E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), gelecek yıl petrol talebindeki artış tahminini düşürdü ve arz tahminlerini yükseltti.
Bu tahminin gerçekleşmesi halinde cari on yıl içinde büyük bir bolluk yaşanacağı beklentileri güçlendirecek.
IEA, daha önce günde 1 milyon varil olan gelecek yılki petrol talebi artış tahminini günde 980.000 varile indirdi ve toplam talebi günde ortalama 104 milyon varil olarak gördüğünü açıkladı.
Son aylık raporunda, OECD ülkelerindeki talebin, endüstrinin enerji verimliliği önlemlerini benimsemesi ve elektrikli araçların yaygınlaştırılması nedeniyle yapısal bir düşüşle karşı karşıya olduğunu ve büyük merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmeye başlamasına rağmen ekonomik büyümenin zayıf kaldığını söyledi.
Bu yıl talebin, gelişmekte olan ülkelerin etkisiyle, bir önceki tahmin olan günde 960.000 varilin biraz üzerinde, günde 970.000 varil artması bekleniyor. Toplam talebin günde ortalama 103.1 milyon varile ulaşacağı tahmin ediliyor.
IEA, ikinci çeyrekte büyümenin yavaşlayarak günde 710,000 varile gerilediğini ve bunun son bir yılın en düşük çeyrek artışı olduğunu belirtti. Çin'de petrol tüketimi hem Nisan hem de Mayıs aylarında daralırken, endüstriyel yakıtlar ve petrokimya hammaddelerine yönelik talep özellikle zayıf kaldı.
IEA'ya göre küresel yavaşlama, son yıllarda Covid-19'un neden olduğu dalgalanmaların ardından büyüme oranlarının normalleşmesini yansıtıyor. Örneğin, jet yakıtı talebi, uçuş faaliyetlerinin yıl boyunca artmasıyla birlikte yıl ortasındaki zirvesine doğru yükseliyor.
IEA'nın ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün tahminleri arasındaki fark, kartelin küresel petrol talebinin bu yıl günde 2,2 milyon varil ve 2025'te günde 1,8 milyon varil artacağını tahmin etmesiyle daha da açıldı.
Perşembe günkü rapor, Brent ham petrolü varil başına 85 dolar civarında işlem görürken, ABD petrol göstergesi West Texas Intermediate varil başına 82 dolar civarında seyrediyor.
Ham petrol fiyatları, 4 Temmuz tatil haftasında ham petrol ve benzin stoklarının düştüğünü gösteren son ABD verilerinin etkisiyle bu hafta başındaki düşüşün ardından pozitif bölgeye döndü. Ancak, ABD'deki faiz oranlarının seyrine ilişkin belirsizlik ve Haziran ayı tüketici fiyatları verilerinin hayal kırıklığı yaratmasının ardından Çin'deki talep görünümüne ilişkin endişeler kazançları sınırlıyor.
Toplam petrol arzının bu yıl günde ortalama 103 milyon varil, 2025 yılında ise 104,8 milyon varil olacağı tahmin ediliyor ki bu rakamlar IEA'nın önceki tahminleri olan sırasıyla günde 102,9 milyon varil ve 104,7 milyon varilden daha yüksek. Ajans, OPEC+ dışı ülkelerin küresel arzı yönlendirmeye devam edeceğini ve üretimin 2024 yılında günde 1,5 milyon varil, 2025 yılında ise günde 1,8 milyon varil artmasının beklendiğini belirtti.
IEA, OPEC+ için arz tahminini, ittifakın Haziran ayında piyasalara sunulan bir yol haritasında belirtildiği gibi gönüllü üretim kısıtlamalarının bir kısmını gevşeteceğini doğruladığında ayarlayacağını söyledi. Kartel ve müttefikleri, günde 2,2 milyon varillik gönüllü kısıtlamaları Eylül ayı sonuna kadar uzatmayı kabul etti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:17)