E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİflasın Avrupa'ya maliyeti 1 trilyon euro---

İflasın Avrupa'ya maliyeti 1 trilyon euro

İflasın Avrupa'ya maliyeti 1 trilyon euro
15 Haziran 2015 - 03:04 borsaningundemi.com

Anlaşma sağlanamazsa iflas riski bulunan Yunanistan'ın Maliye Bakanı "Euro bölgesinden çıkarsak bunun AB'ye maliyeti en az 1 trilyon euro" dedi

Atina ile kreditörler (AB ve IMF) arasında uzlaşma henüz sağlanamadı. 

Yorgo Kırbaki'nin Hürriyet'teki haberine göre Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, ülkesinin iflas ederek Euro Bölgesi’nden çıkmasının Avrupa’ya maliyetinin en az 1 trilyon Euro olacağını söyledi. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmasının tam maliyetinin hesaplanamayacağını belirten Varoufakis “Böyle bir durumda Euro Bölgesi parçalanacak. Ortak para biriminin yerini sabit bir kur sistemi alacak. Almanya ve Fransa 1991’de çöken bu kur sisteminden kurtulmak için Euro’yu inşa etmeyi kararlaştırmışlardı” dedi.  

Almanya Maliye Bakanı Wolfgand Schaeuble’yi “Yunanistan krizinin çözümü için önerecek bir şeyi yok” diyerek eleştiren Varoufakis, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Brüksel’deki teknik heyetler (Troyka) görüşmelerinden çekilmesini de “Bizim hiçbir zaman kabul etmeyeceğimizi bildiği öneriler sunuyor. Belki de devreden çıkıp sadece Avrupalılar ile bir anlaşma yapmamızı istiyorlar” şeklinde değerlendirdi. 

İFLAS ÖNCESİ ÇABALAR

Kreditörler (AB ve IMF) ile geçen şubat ayında imzalanan mali yardımın 4 aylığına sürdürülmesi anlaşmasının sona erdiği 30 Haziran’a kadar yeni bir anlaşma sağlanmaması halinde Yunanistan’ın B Planı olmadığını söyleyen Varoufakis, 2016 Mart’ına kadar sürecek 9 aylık yeni bir anlaşma istediklerini belirtti.  Bu arada, AB ve IMF’nin şikayetleri üzerine Varoufakis müzakere grubunun dışında bırakan Başbakan Aleksis Çipras’ın Brüksel’e gönderdiği Başbakan Yardımcısı Yanis Dragasakis, Devlet Bakanı Nikos Papas ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Efklidis Çakalotos dün AB Komisyonu uzmanlarına yeni Yunan önerilerini sundu.

Atina’ya ulaşan haberlere göre, Yunan tarafı yeni önerilerinde borcun “hafifletilmesi” için yol haritası çizilmesine karşılık yüksek olan emekli maaşlarında indirime gitmeyi de kabul etti. Kreditörlerin cevabı, önceki Yunan önerileri için olduğu gibi yine olumsuz olursa Yunanistan’ın iflas ihtimali daha da artacak. Yeni Yunan önerileri olumlu bulunursa 18 Haziran Perşembe günü yapılacak Euro Bölgesi Maliye Bakanları (Eurogroup) toplantısına kadar sıkı müzekerelere gidilecek.

DÖRT KONUDA AYRILIK VAR

TARAFLAR arasında hale 4 konuda görüş ayrılıkları bulunuyor: Yunanistan ile kreditörler, 2015 ve 2016’daki faiz dışı bütçe fazlalığı oranı, emekli maaşlarında indirim, asgari ücret ile toplu iş sözleşmeleri ve KDV oranları hakkında anlaşamıyorlar. Yunanistan’ın kreditörlere haziran sonunda 1.6, temmuz ayında 4, ağustos ayında 3.5, eylül ayında 1.2, ekim ayında 0.5, aralık ayında da 1.2 milyar olmak üzere yılsonuna kadar 12 milyar Euro borç ödemesi gerekiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fa15 Haziran 2015 12:40

    tehdite bak bize bedava para vermezseniz şöyle böyle olur. ne rezil bir toplum bu yunanlar, karaktersiz, parazit insanlar. atalarımı zbunları defalarca yendi oh şükürler olsun. avrupada en çok kamu istihdamı ve maaş yunandaymış bir de utanmdana tehdit ediyorlar