E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye İstatistik Kurumundan (TÜİK) derlenilen bilgiye göre, Türkiye'nin ihracatı ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,9 artarak 72 milyar 666 milyon 42 bin dolara çıktı. Son dönemde olduğu gibi bu rakamlar da yeni rekorlar olarak kayıtlara geçti.
Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlarına ulaşan Türkiye'nin başarısında, çeşitli bölgelere yönelik gerçekleştirilen açılımlar etkili oldu. Özellikle Afrika, Orta Amerika ve Karayipler'e yönelik çalışmalar, yılın ilk 5 ayında bu bölgelere yüzde 20'lik ihracat artışını beraberinde getirdi.
Açılımların ticarete katkısı
Türkiye'nin ocak-mayıs döneminde Orta Amerika ve Karayip ülkelerine ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,1 artışla 708 milyon 446 bin dolar oldu. Kuzey ve Güney Amerika ülkelerine yönelik ihracatta da bu süreçte artış gerçekleşti. Aynı dönemde Türkiye'nin Afrika ülkelerine olan ihracatı da geçen yılın ilk 5 ayına göre yüzde 20 artış göstererek, 6 milyar 803 milyon 189 bin dolara ulaştı. Söz konusu artışta Kuzey Afrika'ya yapılan ihracatın yüzde 19,7 artarak 4,5 milyar dolara yaklaşması etkili oldu. Cezayir, Mısır gibi ülkelere ürün ve mal ihracatındaki artış dikkati çekti. Diğer Afrika ülkelerine ihracattaki artış yüzde 20,5'i bulurken, 5 ayda 2,3 milyar dolardan fazla satış yapıldı.
Türkiye'nin dış satımında Asya ülkelerinin payı da arttı. Ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre bu kıtaya ihracat yüzde 10 artışla 18 milyar 751 milyon 477 bin dolara yükseldi.
Özellikle Yakın ve Orta Doğu ülkelerine ihracattaki artış yüzde 12'yi bularak, 13 milyar 650 milyon 63 bin dolara ulaştı.
AB'nin payı yüzde 50'nin altına indi
Dünyanın farklı pazarlarına yönelik ilginin yoğunlaştığı bu süreçte AB'ye ihracatta da artış oldu. Buna karşın, Türkiye'nin ihracatındaki rota çeşitliliği ve yeni pazarlara satışların artması AB'nin ihracattaki payını yüzde 50'nin altına çekti.
İhracatta geçen yılın ocak-mayıs döneminde yüzde 51,4 düzeyinde bulunan AB'nin payı, bu yılın aynı döneminde yüzde 49,2 olarak hesaplandı. AB'ye yapılan ihracat, bu dönemde 35 milyar 721 milyon 993 bin doları buldu.
Söz konusu dönemde Almanya, İtalya ve Birleşik Krallık ihracat listesinin ilk sıralarını aldı. Türkiye'nin Almanya'ya ihracatı 5 aylık dönemde 6 milyar 621 milyon 253 bin dolar, İtalya'ya ihracatı 4 milyar 66 milyon 383 bin dolar ve Birleşik Krallık'a ihracatı 4 milyar 307 milyon 530 bin dolar olarak kayıtlara geçti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
TÜM İHRACATÇILARI TEBRİK EDİYORUM.
Bu işleri yapmanın en kolay yolu, turizm olabilir... sular, pakatli urunlar, kahveler, vb tüketim ürünleri, global mana dada okunacak biçimde TÜRKİYE ARMASI İLE müşteri ile tanıştırılıyor zaten, TÜRKİYE ARMASI, ÜRÜNLERİ TURİZM VESİLESİ İLE TÜKETEN YABANCININ ZİHNİYE BİR ŞEKİLDE KZNINABİLİR.TÜRK ürünlerinin kalite ve lezzeteini gören kişi, türkiye arması zihnine kazınan kişi kendi ülkesindede aynı tip arma ve simgelerle karşılaştığında türk malını marketlerinde tercih edebilir, türk ürünlerini marketinden talep edebilir...umarız bakanlıklar bu konuları ciddiye alır. arma oluşturup global bir kaç yazı oluşturum bunları suların, paketli yiyeceklerin, çaylar, yoğurtlar, sütler, fındıklar, vb.. vb.. üzrine basılarak global güç veihracata sonsuz kalıcılık sağlanabilir... saygılar...
Bakın yabancı ülkelerde raflarda ürünlerde TÜRK ürünleri hep türkçe yazıyor. Lütfen ama lütfen bir BAKANLIK BU İŞE EL ATSIN. İlgili ürünlere TÜRKİYE AMBLEMİ oluşturalım. o amblem ürünlerde bayrak resmi deilde, global simge olarak basılsın. MADE İN TURKEY gibi güzel çekici bir amblem yapın... Tüketen Türk malı diye ütüketmiyor.tüketenin haberi yok bile.... yabancıların paketleri Global dilde, açık açık menşei rafda bile fark edebiliyoruz. Yabancı türk malını tonlarca alıp pakatlemesi ile kendi malı olarak satıyor. Bakanlığa kadar yazdım ama görülmedi, TÜRK MALI PAKTLEMELERDE, İTHAL EDİLEN ÜRÜNLERDE ÜLKEMİZİ BELİRLEYEN, ÜRETİM ÜSSÜNÜN TÜRKİYE OLDUGUNU ANLAYAN, VE İNSANALARA ÜLKEMİZİ VE ÜRÜNLERİNİ ÖN PLANA ÇIKARTIP KENDİMİZİN SATTIGI VİZYONA GEÇMEMİZ LAZIM. Bu bile tonlarca satmak yerine paketleyip kendimiz satmaya başlarız.Dediğim kalıcı ihracat artışıda oluşturur. ona kredi ver ver ver, ona teşvik ver ver ver geçici boş iş bunlar.... Yunan peyniri soran var,
Uzmanlar güneşte fazla kalmayın diye açıklama yapıyor bak işte dinlememişsin en yakın markete gir çabuk ora serindir şimdi
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:47)