E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Kasım ayına ilişkin ihracat rakamları ile ilgili, ''Son 12 aylık ihracat bizim de beklentilerimizin ötesinde, 152,5 milyar dolar. Bu Cumhuriyet tarihinde bir ilk. '152,5 milyar kere maşallah' diyoruz. Allah nazardan korusun'' dedi.
Çağlayan, ''2. Orta Doğu-Kuzey Afrika Bölgesel Ticaret Müşavirleri Toplantısı''nın açılışında yaptığı konuşmada, böylesine önemli ve anlamlı bir toplantıda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Türkiye'nin kriz ortamında büyük bir sınavdan başarıyla geçtiğini belirten Çağlayan, ''Yiğidin hası, yiğidin iyisi zor günlerde belli olur. Dünya ekonomisinin buhrandan geçtiği, Avrupa ekonomisinin ciddi sıkıntılardan geçtiği, dünyanın birçok ülkesinde büyüme kelimesinin unutulduğu, daha az büyüme hesaplarının yapıldığı, her iki gençten birinin işsiz olduğu, her 4 insandan birinin işsiz olduğu bir Avrupa'nın bulunduğu bir dönemde 'Durmak yok, yola devam' diyoruz'' ifadesini kullandı.
Çağlayan, Türkiye'ye bu başarıyı yaşatan Türk iş dünyasına da teşekkürlerini iletti.
''Allah nazardan korusun''
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Kasım ayına ilişkin ihracat rakamlarını değerlendiren Çağlayan, Kasım 2012'de ihracatın 13,8 milyar dolara ulaştığını kaydederek, bu başarıda Türk iş dünyasının imzasının olduğuna dikkati çekti.
Son 12 aylık verilere göre 152,5 milyar dolara çıkan ihracat rakamının beklentilerin ötesinde gerçekleştiğini belirten Çağlayan, ''Cumhuriyet tarihinde bir ilk. '152,5 milyar kere maşallah' diyoruz. Allah nazardan korusun. Artık bu rakam tarihe geçti'' dedi.
İhracatta gelinen noktanın gösterdikleri çabanın bir sonucu olduğunu dile getiren Çağlayan, ancak bunun yeterli olmadığını söyledi.
Yıl başında Orta Vadeli Program'da (OVP) hedefin 148,5 milyar dolar olduğunu hatırlatan Çağlayan, bu hedef belirlendiğinde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin kendisine hedeflerinin 150 milyar dolar olduğunu ifade ettiğini, kendisinin de ''Allah razı olsun'' diye karşılık verdiğini aktardı.
2001 krizinin yaşandığı dönemde Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı iken 2023 yılı hedefi için 250 milyar dolarlık ihracat rakamını telaffuz ettiğini kaydeden Çağlayan, ''Ama kabahat benim değil. O günün şartları, ekonomik ve siyasi yapısı. Şükürler olsun ki bugün 500 milyar doları konuşuyoruz. Şimdi görüyoruz ki bu gidişat, doğru bir gidişat ve bu gidişat bizi 2023 yılında 500 milyar dolara rahat rahat götürecek'' dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Öyle bir 2023 stratejisi hedef plan ve programı hazırladık ki Allah'ın izniyle hiç kimse Türkiye'nin bu gelişmesini, bu büyümesini durduramayacak'' dedi.
Çağlayan, ''2. Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Ticaret Müşavirleri Toplantısı''nda yaptığı konuşmada, ihracattaki gelişmelerin 2023 hedeflerini zamanından önce ulaştırmasını umduğunu söyledi.
Toplantının da 2023 hedefinin temel bileşenlerinden olduğunu anlatan Çağlayan, dünyanın en zor siyasi bölgesinde görev yapan ticaret müşavirlerine teşekkür etti.
2023 yılı için çok önemli stratejik hedefler koyduklarına işaret eden Çağlayan, ''Öyle komplike bir sistem hazırladık ki, öyle bir 2023 stratejisi hedef plan ve programı hazırladık ki Allah'ın izniyle hiç kimse Türkiye'nin bu gelişmesini, bu büyümesini durduramayacak'' diye konuştu.
Çağlayan, dünyada gittikleri her yerde Türkiye'nin 2023 program ve hedeflerinden söz edildiğini anlattı.
''Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da çalışmalar yoğunlaşacak''
Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın bulunduğu bölgenin 2,7 trilyon Dolar ile dünya Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYH) yüzde 4,9'unu oluşturduğunu belirten Çağlayan, dünya nüfusunun yüzde 6,6'sının da söz konusu bölgede yaşadığını dile getirdi.
Çağlayan, bu yıl bölgenin yüzde 5,3 büyüdüğünü, 2013 yılında ise yüzde 3,6 büyümesinin öngörüldüğünü ifade ederek, bu yılki büyümede Libya'nın yüzde 120 büyümesinin etkili olduğuna dikkati çekti. Çağlayan, gelecek yıl bölgede yüzde 17 ile Libya, yüzde 14,7 ile Irak'ın en fazla büyüyecek ülkeler olacağını kaydederek, Cezayir, Bahreyn, Mısır, İran, Ürdün, Lübnan, Fas, Tunus, Yemen gibi ülkelerin gelecek yıl bu yıldan daha fazla büyümelerinin beklendiğine işaret etti.
Bölge halkının her zaman yanında olduklarını dile getiren Çağlayan, bölgedeki çalışmaların daha fazla yoğunlaşarak süreceğini anlattı.
Çağlayan, 2011'de Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya ihracatın bir önceki yıla göre arttığını hatırlatarak, bu yılın 10 ayında bölgeye ihracatın yüzde 58'lik artışla 40,5 milyar dolara çıktığını vurguladı.
Bu yılın ilk 10 ayında ihracatta İran, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ön plana çıktığını bildiren Çağlayan, ''Bu dönemde 45 ülkeye ihracat rekoru kırdık. Bu 45 ülkeden 7'si bu bölgede. Diğer taraftan bu yılın ilk 10 aylık döneminde 19 ülke içinde ihracatımızın düştüğü 3 ülke var. Suriye malum sebepler, İsrail; yine malum sebepler ve Tunus. Bu konuda gerek Fas'a gerek Tunus'a düşüş noktasında ticaret müşaviri arkadaşlarımın çok daha yoğun çalışacaklarını ifade etmek istiyorum'' dedi.
Pazar çeşitlendirmesinden 40 milyar dolar
İhracatın yarıya yakınının gerçekleştiği AB'ye yapılan ihracatın düşmesine rağmen son 3 yıldaki pazar çeşitlendirmesi sonucu ile ihracatın 29 milyar dolar artacağına dikkati çeken Çağlayan, ''2012 yılında sadece pazar çeşitlendirmesinin ülkemize getirmiş olduğu ihracat artışı 40 milyar dolardan fazla oldu'' değerlendirmesinde bulundu.
Çağlayan, 2012-2013 dönemi için 17 hedef ve 27 öncelikli ülke belirlediklerini kaydederek, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da 5 ülkeyi hedef olarak gördüklerini söyledi.
Bölgede müteahhitlik sektörünün bölgede etkili olduğuna dikkati çeken Çağlayana, sektörün bugüne kadar 97 ülkede 230 milyar dolarlık taahhüt üstlendiğini, bunun yüzde 80'inin son 10 yıla ait olduğunu belirtti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:16)