E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ekonomi için iyi başlayan ancak korona virüs pandemisi ile alt üst olan yılın ilk yarısı geride kaldı. Merkez bankalarının piyasaya aktardıkları paralar ile sermaye piyasaları daha çabuk toprlanırken, Borsa İstanbul da performansıyla yatırımcının yeni gözbebeği haline geldi. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, yılın ilk yarısında hisse senedi piyasasında yatırımcı sayısı 1 milyon 558 bin 417'ye ulaştı. Bu sayı, 2019 sonuna göre 327 bin 302 yeni yatırımcı artışı anlamına geliyor. İlk 6 ayda hisse senetlerinde sergilenen oldukça iyi performansa rağmen BIST endeksleri için aynı durum söz konusu değil. Hisse senedi piyasalarına ilk kez giren yeni yatırımcının yoğunlukla tercihi olan BIST TUM endeksi, nominal olarak ilk yarıda yüzde 5,74 yükseliş gösterirken reel olarak yatırımcısına yüzde 6,10 kaybettirdi. BIST 100 yüzde 1,84 yükselişine rağmen reel olarak yüzde 9,57 değer kaybetti. BIST 50 yüzde 11,5, BIST 30 ise yüzde 13,8 kayıp yaşattı. Dünya'dan Şebnem Turhan'ın derlemesine göre öyle iki Hisse var ki yatırımcısına bayram ettiren. O hisseler Ekiz Kimya ile RTA Laboratuvarları. Ekiz Kimya reel olarak yatırımcısına yüzde 1282, RTA Laboratuvarları yüzde 1156 kazanç sağladı.
60 hisse en az ikiye; 19 hisse en az üçe katladı
BIST 100 endeksi, Ocak 2020'de rekor seviye olan 124.536,60 puana çıkmasının ardından korona virüs salgınının etkisiyle 81.936,40 seviyesine kadar gerilese de bu seviyeden sonra yükselişe geçti. Yılın ilk yarısında nominal olarak yılı artıda kapatırken reel getirisi ıse negatif oldu. Hesaplamalara göre, borsada işlem gören 350 hisseden 60’ı yüzde 100’ün üzerinde nominal olarak değer kazandı. 19 hisse senedinde ise değer artışı yüzde 200’ün üzerinde gerçekleşti. İki hisse ise yüzde 1000’in üzerinde yükselmeyi başardı. Reel getiri penceresinden bakıldığında; 10 Hisse senedi yüzde 200’ün üzerinde yükseliş yaşarken 43 hisse değerini iki katının üzerinde artırdı. 175 hissede de reel olarak değer kayıpları yaşandı. Yeni yatırımcılar da ağırlıklı olarak BIST 30 yerine tercihini daha hızlı yükseliş sağlayan BIST TUM hisselerinden yana yaptı. BIST 30 hisselerinde sadece 8 hisse reel olarak getiri sağlarken 22 hisse ise yatırımcısına kaybettirdi. Endeksin reel kaybı yüzde 13,8 oldu.
İlk yarıda reel getirinin liderleri
İlk yarıda en fazla değer kazanan hisse yüzde 1282,8 reel getirisiyle Ekiz Kimya oldu. İkincilik yüzde 1156,1 ile RTA Laboratuvarları’nda. Üçüncü yüzde 4734 reel getiri sağlayan Güler Yatırım Holding hisseleri olurken Kütahya Porselen hisseleri yüzde 420,9, Bomonti Elektrik yüzde 274,6 kazanç getirdi.
Yatırımcısını en çok üzen hisse ise yüzde 51,4 nominal, yüzde 56,8 reel kayıp yaşattıran Metro Yatırım Ortaklığı oldu. Korona virüs pandemisinden en fazla etkilenen havacılık sektörüne ait şirketler ise ikincilik ve üçüncülüğü paylaştı. Doco yüzde 45,8, Pegasus yüzde 45,1 reel kayıp yaşattırdı. İhlas Gazetecilik yüzde 44,9, Türkiye’nin en büyük kuruluşu Tüpraş yüzde 38,6 kayıpla sıralamadaki yerlerini aldı. Yine havacılık sektörü şirketlerinden TAV Havalimanları yüzde 38,5, Tukaş yüzde 35,7 reel kayıp verdi. En fazla satışın yaşandığı bankacılık hisseleri de kayıp sıralamasında ilk 10’da yerlerini aldılar. QNB Finansbank yüzde 34,9, Akbank yüzde 34,8, Garanti yüzde 34,1 en fazla reel kayıp yaşatan hisseler arasında.
