E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TOBB üyeleriyle görüştü. Merkez Bankası'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ekonomik konular ile ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğu ifade edildi. Kaynaklara göre Kavcıoğlu firmalara, TL'ye geçiş konusunda desteğin süreceği mesajını verdi.
TCMB'nin sosyal medya hesabından yapılan ve görüşmeye ilişkin fotoğrafın da yer aldığı paylaşımda, "Başkan Şahap Kavcıoğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB üyeleriyle video konferans üzerinden görüşme gerçekleştirerek, gündemdeki ekonomik konular ile ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunmuştur" denildi.
Kaynaklara göre görüşmede Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu bankaların çok daha ucuz ve çok daha uzun vadeli kaynak sağlaması gerektiğini ifade etti. Ayrıca firmalara, TL'ye geçiş konusunda desteğin süreceği mesajını da verdi.
Başkan Şahap Kavcıoğlu, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB üyeleriyle video konferans üzerinden görüşme gerçekleştirerek gündemdeki ekonomik konular ile ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunmuştur. pic.twitter.com/2Yj9lfqcM7
— Merkez Bankası (@Merkez_Bankasi) February 9, 2022
Edinilen bilgiye göre toplantıda reeskont kredileri kullanma şartı konusunda Başkan Kavcıoğlu,
“Türkiye'deki tüm ihracatçılar yüzde 9 faiz oranı ile kredi kullanma imkanına sahiptir” diye konuştu.
TOBB üyelerinin özellikle reeskont kredisinde dövizden dönüşüm şartı, kur korumalı mevduatta 6 ay vade ısrarı ve ihracat gelirinin yüzde 25’ini TL’ye döndürülmesi ile yüksek ticari kredi faizlerine ilişkin sıkıntılarını dile getirdikleri toplantıda Başkan Kavcıoğlu, firmaların TL’ye geçişi konusunda desteklerin devam edeceğini belirtti. Kaynakların verdiği bilgiye göre ihracat gelirinin yüzde 25’inin TL’ye dönüşümü konusunda Merkez Bankası’ndan bir adım beklenmiyor. Ancak kaynaklar KKM konusunda vadenin 3 aya düşürülmesine yönelik adım atılabileceği izlenimini edindiklerini belirtti.
Kavcıoğlu toplantıda firmaların hesabında 90 milyar dolar DTH olduğunu ve 1 yıllık hesap hareketlerinin çok düşük olduğunu belirtirken şunları söyledi: “Bunun 50 milyar doları firmaların tasarrufu, geri kalanı transfer ödemeleri için park edilmiş duruyor. Yapılan analizler bunun 50 milyar dolarının KKM'de istenen vadeye bağlanabileceğini gösteriyor. Bu nedenle vade en az 6 ay ve KKM'de şirketlerin çok önemli vergi avantajları var.” ifadelerini kullandı
Mevduatlarda son 50 yılda ortalama vade 45 gün ilen KKM ile maliyetinin yüzde 17'nin altında ve 6 ay vadeli kaynak sağlandığını dile getiren Kavcıoğlu, bu nedenle bankaların çok daha ucuz ve çok daha uzun vadeli kaynak sağlaması gerektiğine de dikkat çekti.
Atandığı günden beri yurt dışındaki vatandaşlarla nasıl bir bağ kurabileceğimiz üzerine çalıştığını vurgulayan Kavcıoğlu, “Yuvam sistemiyle birlikte dünyanın her köşesindeki Türk vatandaşları Türkiye'deki herhangi bir bankada hesap açarak TCMB'ye para gönderebilecek” dedi.
Çalışmalarının ihracatta ithalatın payının yüzde 25-30 olduğunu gösterdiğini ve bu oranın dolaylı yollarla yüzde 40-50 aralığına işaret ettiğini belirten Kavcıoğlu, Türkiye’nin serbest piyasada elde ettiği kazanımlardan asla vazgeçmeyeceğine de işaret etti.
HİSARCIKLIOĞLU: ÖNERİLERİMİZİ İLETTİK
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da görüşme ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile Oda-Borsa-Sektör Meclis Başkanlarımızın katılımıyla istişare toplantısı düzenledik. Firmalarımızın ve sektörlerin yaşadıkları sıkıntıları dile getirdik, önerilerimizi ilettik." ifadelerini kullandı.
Kavcıoğlu, MÜSİAD'a YUVAM'ı tanıttı
TCMB'den ihracatçı kredilerinde TL'ye dönüş şartı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Kardeş faiz haramdır ve kişiye kuruma kuruluşa devlete ona buna göre değişmez oranı ister düşük olsun ister yüksek fark etmez al veya öde fark etmez,hayırdır? Nedir bu mevduata gidin kur korumalı faiz alın ihracat yapın düşük faiz alın??
İhracatı kesip, yerli tarım ürünleri, üretimi yapan çiftçi ne yapacak ? üretecek ki çiftçi, ihtal gıda gelmesin ülkeye ? cari açık kapansın diye... ?
faiz haram. Naz öyle demiş.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:29)