E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Son iki işinden kovulan Kanadalı girişimci Bruce Linton yeni bir girişim ve hedefler geri döndü. Amacıysa endüstriyel tedarik zincirini bozmak.
Kanada’nın piyasa lideri kenevir şirketi Canopy’nin kurucusu ve eski CEO’su olan Linton Canopy’den kovulmasının ardından, Collective Growth Corporation adındaki özel amaçlı satın alma şirketiyle (SPAC) ilk halka arzında esrar üretimi şirketleri satın almak amacıyla 150 milyon dolarlık biriktirdi. Collective Growth 1 Mayıs tarihinde Nasdaq endeksinde ticarete başladı.
Linton Marketwatch’a verdiği röportajda korona virüsün şirkete yansıyan pozitif etkisine ilişkin, “İnsanlar bunca süre evdeydi ve mavi gökyüzünü daha az çevre kirliliği ve trafikle görebildiler. Bu onların daha fazla sürdürülebilirliği düşünmesini sağladı ve kenevir bitkisi de tam bu noktada devreye girdi. Eğer bu bitkiyi analiz edilirse sürdürülebilir inşaat materyali olarak kullanılabilir ve tedarik zincirinde ve çevresel konularda bir problem oluştuğunda işlevsellik açısından iyi gelebilir” dedi.
Kenevir bitkisi diğer ilişkili bitkilere oranla çok daha az narkotik uyuşturucu içeriyor ve uzun zamandır endüstriyel amaçlar için kullanılıyor. Bitkinin liflerli farklı biçimlerde kağıt ve kumaş yapımlarında ve bina blokları üretiminde kullanılabiliyor. Geçtiğimiz yıla kadar ABD’de kenevir üretimi yasa dışıydı. Fakat 2018 yılında yürürlüğe giren tarım yasasıyla birlikte kenevir üretimi yasallaştı.
Linton’ın şimdiki en büyük sınavı satın alınacak şirketleri bulabilmek ve girişimci gözünü bunun için düzenleyici tedbirleri çok daha az olan Avrupa’ya dikmiş durumda. Avrupa kenevir bitkisine ABD’nin yaptığı gibi bir yasaklamayı hiçbir zaman yapmadı.
Girişimci kenevir tarımına ilişkin “En iyi teknoloji Avrupa’da. Çünkü keneviri yasaklayarak etrafından dolaşmadılar. Bazıları küçük bazıları da orta büyüklükte olan şirketler en iyi tarım arazilerine sahip ve kenevirden çok ilginç üretimler yapıyorlar” dedi.
Kenevir bitkisinin yanı sıra Linton aynı zamanda hayal gördüren psikedelik bitkiler üreten şirketleri de satın almayı düşünüyor. Girişimci bu alanın depresyon, travma sonrası stres bozukluğu gibi mental sağlık sorunlarının tedavisinde güçlü bir potansiyeli olduğunu düşünüyor. Linton an itibariyle Kanadalı ilk psikedelik şirketi Mind Med’in direktörü konumunda. Şirket halka arz öncesi maliyet toplama sürecinde 24 milyon dolar biriktirdi.
İki kez farklı nedenlerden kovuldu
Linton önceki iş tecrübesiyle ilgili konuşurken sağlık şirketi Vireo’nun açıkladığı gibi istifa etmediğini fakat kovulduğunu aktardı. Linton geçtiğiimz sene şirketin yönetim kurulu başkanı rolünü üstlenmekteydi. Girişimci Temmuz 2019’da Canopy Growth’tan kovulmasının hemen ardından bu role getirilmişti. Linton’ın kurucularından birisi olduğu Canopy’den kovulmasıyla ilgili en ciddi baskı 4 milyar dolarla şirketi piyasa lideri yapan en büyük yatırımcısı Constellation Brands’ten gelmişti.
Vireo’dan kovulmasıyla ilgili de konuşan Linton iki konu için “Aynı şey değildi” ifadelerini kullanıyor. Linton, “4 milyar dolarlık son gelen fon, vizyonuma uygun olmayan işletme talimatlarıyla geldi. Peşimde 6 ay boyunca koştular çünkü bana ihtiyaçları vardı” dedi. İşlemenin salgın sırasında 8 milyon dolardan fazla fon toplamasına yardım ettiğini söyleyen Linton, “İşlerini benden farklı yapmak istiyorlar. Beni kovmalarına gerek yoktu, ama onlar bunu tercih ettiler. Açıkçası gitmek beni mutlu ederdi. Fakat saygılı bir şekilde ayrılma pratiğime uygun olan bir çıkarılma yöntemi değildi” ifadelerine yer verdi.
Kanadalılar esrar mağazaları önünde kuyruk oluşturuyor
Nobel ödüllü iktisatçıdan korkutucu senaryo
Buffett bir tek o hisseyi alıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
devlet bızde esrar ekmelı tam sanayı urunu her sey uretıle bılıyor
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:06)