Yerlinin portföyü tarihte ilk kez yabancıyı geçti
Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun verilerine göre, haziran itibariyle hisse senedi piyasasında 1.5 milyonun üzerindeki yerli yatırımcının portföy büyüklüğü yabancının portföy büyüklüğünü geride bırakmayı başardı. Yerli yatırımcının portföy büyüklüğü 266 milyar 898 milyon lira olurken yabancı yatırımcının 266 milyar 627 milyon lira oldu. Mayısta 1 milyon 506 bin 896 olan yerli yatırımcı sayısı 1 milyon 558 bin 417'ye çıktı. Ve 1 ayda 51 bin 521 yeni yatırımcı hisse senedi piyasasına geldi. Mayısta 10 bin 698 olan yabancı yatırımcı sayısı da haziran sonunda 10 bin 873'e çıktı. 175 yeni yabancı yatırımcı katılımı sağlandı. Hisse senedi piyasasında toplam portföy büyüklüğü de mayıstaki 494 milyar 494 milyon liradan 533 milyar 525 milyon liraya yükseldi. Toplam yatırımcı sayısı da 1 milyon 569 bin 290 kişiye çıktı. Gerçek kişilerin sayısı da 1 milyon 508 bin 489'dan haziranda 1 milyon 560 bin 193 kişiye yükseldi. Yani bu 1 ayda 51 bin 704 kişinin yeni Hisse senedi yatırımcısı haline geldi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bence yerlisi yabancısı diye ayırım yapmaya gerek yok . Şimdi değişim zamanı bunu artık herkesin anlaması lazım değişimde sen yerini alamadıysan geçmiş olsun.
2. Dalga ile birlikte Trump Çin yaptırımlarını devreye alacak, ilk dalgadan daha keskin düşüş olacak. Borsalardaki yükseliş tamamen tuZak. Ytd
Git evinde çekirdek çitle ve meyve suyunu iç..Buralar sana göre değil zuhaha😂
Rta ile dardl den iyi ekmek yedim...
2. dalga gelse bile asla ama asla 1. dalgadaki gibi ekonomileri etkilemeyecek. Çünkü başta Türkiye Başkanı Sayın Erdoğan dahil olmak üzere ABD, İngiltere, Almanya, Fransa v.b devlet başkanlari da ekonomiyi kapatmayacağız dedi. Kısacası şalterleri indirmeyeceğiz dedi yani 2. dalga etkisi sınırlı olacak..1. dalgada panik ve korku daha çok hakimdi ama insanlar ve devletler kendilerini toparladı hiç olmadığı kadar hazırlar artık yeni normale göre hareket edecekler. Ülkeler ve şirketler kayıplarını en ucuz maliyetle ivedilikle gidermeye çalışacaklar. Buna binanen ben ülke ekonomilerinin V şeklinde büyümelerini bekliyorum..İlk dönemde sansasyonel artış gösterenler belki de bir daha yüksek performans göstermeyeceklerdir. Artık üretim zamanı şalterler asla inmeyecek. Böyle bir dönemi iyi ki de Erdoğan gibi ülkesine ve milletine hizmette aşık birisiyle atlattık. İyi ki de IMF'den borç almadık. Bendeki tabuları yıktı mesafeliydim ama oyum kesinlikle Erdoğan'a..
Dogru söylüyorsun 2017 de 240 tl olan çeyrek altın 640 tl hamdolsun ekonomi uçuyor...
Bu fiyatlardan alanlara helal olsun Mart 20 den temmuz 5, 3-4 katlamis alan alsın 3 liralık mali alırken 3 kuruş aşağı alacaz diye 4 kivraniyoruz bunlarımi alalım 4 katina
Kaybede kaybede öğrenirler.
Hah işde o sözünü ettiğin genç yatırımcıların çoğu bu antin kuntinlerde hemde maliyetleri yüksek pek azı başarılı olacak gerisi bir daha dönmemek üzere el sallar
bu hisselerin bilançolarına bakın çoğu zarar açıklamış, bu hisselerde dolandırıcılar manipülatörler oluyor. bulaşmayın araya sokmazlar sadece kendileri kazanır
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:35)