E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İhracatçıların uzun yıllardır yaşadığı teminat mektubu sorunu Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı ekonomi paketiyle çözülecek. Aysel Alp'in Hürriyet'teki haberine göre Eximbank, ihracat kredisi verirken teminat mektubu isteyip istememeye firmanın kredibilitesine göre karar verecek. Bazı firmalardan hiç mektup almazken, bazılarından yarısını alacak. Eksik kalan kısmı ise Kredi Garanti Fonu (KGF) ve kurulması planlanan ‘İhracat Garanti Fonu’ tamamlayacak.
Başbakan Yıldırım, yatırım ve ihracat kredilerine erişimi kolaylaştıracaklarını belirterek Kalkınma Bankası’nın yeniden işler hale getirileceğini, Eximbank’ın kredi verme şartlarını da kolaylaştıracaklarını açıklamıştı. Ekonomi Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre Eximbank yönetimi ihracatçıya bir süredir alternatif finansman modelleri üzerinde çalışma yapıyor. İhracatçıya yılda ortalama 16 milyar dolar kredi kullandıran Eximbank, kredi tutarı kadar yani 16 milyar dolarlık da teminat mektubu alıyor. Firmalar bu mektubu, komisyon karşılığında diğer bankalardan getirmek zorunda kalıyor ki bu da finansman maliyetini yükseltiyor.
KREDİ NOTUNA GÖRE TEMİNAT
Sorunun çözümü için Eximbank, firmaları kredibilitesine, ihracat yaptığı ülkenin risk durumuna göre gruplara ayıracak. Son beş yıllık siciline bakarak riski düşük olanlara kredi kullandırırken hiç teminat mektubu istemeyecek. Diğerlerinden ise risk derecesine göre teminat mektubu alınacak. Teminat mektubu istenen ihracatçı için Kredi Garanti Fonu ‘daha etkin bir sistemle’ devreye girecek.
İHRACATÇIYA ÖZEL FON
Bir bakanlık yetkilisi, son dönemde ihracatçının bankalardan teminat mektubu alırken de sorun yaşadığını dile getirirken, “Bankalar kredi kullandırmada neredeyse sınıra geldi, dolayısıyla ihracatçıya teminat mektubu vermek istemiyor. Özellikle de küçük firmalara. Bu nedenle Eximbank alternatif modeller üzerinde çalışıyor. Kiminden hiç teminat mektubu istemezken kiminden kredinin yarısı oranında teminat mektubu isteyebilecek. Ancak ihracatçıyı zor durumda bırakmamak için KGF etkin bir şekilde devreye girecek” dedi. Aynı yetkili KGF’nin yanı sıra sadece ihracatçıların yararlanacağı bir de İhracat Garanti Fonu oluşturmayı planladıklarını anlattı. Ancak detayların henüz netleşmediğini, çalışmanın devam ettiğini belirten yetkili, “Başbakanın dediği gibi bundan sonra daha çok satmak üzerine kafa yoracağız, almak için değil” diye konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:57)