E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıIEA'dan petrol piyasasının dengelenmesi için 3 öneri---

IEA'dan petrol piyasasının dengelenmesi için 3 öneri

IEA'dan petrol piyasasının dengelenmesi için 3 öneri
21 Nisan 2020 - 21:27 borsaningundemi.com

IEA, petrol fiyatlarındaki oynaklığın giderilmesi ve piyasaların dengelenmesi için ülkelerin stratejik petrol rezervlerini arz fazlalığını önlemek amacıyla kullanıma hazır hale getirmesi ve finansal kurumların bazı önlemler alması önerisinde bulundu

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) petrol fiyatlarındaki oynaklığın giderilmesi ve piyasaların dengelenmesi için petrol üreticilerinin aldığı kesinti kararını bir an önce uygulamaya başlaması ve hatta daha büyük kesintiye gitmesi, ülkelerin stratejik petrol rezervlerini arz fazlalığını önlemek amacıyla kullanıma hazır hale getirmesi ve finansal kurumların bazı önlemler alması önerisinde bulundu.

IEA'den, dün Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatının eksi 37,63 seviyeye kadar inmesinin ardından yapılan açıklamada, petrol piyasalarında olağanüstü bir karışıklık yaşandığı belirtildi.

"Kara Nisan" olarak nitelendirilen bu ayda küresel petrol talebinin günlük 29 milyon varil azalacağı anımsatılan açıklamada, piyasada büyük bir arz fazlası olduğu ve bu fazlalığın gelecek haftalarda petrol stoklarının dolması açısından bir tehdit oluşturduğu kaydedildi.

Açıklamada, Petrol İhraç Edenler Örgütü (OPEC) dışı ülkelerin 1 Mayıs'tan itibaren uygulayacağı üretim kesintisinin petrol piyasasını hızlı bir şekilde dengelemek için yeterli olmayacağı ifade edildi.

Bu kapsamda küresel petrol piyasasının dengelenmesi için şu önerilerde bulunuldu:

"Üretim kesintisi kararı alan ülkelerin bir an önce bu kararı uygulamaya geçmesi ve hatta daha fazla kesintiye gitmesi, piyasadaki arz fazlasının ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak amacıyla stratejik petrol rezervi olan ülkelerin kapasitelerini hazır hale getirmeleri ve finansal otoritelerin piyasa düzenini bozan eğilimleri önlemek amacıyla tedbirler uygulaması."

ABD'de WTI tipi ham petrolün mayıs ayı için vadeli işlem sözleşmelerinin süresi bugün dolarken, kontrat sahiplerinin fiziki petrol teslimatından kaçınmasıyla WTI tipi petrolün varil fiyatı, dün yüzde 300'ün üzerinde değer kaybederek eksi 37,63 seviyesine kadar inmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hakan22 Nisan 2020 00:13

    Bana göre oncelikle yapilmasi gereken uretimin ortak karar alinarak en düşük seviyeye azaltılması olur sanırım. Arkasından petrol stoklarının bir süre kullanılması olur. Bunun sonucu sanırım petrol üreten ülkelerin 1-2 ay belki satışları çok az olabilir ve zarar yazabilir ler. Birde şu varki arz yüksek ama talep çok az olduğu için şişme olmuş petrol piyasasinda. Tabi bu biraz da şunu gösteriyor, beklenen talep cok oluşmuş ve sistem yavaşlamış. Dünya oyuncuları bunun geçici olduğunu düşünerek fazla kısıntıya gitmemiş. Şimdi ise bir gerçek daha ortaya çıktı. Talep gerçekten çok azalmış görünüyor. Piyasalar virüs ile üretimin de baya etkilendiği belli. Kimse gezmiyor, ayrica daha ne kadar surecek belli değil. Bunun daha ne kadar böyle gideceğini kimsede bilmiyor maalesef. Anlaşılan virüs salgını petrol piyasasını da iyi vurmuş gibi görünüyor. Tarihte çok acayip denecek şeyleri görüyoruz. Umarım tez zamanda bu işi çözerler, aşıyı bulurlar