Hem Gaziantep’de hem Kahramanmaraş’ta halk bu kez iktidarı da muhalefeti de fazlasıyla şaşırtabilir. Tanınmayan ithal adaylar, ekonomik sorunlar ve somutlaşmayan vaatler seçmenin en büyük sorunları. Milliyet Gazetesi yazarı Abbas Güçlü iki ilin seçim nabzını tuttu ve sürprizlerin olabileceğini ifade etti. İşte o yazı...
Gaziantep ve Kahramanmaraş en kritik seçim bölgelerinden biri. 40 dakika mesafedeler ve 12 artı 8 toplam 20 milletvekili var.
Daha önce Gaziantep CHP’nin, Kahramanmaraş da MHP’nin kalesiydi ama son yıllarda Ak Parti’nin en güçlü olduğu kentler arasında gösteriliyorlar. Hem de ta en başından beri. Gaziantep’teki 12 milletvekilinden 9’u, Kahramanmaraş’taki 8 milletvekilinden 6’sı iktidar partisinin. Peki, bugünkü son durum ne? İşte her iki kentte de cevabı en çok aranan sorular:
Ak Parti bu seçimde de 20’de 15 yapar mı? Büyü bozulur mu? Ülke genelindeki “erime” burada da yaşanır mı? Bırakın artı milletvekilini, mevcut konumunu korur mu?
Her iki kentimizde de kararsızların oranı inanılmaz. Her dört seçmenden biri hâlâ oyunun rengini belirlemiş değil ve çoğunluğu da daha önce Ak Parti’ye oy verenler. Peki, niye kararsızlar? Çünkü ihmal edildiklerine inanıyorlar.
Milletvekillerini seçimden seçime gördüklerini ve kayıtsız şartsız sağladıkları samimi desteğin, istismar edildiği noktasına gelmişler.
Suriyeli göçmenlerin yarattığı sıkıntılar ve bölge ülkeleriyle ticaretin iyice azalması esnafı da vatandaşı da iyice daraltmış. Muhalefet dışında bunu yüksek sesle telaffuz eden yok. Ak Parti seçmenlerinde, önceki seçimlerde gördüğümüz heyecan ve coşkudan eser kalmamış.
Liderlerin gözdesi Bir önceki hafta gerçekleşen HDP mitingi, bugüne kadar gerçekleşen mitingler içerisinde en kalabalığıydı deniliyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu da yoğun ilgi görmüş. Şimdi büyük bir merak ve heyecanla Bahçeli ve Davutoğlu bekleniyor.
MHP lideri yarın, Başbakan da cuma günü her iki ilimizi ziyaret edecek. Yani Bahçeli sondan bir önceki, Davutoğlu da son mitinglerini burada yapacak. Diğer liderlerden de ikinci tur isteği var...
Özellikle Başbakan Davutoğlu’nun ne söyleyeceği merakla bekleniyor. Bölgeye ve insana dokunan somut vaatleri olmazsa, kararsızların oyunu alması mümkün değil görüşü, diğer partiler gibi Ak Partili seçmenlerin de önemli bir tespiti.
İşte bu yüzden Bahçeli ve Davutoğlu’nun Gaziantep ve Kahramanmaraş’a giderken, bugüne kadar dillendirdikleri söylemlerinin ötesine geçmeleri gerekiyor. Yoksa MHP fazladan alabileceği iki, Ak Parti de mevcut iki üç milletvekilini kaybedebilir! Bizden hatırlatması!..
Peki bu kafa karışıklığı niye? Bu seçimin belki de en öne çıkan özelliklerinden ilki aday memnuniyetsizliği, ikincisi yerel yönetimlerin eski performanslarında olmayışı, üçüncüsü de illerdeki parti yönetimleriyle adaylar arasındaki kopukluk.
Seçmenlerin sandığa bu kadar uzak durmalarının gerekçeleri elbette bu kadarla sınırlı değil. Örneğin, verilen sözlerin yerine getirilmemesi, çantada keklik görülmeleri, işsizlik, ithal adaylar, popüler isimlerin eksikliği ve halk nezdinde zerre kadar karşılığı olmayan isimlerin ön sıralara oturtulması da, dile getirilen şikâyetlerin en başında geliyor...
Sürprize hazır olun! Halk bu kez iktidarı da muhalefeti de fazlasıyla şaşırtabilir. Anlayacağınız, hiçbir parti için hiçbir şeyin garantisi yok.
Gaziantep ve Kahramanmaraş ekonomik açıdan güçlü kentlerdi. Hâlâ da öyleler. Ama esnaf kan ağlıyor. Sanayi bölgelerine yaptığımız ziyaretler, yüreğimizi sızlattı dersek hiç de abartılı olmaz. Özellikle organize sanayi bölgelerinde üretim durma noktasına gelmiş. Örneğin Gaziantep Ayakkabıcılar Sitesi’nde eskiden haftada 8-10 TIR mal gönderilirmiş şimdi bir TIR zor çıkarıyoruz diyorlar. Bölgeye gelen turist sayısında da ciddi azalmalar olmuş. Bu da herkesi etkilemiş...
