E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye geçen yıl ihracatta rekor kırdı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, kasım sonu itibarıyla yıllık ihracat 156 milyar dolara ulaştı. 2016’nın kasımında oluşan yıllık 141.5 milyar dolara göre yüzde 10 artış var.
Muhtemelen yılın tümünde de şimdiye kadarki en yüksek düzeye çıkılacak. Ocak-kasım döneminde 143 milyar dolar olan ihracata aralıkta yaklaşık 15 milyar dolar daha eklense yıllık bazda 158 milyar dolara çıkılacak. Böylece 157.6 milyar dolarla şimdiye kadarki yıllık rekoru elinde bulunduran 2014 aşılmış olacak.
İhracatta yıllık bazda rekor kırılacak gibi görünüyor ama gözden kaçırılmaması gereken gerçek, ihracatın 2014 yılında zirve yaptıktan sonra çanak eğrisi çizdiğidir. Yani biz son dönemlerin rekorunu kıra kıra aslında ancak 2014 düzeyini yakalayabiliyoruz.
Ya ithalat
Aslında Türkiye’nin dış ticaret hacminde bir daralma vardı son yıllarda. İhracatta rekoru 2014 yılında kırmıştık, ithalatta rekor yılı da 2013’tü. Söz konusu yıl ithalat 252 milyar dolara ulaşmıştı.
Geçen yıl kasım ayı itibarıyla yıllık ihracat 156 milyar dolara çıkarken, ithalat da 229 milyar dolara ulaştı. İlk on bir aydaki ithalat da 211 milyar doları buldu.
Aralık ayındaki ithalatla birlikte 2017 yılının 240 milyar dolara yakın kapanması beklenebilir.
Bu değerlere göre 2017 yılı 80 milyar doların üstünde ticaret açığı ile kapatılacak ve ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 66’lar düzeyinde oluşacaktır.
Dolayısıyla ihracatta rekor kırarken, ithalatın ulaştığı düzeyi görmezden gelirsek kendimizi kandırmış oluruz. İhracatın nereye çıktığından çok, ihracatın ithalata oranına bakmak durumundayız. Ve görüyoruz ki bu oranı üçte ikinin öyle çok da üstüne çıkarabildiğimiz yok.
OVP’de ne öngörülmüştü!
Bu arada 2018-2020 dönemi orta vadeli programında 2017 yılı ithalatının 222 milyar dolar olarak tahmin edildiğini, 2018 yılı hedefinin 237 milyar dolar olduğunu belirtelim. Ve bir kez daha bu programı yapanları “olağanüstü isabetli tahmin ve öngörülerinden ötürü” kutlayalım.
İthalatta geçen yılın tahmininin tutması için aralık ayı ithalatının 11 milyar dolarda kalması, yani Türkiye’nin dış ticaret fazlası vermesi gerekiyor.
2018 için de “ufak” bir sapma var; öyle görünüyor ki bu yılın hedefine geçen yıl çoktan ulaşıldı bile...
500 milyarı tümden unuttuk
Cumhuriyet’in 100’üncü kuruluş yıldönümü olan 2023 için bir dönem sıkça dile getirdiğimiz bir düzey vardı, 500 milyar dolar; onu tümden unuttuk zaten. Başlangıçta bu düzeyi dile getirmek kulağımıza hoş geliyordu da, bunun altyapısı anlamında adım atmamıştık ki.
2023’e şunun şurasında altı yıl var. Geçen yılki ihracatı 158 milyar dolar kabul etsek, 500 milyara çıkmak için yüzde 200’ün üstünde bir artış gerçekleştirmemiz gerekiyor. Yani altı yılda tam yüzde 216 oranında artış yakalamamız gerek...
Oysa son altı yıla bakalım, sağlayabildiğimiz artış yüzde 17. 2011’de 135 milyar olan ihracatı geçen yıl ancak 158 milyar dolayına çıkarabildiğimizi tahmin ediyoruz.
Bir başka ifadeyle son altı yılda yüzde 17 olan ihracat artışını, önümüzdeki altı yılda yüzde 216’ya yükseltebilirsek, 2023’ün hedefi tutacak.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
80 milyonluk ülkemizin aylık ihracatımız 14 milyar dolar civarı 51 milyonluk güney kore'nin aylık ihracatı 49 milyar dolar civarı ayrıca onlar aylık 5 milyar dolar civarı dış ticaret fazlası veriyorlar KİŞİ BAŞI 1000 DOLARA YAKIN İHRACAT YAPIYORLAR GÜNEY KORE'YE YETİŞİP GEÇMEMİZ İÇİN HER AY 80 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT YAPMAMIZ LAZIM Ben ülke olarak ekonomik açıdan geri kalmamıza üzülüyorum
Hedef 2023 koyunlar kesilecek o gün 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:15)