E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Küresel piyasalarda dolar ABD'de Cumhuriyetçi Donald Trump'ın seçimleri kazanmasının ardından sert bir değer kazancı trendine girmiş buna ek olarak Türkiye'ye özgü nedenlerin de etkisiyle dolar/TL 3.4760'a kadar yükselerek tarihi zirvesini geçen hafta test etmişti. Hızlı yükseliş birtakım önlemleri de beraberinde getirdi. Dövizdeki yukarı yönlü harekete faizle ayar veren Merkez Bankası'nın ardından hükümet te Türk Lirası'nı özendirmek için bir takım adımlar atacağını belirtti. Hükümetin atacağı adımlar henüz netleşmeden işadamları TL'nin özendirilmesi için üzerlerine düşen her türlü görevi yerine getireceklerini söyledi. Ancak TL'nin özendirilmesi için her kesime görev düştüğünü belirten Türkiye İhracatçılar Meclis (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, burada devlete de iş düştüğünü söyledi. Büyükekşi, “Devlet zaman zaman ihaleler düzenliyor. Özelleştirmeler yapılıyor. Tüm bunlar döviz cinsinden yapılıyor. Oysa devlet eliyle yapılan özelleştirme ve ihalelerde para birimi döviz yerine TL cinsi olmalı. TL cinsi yapılan her türlü ödeme otomatik olarak Türk Lirası'nı özendirir" şeklinde konuştu.
Sözleşmeler TL'ye dönmeli
Büyükekşi, yasal zeminin oluşması durumunda ekonominin çarklarını döndüren işletmelerde gayrimenkul kiralamaları ve birtakım sözleşmelerin de TL cincinden olması gerektiğine dikkat çekti. Bunu bireysel olarak tek tek tüm kesimin uygulamasının mümkün olmadığına işaret eden Büyükekşi, “Bireysel olarak işadamlarının bazıları TL cinsi sözleşme yapabilir ama güçlü TL için bunun yasal bir alt zemininin oluşması gerekiyor. Böyle olursa genele yayılır ve Türk Lirası özendirilmiş olur" bilgisini verdi. BİM İcra Kurulu üyesi ve CFO Haluk Dortluoğlu da kira sözleşmelerinin dolar değil lira olarak yapılmasının doğru olduğunu söyledi. Dortluoğlu, “Kira sözleşmelerin TL'ye dönülmesi yönünde çalışmalar yapılabilir. Yapılacak diğer sözleşmelerin tamamının TL ile yapılması doğru olur. Tabi ithal ürünler var onlar ile ilgili yapılacak birşey yok. Ancak ülkemiz içerisinde üretimi olan ürünlerin TL bazında işlemlerin yapılması daha makul olur" dedi.
Yüksek maliyet engel
İşadamlarının TL'nin özendirilmesi için dikkat çektiği diğer konu faiz oldu. Yüksek faizin işadamını dışarıdan borçlanmaya yönlendirdiğini belirten, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, “Güçlü TL'nin olabilmesi için mikro reformlara ihtiyaç var. İş adamları finansa yüksek maliyetlerle ulaşıyor. Faizler yüksek olduğunda yurt dışından dövizle borçlanma yolu seçiliyor. Bu da ister istemez dövizdeki hertürlü hareket karşısında etkilenmemize yol açıyor. Bu nedenle işadamlarının finans ihtiyacını uygun maliyetle karşılaması sağlanmalı. TL'nin özendirilmesi için mikro reformların da biran önce hayata geçmesi gerekiyor. Küçük ve ortaboy işletmelerin finansa ulaşımı için brokratik engeller de kaldırılmalı" önerilerini sıraladı.
Hükümet sıcak bakıyor
İş adamlarının sıraladığı öneriler hükümet yetkililerinin de gündeminde. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TL'yi özendirmek için somut planların olduğunu söyledi. Kurtulmuş, "Ticaret ve ödemenin Türk Lirası üzerinden yapılmasını sağlayacak girişimde bulunacağız. Biz iyimseriz, belli bir süre sonra dolar belli seviyeye düşecektir" diye konuştu. YeniŞafak
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Köprü ve otoyol geçiş ücretleri dolar endeksli değil mi.Deli.D köprüsünden geçen de ödüyor geçmeyen de çünkü hazine garantili.
tl ile ihale alan şirket sen ben olmayacağız sanırım türkiyedeki büyük şirketler ortaklıklar olacak ki bunların çoğu dışarıyla ilişkili dolar konusunda...yap işlet modeli ile ihale verilirse her gün köprüye dolar kuruna göre geçiş zammı koyar ihaleyi alan...olan vatandaşa olur gene
Şimdiye kadar aklınız neredeydi ?
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:56)