İşte bu yüzden, kararsızları ikna eden 7 Haziran’a damgasını vurur, yeni bir şey söyleyemeyenler ise çok büyük hayal kırıklıkları yaşayabilir...
Adaylar tanınmıyor! Gaziantep’te nispeten bilinen adaylar var ama Kahramanmaraş’ta bilinen tek isim, bir önceki seçimde kim bu adam dedikleri Ak Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal. O da Ankara odaklı politika yaptığı için seçimden sonra ara ki bulasınız görüşü hakim. En çok konuşulan ise Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Kahramanmaraşlı Vural Beyazıt’ın kızı Nilden Bayazıt Postalcı.
Gaziantep’te Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep deyince akla gelen üç beş isimden biri olan eski Belediye Başkanı Celal Doğan, MHP’nin ağır toplarından Ümit Özdağ, CHP’nin uzatmalı milletvekili Mehmet Şeker, eski meslektaşımız Şamil Tayyar öne çıkan isimler.
Çat kapı ziyaretler Gaziantep’te parti bürolarını hiç haber vermeden çat kapı ziyaret ettim. Adayların çoğu alanlardaydı. Kimi duyup hemen geldi. Kimiyle de telefonda görüştük. Ak Parti bürolarından sürekli bir şeyler gönderiliyor, CHP’nin geleni gideni çok, MHP sakin, HDP’de baraj heyecanı vardı.
Bazı adaylar, kendi seçim bürolarını açmış ve partileriyle diyalogları neredeyse sıfırdı. Hem Gaziantep’te hem de Kahramanmaraş’ta tüm partiler aday belirlemede il yönetimlerini sanki dışlamışlar. Bu fazlasıyla hissediliyordu. Bu konuda bir dokunup bin ah işitiyorsunuz.
Seçim tahminleri Tahminler konusunda objektif olanı bulmak zor. Her parti kendisinin sandıktan zaferle çıkacağına inanıyor. Hepsi de oyunu artıracağını söylüyor. Peki, o zaman kimin oyu azalacak? Bu konuda herkes Ak Parti’yi işaret ediyor ama onlar bunu kesinlikle kabul etmiyor. Oyumuz artmasa da azalmaz diye başlıyor ve belki en fazla bir iki milletvekili kaybederiz diye devam ediyorlar.
Söz kararsızlara gelince de Başbakan’ın ziyareti her şeyi değiştirecek, kendi rekorumuzu kendimiz kıracağız diyorlar.
Seçim tahminlerini, önce, Gaziantep’te partililerden, Kahramanmaraş’ta yerel gazetecilerden, sonra da elbette sokaktan aldım.
Gaziantep’te Ak Parti kendisiyle yarışıyor. Daha önce oy aldığı kendi seçmenini, son dakikada da olsa ikna ederse, sandıktan yine açık ara zaferle çıkar. Burada kritik soru, seçmenin diğer partilere ne kadar sıcak baktığında. Onlara yöneliş artıkça, Ak Parti’nin oyları azalacak... Ve diğer üç partinin de bir önceki seçime göre az ya da çok daha fazla oy alacağına hemen herkes inanıyor...
K.Maraş’ta tek kale maç Kahramanmaraş’ta müthiş bir sessizlik hakim. Sanki seçim umurlarında değil. İki gazeteciler cemiyeti var, her ikisini de ziyaret ettim. Çarşı ve pazara gittim. İşadamlarıyla görüştüm. Gazetecilerin de halkın da görüşü birbirine paralel.
Her ne kadar Ak Parti listesini hiç içlerine sindiremeseler de Ak Parti’nin yine mevcut konumunu koruyacağı, verse de en fazla bir fire vereceği, CHP ve HDP’nin milletvekili çıkarmakta zorlanacağı, MHP’nin ise Bahçeli’nin bu haftaki ziyaretiyle milletvekili sayısını 2’ye çıkarabileceği dilden dile dolaşıyor. CHP ve MHP daha iyi bir liste hazırlayarak Ak Parti’yi 4’e indirebilirdi ama bu şansı iyi kullanamadı demeyi de özellikle ihmal etmiyorlar. CHP ve MHP ise bırakın bir milletvekilini, 2’yi garanti görüyor, 3’ü zorlarız diyor. Ama bu tahmin hiç kimseye inandırıcı gelmiyor.
Her iki ilin de Ak Parti açısından önemli olduğu kesin ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem kızı, hem oğlu iki gün arayla ziyaretlerde bulundu, Başbakan da son mitingini burada yapacak!..
Sonuç olarak, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta da sürprizler olabilir ama diğer illerdeki kadar değil. Ve yaşanacak olası bir hayal kırıklığı tüm partiler için geçerli.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.