E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ekim ayında ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre %13,1 oranında artarak 15 milyar 732 milyon dolara yükseldi. İhracatımız bu performansıyla tüm zamanların en yüksek düzeyine yükseldi ve
Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı.Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Ekim ayında ithalatı ise %23,5 azalarak 16 milyar 261 milyon dolara geriledi.
Açıklamada şu bilgiler verildi:
"Son 12 aylık dönemde ihracatımız bir önceki döneme kıyasla %7,9 artış gösterdi ve 166 milyar 809 milyon dolara yükseldi. Son 12 aylık dönemde ulaştığımız bu ihracatımız da Cumhuriyet tarihinde ulaştığımız en yüksek yıllık ihracatımız oldu.
Söz konusu dönemde dış ticaret hacmimiz de 400,9 milyar dolara yükseldi.
DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZ %92,8 DÜZEYİNDE AZALDI
Ekim ayında dış ticaret açığımız bir önceki yılın aynı dönemine göre %92,8 düzeyinde azalarak 529 milyon dolara geriledi. Ekim ayında dış ticaret hacmimiz ise %9,1 azalarak 32 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI %96,7’YE YÜKSELDİ
2017 yılının Ekim ayında %65,4 olarak gerçekleşen ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı 2018 yılının Ekim ayında %96,7 düzeyine yükseldi.
İHRACATIN LİDERİ YİNE OTOMOTİV
Ekim ayında ihracatımızın lokomotifi yine “Motorlu Kara Taşıtları” faslı oldu. “Motorlu Kara Taşıtları” faslında ihracatımız Ekim ayında %17,1 artışla 2 milyar 543 milyon dolara yükseldi. Söz konusu fasılda Ocak-Ekim dönemindeki ihracatımız ise %13,1 artışla 22 milyar 168 milyon dolara yükseldi.
Ekim ayında en fazla ihracat yaptığımız diğer fasıllar ise sırasıyla “Kazanlar ve makinalar” (1 milyar 480 milyon dolar) ve “Demir ve Çelik” (1 milyar 153 milyon dolar) oldu.
EN FAZLA İHRACAT ALMANYA’YA, EN FAZLA İTHALAT RUSYA’DAN
Ekim’de en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla Almanya, İngiltere ve İtalya olurken ithalatta ise ilk üç sırayı Rusya, Almanya ve Çin aldı.Ocak-Ekim döneminde Almanya’ya ihracatımız %8,7 artışla 13,5 milyar dolara yükselirken İngiltere’ye ihracatımız ise %17,5 artışla 9,3 milyar dolara yükseldi.
POTANSİYEL PAZARLARA İHRACATIMIZ ARTIYOR
Tüm dünyanın küresel ticaret savaşı belirsizlikleriyle mücadele ettiği bir dönemde ülkemiz, ihracat pazarlarındaki gücünü korumaya devam ediyor. Ülkemiz Ekim ayında 223 farklı ülkeye ihracat yaptı.
Ekim ayında Avrupa Birliği ülkelerine yapmış olduğumuz ihracat %14 artışla 7 milyar 847 milyon dolara yükselirken Ekim ayı ihracatımız içerisindeki payı %49,9 düzeyinde gerçekleşti.
Yine Ekim ayında Afrika kıtasına yaptığımız ihracat %25 artış gösterirken Bakanlığımız tarafından belirlenen ”Ticarette Yeni Yol Haritası” kapsamında Sayın Bakanımızın işaret ettikleri potansiyel pazarlara ihracatımızda da önemli artışlar kayıtlara geçti.
Öyle ki, söz konusu dönemde Afrika kıtasına yapılan ihracat %25 artış gösterdi. Ekim ayında diğer potansiyel pazarlardan Meksika’ya ihracatımız %14,8 oranında, Hindistan’a ihracatımız ise %16,7 oranında artış gösterdi. Ekim ayında Latin Amerika ülkelerine ihracatımızda ise
%41,6’lık ihracat dikkat çekti.
İHRACATIMIZIN TEKNOLOJİ YOĞUNLUĞU YÜKSELİYOR
Ekim ayında yüksek teknolojili ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre %3,4 artarken aynı dönemde orta-yüksek teknolojili ihracatımız ise %13,8 düzeyinde artış gösterdi.
DIŞ TİCARETİMİZİ MİLLİ PARA BİRİMİMİZLE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ
Ekim ayı itibarıyla milli paramızla ihracat işlemlerimizi gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 180’e yükselirken aynı dönemde 113 ülkeyle ithalat işlemlerimizi Türk Lirası ile gerçekleştirdik. Söz konusu dönemde Türk Lirası ile yapılan ihracat %35 artış gösterdi.
kim ayında Türk Lirası ile yapılan ticaretin hacmi, 5,3 milyar TL’si ihracat, 4,5 milyar TL’si ithalat olmak üzere toplam 9,8 milyar TL’ye ulaştı.
