E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), fiyatların son çalkantıdan sonra dengelenmesiyle birlikte küresel gaz talebi büyümesinin bu yıl 100 milyar mᶟ veya neredeyse %3 artarak 4.190 milyar mᶟ'e çıkacağını belirtti.
Montel-Foreks'in haberine göre, Paris merkezli kurum, son üç aylık gaz piyasası raporunda, “Doğalgaz fiyatları, 2022'de görülen rekor yüksek seviyelerin ardından keskin bir düşüş yaşadı ve bu da gaz talebindeki toparlanmayı destekliyor” ifadelerini kullanıyor.
Ayrıca, küresel gaz talebinin sadece %0,5 arttığı 2023'teki alışılmadık derecede ılıman sıcaklıkların ardından, daha soğuk hava koşullarının bu yıl talebi artıracağı tahmin ediliyor. Çin, Kuzey Amerika ve Afrika ve Orta Doğu'daki gaz zengini ülkelerle birlikte bu büyümenin büyük bir kısmından sorumlu oldu.
IEA, “Pandemi kısıtlamaları gevşeyip ekonomik aktivite geri döndükçe, doğal gaz talebi %7 artarken Çin dünyanın en büyük LNG ithalatçısı konumunu yeniden kazandı” bilgisi aktarılıyor.
Buna karşılık, Avrupa'da gaz tüketimi %7 oranında düşerek 1995'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. IEA, “Bu düşüş, yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla yaygınlaşması ve nükleer enerjinin artan kullanılabilirliğinin hem Avrupa'da hem de Asya'daki olgun pazarlarda doğal gaz talebi üzerinde baskı oluşturmasıyla daha da arttı ve fiyatların düşmesine neden oluyor” bilgisini paylaşıyor.
Arz tarafında ise, küresel LNG üretimindeki artışın beklentilerin altında kalması nedeniyle gaz bulunabilirliği 2023'te nispeten zor idi.
IEA, “Bu nedenle üretim artışı, Rusya'nın Avrupa'ya borulu gaz sevkiyatında devam eden düşüşü dengelemek için yeterli değildi" diyerek, arzdaki artışın da coğrafi olarak oldukça yoğunlaştığına dikkat çekiyor.
Örneğin ABD, 2023 yılında ilave LNG arzının %80'ini oluşturarak dünyanın en büyük LNG ihracatçısı haline geldi.
Açıklamada, “2024'te arzın yine sıkı olacağı öngörüsüyle, küresel LNG üretimindeki sınırlı artışın, özellikle Avrupa ve Asya'nın olgun pazarları için talep artışını kısıtlaması bekleniyor” ifadeleri yer alıyor.
Ajans, yeni sıvılaştırma tesislerindeki gecikmeler ve mevcut projelerde besleme gazının bulunmasıyla ilgili sorunların arz artışını 2025'e itebileceği için LNG arzının bu yıl, 2016-2020 arasında yaşanan %8'lik büyüme oranının oldukça altında, %3,5 büyüyeceğini tahmin ediyor.
IEA, artan talebin ve sıkı arzın yıl boyunca fiyat dalgalanmalarına önemli ölçüde katkıda bulunabileceğini söylüyor.
Rusya bu yıl boru hatlarıyla gaz ihracatını artıracak
Gazprombank'dan TL açıklaması: Transfer yeniden başlıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:19)