E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİhracat ikliminde yılbaşından bu yana en belirgin bozulma---

İhracat ikliminde yılbaşından bu yana en belirgin bozulma

İhracat ikliminde yılbaşından bu yana en belirgin bozulma
08 Kasım 2023 - 10:17 borsaningundemi.com

İSO İhracat İklimi Endeksi ekimde dış talep koşullarında yılbaşından bu yana en belirgin bozulmaya işaret etti

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi ekimde üst üste üçüncü ay 50,0 eşik değerinin altında gerçekleşti. Eylülde 49,0 olan endeks 48,5’e gerileyerek dış talep koşullarında yılbaşından bu yana en belirgin bozulmaya işaret etti.

İSO'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

Türk imalat sanayi ihracatçıları, yılın son çeyreğinin başında zorlu bir talep ortamıyla karşı karşıya kalmaya devam etti. Son aylarda olduğu gibi, zayıflık yine büyük ölçüde Avrupa’daki ana ihracat pazarlarında süregelen yavaşlamadan kaynaklandı. ABD genişleme patikasında kalırken, bazı Asya ülkeleri ve Orta Doğu büyüme eğiliminin yoğunlaştığı diğer bölgeler oldu.

Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, ulusal PMI anketlerindeki PMI üretim endekslerinin bir araya getirilerek ağırlıklandırılmasıyla hesaplanmaktadır. Ağırlıklar, ihracat pazarlarının Türk imalat sanayi ihracatından aldıkları paylara ilişkin istatistikler kullanılarak oluşturulmaktadır.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi ekimde üst üste üçüncü ay 50,0 eşik değerinin altında gerçekleşti. Eylülde 49,0 olan endeks 48,5’e gerileyerek dış talep koşullarında yıl başından bu yana en belirgin bozulmaya işaret etti.

İhracat koşullarındaki genel zayıflamanın belirleyicilerinden biri, Avrupa ekonomisinde devam eden güçsüz seyir oldu. Türk imalat sektörü ihracatının en büyük on pazarından yedisinin bulunduğu Avrupa'da söz konusu pazarlardan biri hariç tümü Ekim ayında daralma kaydetti. Bu durumun tek istisnası, üretimin değişim göstermediği İspanya oldu.

Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite üst üste üçüncü ay azalırken, Almanya'da daralma eğilimi dört aya ulaştı. İtalya ve Fransa'da ise son beş ay boyunca üretim düşüş gösterdi.

Türk imalat sanayi ürünlerinin en büyük ikinci ihracat pazarı olan ABD, Ekim ayında da büyümeye devam etti. Genişleme ılımlı düzeyde olmakla birlikte son üç ayın en yüksek hızında gerçekleşti. Talebi olumlu yönde etkileyen pazarların büyük bölümü yine Orta Doğu’da yer aldı. Büyümenin son dört ayın en yüksek temposuna ulaştığı Birleşik Arap Emirlikleri, anket paneli kapsamında en hızlı genişleyen pazar oldu.

Bir diğer önemli ihracat pazarı olan Rusya'da ise üretim ekim ayında güçlü bir şekilde artmaya devam etti. Böylece ekonomik aktivite son dokuz ay boyunca büyüme kaydetti. Dördüncü çeyreğin başında güçlü performans gösteren diğer pazarlar ise Asya ülkeleri oldu. Hindistan'da büyüme yüksek temposunu korurken Singapur, Endonezya ve Filipinler de kayda değer üretim artışlarıyla öne çıktı.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:

Türk imalat sanayi ihracatçıları, Ekim ayında da Avrupa ekonomisinin içinde bulunduğu zor durumdan etkilenmeye devam etti. İktisadi faaliyetin birçok önemli ihracat pazarlarında gerilemesi, genel iklimin bozulmasına yol açtı. ABD ekonomisindeki dayanıklılık belirtilerinin yanı sıra Asya ve Orta Doğu'nun bazı bölgelerinde gözlenen büyüme ise genel tablodaki bozulmaya engel olamadı. Bu nedenle, yeni ticaret arayışlarına yönelen imalatçılar dünyada ekonomik durumun daha güçlü seyrettiği bölgelere odaklanmaya karar verebilirler.

ABD: Büyük ticaret ortaklarımız döviz kurunu manipüle etmedi

 

Merkez Bankası'nın yeni kararları Resmi Gazete'de yayımlandı

 

Kentsel dönüşüm yasası Meclis'te kabul edildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )08 Kasım 2023 11:26

    PMI lar zaten ortada. daha kötüsü karşımızda olacak. işin ilginç yani, normal koşullarda enflasyonda firmalar kredile rucuz iken alıp alıp depo atardı çunku 2024 de herşey zamlanacak her ay zamlanacak. ama sorun şubasit bir stok ürüne nakıt bağlamak iyi deil. ör : x oto parça  satın alıp dukkanda bekleteceğıne sspiariş gelınce dışardan almak daha mantıklı ve avantajlı . çunku sermaye yetmıyor artık stoklamaya kobılerde kucuklerde.  500 tane sigara alıp dukkana rafa dizmek bile malıyet oldu. yada zeytın yağ alıp stok atıp tutmak. satışlarıda  ciddi düştü. sermaye yönetimi çok önemli firmalarda. bunu başaramayanlar batacak