E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 12 Şubat 2013 Salı günü beraberindeki işadamı, ihracatçı ve müteahhitlik sektöründen firma temsilcileri ile birlikte Libya'ya günübirlik resmi ziyaret gerçekleştirecek.
Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Çağlayan, Libya Devlet Başkanı ve aynı zamanda Meclis Başkanı olan Muhammed Yusuf El Magarif ve Başbakan Ali Zeydan tarafından kabul edilecek. Ekonomi Bakanı Mustafa Ebu Fennas, İskan Bakanı Ali Hüseyin El Şerif, Maliye Bakanı Al Kılani Abdulkerim Al Jazi, ve Ulaştırma Bakanı Muhammed El Ayib ile de ikili görüşmelerde bulunacak Çağlayan, ayrıca iki ülke işadamlarının katılımıyla gerçekleştirilecek olan Türkiye-Libya İş Forumu'na katılacak ve ve Libya Ekonomi Bakanı Mustafa Muhammed Ebu Fennas ile katılımcılara hitap edecek.
Ekonomi Bakanı Çağlayan'ın başkanlığındaki ticaret ve müteahhitlik heyetinin Libya ziyareti, devrimden sonra Türkiye'den Libya'ya gerçekleştirilen en kapsamlı ziyaret olması bakımından önem taşıyor.
Türk müteahhitlerinin Libya'da yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle yarım kalan projelerine geri dönüşleri ile devrim sürecinde Türk ihracatçı, yatırımcı ve müteahhit firmalarının tahsil edemedikleri alacakları görüşmelerdeki en önemli gündem maddesini oluşturacak.
Diğer taraftan, iki ülke arasında bir serbest ticaret alanı tesis edecek olan Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın yanı sıra Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi ve Sosyal Güvenlik Anlaşmaları da gündemin ilk sıralarında yer alıyor.
Ticaretten sanayiye, turizmden ulaştırmaya kadar ticari ve ekonomik yansımaları olan tüm konuların detaylı bir şekilde ele alındığı Türkiye-Libya Karma Ekonomik Komisyon Toplantısının tarihinin de söz konusu ziyaret sırasında kararlaştırılması bekleniyor.
Türkiye-Libya ilişkileri
Türkiye - Libya ticari ve ekonomik ilişkileri Arap Baharı'nın başladığı 2011 yılına kadar yükselen bir grafik çizerek, 2010 yılı sonu itibariyle 2,36 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmıştı. 2011 yılında yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle 886 milyon dolara kadar gerileyen ticaret hacmi, 2012 yılında 3,43 milyar doları aşarak bugüne kadarki en yüksek rakama erişti.
Geçen yıl ise Türkiye'nin Libya'ya ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 186 artışla 2,14 milyar doları aşarken, ithalatı yüzde 824 artışla 1,3 milyar dolar oldu. 2013 yılında ticaret hacminin 5 milyar doları bulması bekleniyor.
Türk müteahhitlik sektörünün 1972 tarihinde yurt dışında ilk proje üstlendiği ülke konumunda olan Libya'da, o tarihten bugüne kadar 27 milyar doları aşan 550;ye yakın proje üstlenen Türkiye, bu değerle Rusya Federasyonu ve Türkmenistan'dan sonra Libya'da en çok proje üstlenilen üçüncü ülke konumunda.
2012 yılında hükümetin kurulmasından sonra Türk firmaları ile Libya yetkili idareleri arasında Yeniden İşe Başlama sözleşmeleri imzalanmaya başlandı. Bu kapsamda firmaların bir bölümünün de kısmi alacakları ödendi.
Öte yandan, 2012'nin ikinci yarısından itibaren Türk müteahhitlik firmaları Libya'da yeni projeler üstlenmeye başladı. Bu projelerin bedeli 900 milyon doları aştı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:11)