Mayıs ayında yüzde 19’luk gerileme ile 13.3 milyar dolardan 10.8 milyar dolara gerileyen ihracat haziran ayında da kan kaybetmeye devam etti. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), Gebze’de açıkladığı 2015 yılı haziran ayı ihracat verilerine göre haziran ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.4 gerileyerek 11 milyar 703 milyon dolar oldu. Yılın ilk yarısında ihracat yüzde 8.1 düşüşle 73 milyar 261 milyon dolara gerilerken, son 12 aylık ihracat ise yüzde 3.6 düşüşle 150 milyar 807 milyon dolar olarak gerçekleşti.
SEVİNDİRİCİ GELİŞME Haziran ayında ihracatta yaşanan kıpırdanmanın ümit verici olduğunu ifade eden TİM Bakanı Mehmet Büyükekşi, “Haziranda dolar bazında ihracat yüzde 6.4 gerilerken, ihracatın kilogram değeri yüzde 5.4 artış gösterdi. Yine haziran ayında AB’ye ihracat dolar bazında yüzde 5.5 gerilerken, kilogram bazında yüzde 8.4 artış yakalandı. Euro bazında AB’ye ihracat ise haziran ayında yüzde 14.7 artış gösterdi.Bu dönemde kilogram artışı ise oldukça sevindirici oldu” dedi.
13 MİLYAR DOLARLIK KAYIP Haziranda baz etkisiyle ihracatta düşüş hızının azaldığına vurgu yapan Büyükekşi, “Bunun yanı sıra birim fiyatlardaki gerileme ve parite etkisi Haziran ayında da sürdü. Haziran ayında euro/dolar paritesinin geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 18 gerilemesinin aylık bazda ihracata 1.2 milyar dolar negatif etkisi oldu. İlk altı aylık toplam parite etkisi ise 6.8 milyar dolara ulaştı. Bu etkiyi sene başında 1.22 ortalama pariteyle 8 milyar dolar olarak hesaplamıştık. Ancak 1.11 seviyelerindeki paritenin etkisinin devam etmesini ve yıl sonuna kadar 12-13 milyar dolara ulaşmasını tahmin ediyoruz. Bunda bir önceki yılın ilk yarısına göre yüzde 19 gerileyerek 1.117’e inen parite etkili oldu” diye konuştu.
NAİL, ÇİLER’E PLAKET VERDİ Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, haziran ayı ihracat verilerini Gebze Ticaret Odası’nda düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Büyükekşi, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler’e plaket, Çiler de Büyükekşi’ye ibrik verdi.
İkinci yarı umudu YILIN geri kalanı için beklentilerin pozitif olduğunu vurgulayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İhracatımızın yılın ikinci yarısında daha iyi performans göstermesini bekliyoruz. İhracatın artan katkısıyla, daha yüksek büyüme olacak. Özellikle gelişmiş ekonomilerdeki pozitif büyüme beklentileri, bize yardımcı olacak. Dünya Bankası en son raporunda, 2015 yılı dünya büyüme beklentisini yüzde 2.8 olarak revize etti. ABD’nin yüzde 2.7, AB’nin ise yüzde 1.5’luk büyüme beklentisi önemli. Avrupa’daki toparlanma ihracatımız için beklentilerimizi güçlendiriyor” dedi.
Reformist koalisyon Mehmet Büyükekşi, “Ülkemizi uyum içinde geleceğe taşıyacak, seri bir şekilde istikrarı sağlayacak, ‘güçlü ve reformist bir koalisyon hükümetine’ ihtiyacımız var. Odak noktamız minimum risk, maksimum reform. Küresel risklerin ekonomilerini zorladığı, dünya ticaretinin daraldığı, etrafımızın adeta ateş çemberine dönüştüğü bir ortamda zaman kaybetmeye tahammülümüz yok. Önüne devasa hedefler koyan Türkiye’nin, bu hedeflerinden sapmaya tahammülü yok” dedi. Tüm siyasi parti liderlerini sağduyulu olmaya davet eden Büyükekşi, “Yeni hükümetimizin ‘ihracat odaklı büyüme’ istiyoruz Türkiye’ye artık yeni bir büyüme modeli gerekli” dedi.
Yunanistan Avrupa için risk Yunanistan’da yaşanan son gelişmeleri de değerlendiren Büyükekşi, Yunanistan’ın, Euro’dan ayrılma ihtimalinin ihracat açısından önemli bir risk taşımadığını vurguladı ve “Çünkü iki ülke arasındaki ticaret hacmi, komşu ülkeler olmamıza rağmen, hayli düşük. İhracatımızda kimya, elektronik ve otomotiv sektörleri ön plana çıkıyor. Yunanistan’dan ithalatımızda ise petrol yağları, pamuk ve polimer bulunuyor. Yunanistan krizi yüksek borçluluk oranlarına sahip İtalya, Portekiz, İspanya gibi ülkelere de sıçrarsa, büyük sıkıntılar yaşanabilir. Temennimiz, AB’nin bu sıkıntıları kısa sürede atlatmasıdır” dedi.
Ortadoğu’ya ihracat yüzde 3.3 arttı EN fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yüzde 60 ile Suudi Arabistan’a yakalandı. Mısır’a ihracat yüzde 18, Avusturya’ya ihracat 17 arttı. Haziran ayında Peru’ya ihracat yüzde 162, Cibuti’ye yüzde 157, Kongo’ya yüzde 148, Sudan’a yüzde 95, Fildişi Sahili’ne yüzde 80 arttı. Haziran ayında Ortadoğu’ya ihracat yüzde 3.3, Kuzey Amerika’ya yüzde 2 artarken, AB’ye ve Afrika’ya ihracat yüzde 6 azaldı.
Sakarya’nın ihracatı yüzde 21.3 geriledi EN fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında, Haziran ayında en fazla ihracat artışını Gaziantep yakaladı. Gaziantep’in ihracatı Haziran ayında yüzde 4.4 artarken, Manisa’nın ihracatı yüzde 3.6 artış gösterdi. Haziran ayında Bursa’nın ihracatı yüzde 1.4 düşerken, Adana’nın yüzde 4.5, İstanbul’un yüzde 6, Kocaeli’nin yüzde 6.3, Ankara’nın yüzde 11.7, İzmir’in yüzde 13.1, Denizli’nin yüzde 17.6 ve Sakarya’nın yüzde 21.3 geriledi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.