMA.
Dolarla ticaret yapmayacağız diyorsunuz ama! Ticaretin hacmini 100 milyar dolar olarak açıklıyorsunuz bu nasıl mantık. Ticari mal veya hizmetin bedelini dolar belirledikten sonra, Muhteşem Bolivarla ticaret yapsan ne olur. Paralarınız dolar karşısında değer kaybettikçe daha çok para basmak ve devalüasyon yapmak dışında bi işe yaramaz. Ticaretiiniz aynı olur ama rakamlar göstermelik olarak şişer... Ne zaman Rusya ve Çin arasında ticaret hacmi Yuan yada Ruble olarak açıklanır dünyaya da bunu kabul ettirirsiniz o zaman bi işe yarar. Yoksa kendinizi kandırırsınız
Hammadelerini USD ile aldıkları ürünleri, aralarında nasıl yerel para birimiyle fiyatlandıracaklar? En büyük problem bu.
ZATEN BU ULKELER HAMMADDE İŞLİYOR, ÜRETİYO. SORUN YOK. BİZDE VAR HAMMADDE SORUNU. ÜRETİM SORUNU. BİZDE VAR KRİZ AFRİKA GİBİ ARJANTIN GİBİ.
Türk lirasıyla yapın nasılsa değeri kalmadı.
Ruble ve yuan dolar karşısında tl'den daha değersiz hani bilmiyorsun bari öğren, boş yapmayı kes.
Bu kavga çıkartır
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:34)