E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığının resmi olmayan geçici dış ticaret verilerine göre, temmuzda ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,51 azalarak, 9 milyar 857 milyon dolar, ithalat ise yüzde 19,54 düşerek 14 milyar 641 milyon dolar oldu.
Bakanlığın bu yılın temmuz ayına ilişkin dış ticaret, şirket ve esnaf geçici idari verilerine ilişkin bülteni yayımlandı.
Buna göre, temmuzda ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,51 azaldı ve 9 milyar 857 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Bu dönemde ithalat ise yüzde 19,54 azalarak 14 milyar 641 milyon dolar oldu. Geçen ay dış ticaret hacmi yüzde 16,5 azalarak, 24 milyar 498 milyon dolara, dış ticaret açığı ise yüzde 32,22 düşerek, 4 milyar 784 milyon dolara geriledi.
İhracatın ithalatı karşılama oranı da geçen yılın temmuz ayında yüzde 61,2 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 67,3 olarak gerçekleşti.
Temmuzda en çok ihracat yapılan fasıllar, 1 milyar 456 milyon dolar ile "motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları", 923 milyon dolar ile "inciler, kıymetli taş ve metal mamulleri, madeni paralar", 828 milyar dolarla "kazan, makine ve cihazlar, aletler, parçaları" olarak belirlendi.
Temmuz ayında en çok ithalat yapılan fasıl ise 2 milyar 161 milyon dolar ile "kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve parçaları" olarak kayıtlara geçti.
Şimşek: Kurumsal yatırımcılarla Eylül'den itibaren görüşülecek
- Ülkelere göre ihracat ve ithalat
Bu ayda en fazla ihracat 981 milyon dolarla İngiltere'ye yapıldı. Bu ülkeyi sırasıyla 967 milyon dolarla Almanya ve 550 milyon dolarla İtalya izledi.
En fazla ithalat ise 1 milyar 884 milyon dolar ile Çin'den gerçekleştirildi. Bu ülkeyi sırasıyla 1 milyar 723 milyon dolarla Almanya ve 1 milyar 122 milyon dolarla Rusya takip etti.
Gümrük idareleri tarafından temmuzda tahsil edilen vergiler, bir önceki aya göre yüzde 21,87 azalarak 6 milyar 95 milyon liraya geriledi.
OHAL'den ihracat ve iş dünyası olumsuz etkilenmez
- Şirket verileri
Temmuzda 4 bin 57 limited şirket, 3 bin 141 ticari işletme, bin 918 şube, bin 77 anonim şirket, 84 kooperatif ve 1 kolektif şirket kuruldu.
Türkiye genelinde temmuz ayı itibarıyla toplam 1 milyon 660 bin 754 esnaf ve sanatkar bulunuyor.
Temmuzda Türkiye genelinde toplam 10 bin 497 esnaf ve sanatkar işletmesi kuruldu, 4 bin 788 esnaf ve sanatkar işletmesi ise kapandı.
Söz konusu ayda en fazla artış gösteren meslek, "bakkallık, bayilik ve büfecilik", en çok azalan meslek ise "şoförlük" oldu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
darbe ve ohal nedeniyledir
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:48)