TİCARETİN EN KOLAY VE GÜVENLİ YAPILDIĞI ÜLKE OLMA YOLUNDA
KARARLILIKLA YÜRÜYORUZ
Bakanlık olarak ülkemizin en kolay ve en güvenli ticaretin yapıldığı ülke olma amacı doğrultusunda geliştirmiş olduğumuz “Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması” başarıyla devam ediyor. Söz konusu uygulama kapsamında birçok kolaylıktan faydalanarak rekabet güçlerini artırmayı başaran 380 firma, Ekim ayı itibarıyla ihracatımızın %29,46’sını gerçekleştirirken ithalatımızın ise
%37,12’sini gerçekleştiriyor.
Bakanlığımızın sunduğu kolaylaştırıcı dış ticaret uygulamalarından faydalanan firmalarımızın toplam dış ticaret hacmi Ocak-Ekim döneminde
111 milyar doları aştı (40,9 milyar dolar ihracat, 70,7 milyar dolar ithalat).
GÜMRÜK İDARELERİNCE TAHSİL EDİLEN VERGİLERİN TOPLAM İÇERİSİNDEKİ
PAYI %23,9
Gümrük idareleri tarafından tahsil edilen vergi tutarı Ekim ayında 12 milyar 781 milyon TL olurken 2018 yılı Ocak-Eylül döneminde gümrük idarelerince tahsil edilen vergilerin toplam vergi gelirlerimiz içerisindeki payı %23,85 olarak gerçekleşti.
AKTİF FİRMA SAYISI ARTIYOR, ÜLKEMİZ KAZANMAYA DEVAM EDİYOR
Ekim ayı sonu itibarıyla ülkemizde faaliyet gösteren aktif firma sayısı bir önceki aya göre 7 bin 193 firma artışla 1 milyon 889 bine yükselirken yılın başından bu yana aktif firma sayısında 92 binlik artış kaydedildi.
Tüketici fiyatları üzerinde spekülatif atakları önlemek ve tüketicilerimize güven sağlamak için Bakanlık olarak geliştirdiğimiz ve başarıyla uygulamaya koyduğumuz Hal Kayıt Sistemi ile sebze ve meyve ticaretine ilişkin tüm bilgileri kayıt altına almaya devam ediyoruz.
Ekim ayı sonunda Hal Kayıt Sistemi’ne kayıtlı kişi sayısında bir önceki yıla kıyasla %15,1’lik yükseliş kaydedilirken sistemdeki bildirim sayısı ise 14,1 milyon olarak gerçekleşti.
REEL SEKTÖRÜ GÜÇLENDİRİYOR, TİCARET ERBABINA NEFES ALDIRIYORUZ
Bakanlığımızca ticaret erbabımıza düşük maliyetli finansman desteği sağlayarak rekabetçilik düzeylerini artırmayı hedefliyoruz.
Bakanlık olarak sağlanan finansman desteklerinden yararlanan esnaf ve sanatkârlarımızın sayısı Ekim ayında 486 bine ulaşırken kullandırılan kredi tutarı ise toplamda 30,5 milyar TL’ye ulaştı.
ESNAF VE SANATKÂRLARIMIZ EKONOMİMİZE GÜVEN DUYMAYA DEVAM EDİYOR
Ekim ayı sonunda ülkemizde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkâr sayısı 1 milyon 878 bine yükseldi. 2018 yılının başından beri esnaf ve sanatkâr sayımızda 75 binlik artış kaydedildi.
Kadınlarımızın toplumun her alanında olduğu gibi ekonomimizde de daha aktif rol almalarını önemsiyor ve destekliyoruz. Ekim ayı sonu itibarıyla kadın esnaf ve sanatkâr sayısı 282 bin 363’e yükselirken
2018 yılının başından beri kadın esnaf ve sanatkâr sayısı 21 bin artış gösterdi."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
memleket çoşayarohhhhh asgari ücret 2500 lira olacak mı ondan haber verin. yandaş yundaş para kazanıyor bize ne onlardan.
dışarıdan alacak paramız kalmayınca cari açık azalacaktır. memlekette kriz çıkartıp doları uöurdular ve cari açığı azalttılar. sonuçta krizi yaşayan halk nasılsa aç kalır oyunu size verir.
atası maymun olanlar İHRACAT ın yükselmesinden yine MORARMIŞLAR.
Doları 7 tl euroyu 8 tl yaparsan ihracat artar tabi. İthalatı neden söylemiyorsunuz onuda söyleyin bilelim. Milleti kandırmayın .
Eleştri yaptıgını sanan tip. Orada ihracatın ithalatı karsılama oranı yazıyor. 4 işlemle bulabılırsın. O zekan yoksa, böyle yorumlar yapma
PARAMIZ PUL OLMUŞ ADAMIN PARASI 6-7 KAT DEĞERLENMİŞ HERŞEYİ BEDAVAYA ALIYOR NİYE ALMASIN NİYE TURİST GELMESİN BEDAVA ÜLKE PARASI PUL OLMUŞ BEDAVA BATAN GEMİNİN MALLARI BUNLAR
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:35)