E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, 2025'te enerji sektörüne yönelecek yeni ticaret savaşlarının küresel etkilerin yaratabileceğinden endişelerinin olduğunu ifade etti.
CNBC-e'ye verdiği röportajda Birol, "Enerji sektöründe ve elektrikli araçlarda atılacak adımların tüm dünyada gelişmeler olacağını düşünüyorum" dedi. Özellikle güneş enerjisi ve elektrikli araçlarda rekabetin artabileceğine dikkat çekildi.
"Türkiye'nin yeşil enerji alanında güvencede olma fırsatı var"
IEA Başkanı Birol, 2024 yılında dünya genelinde yerleşik enerji santrallerinin yüzde 80'inin yenilebilir enerjilere odaklandığını aktardı. Birol, Türkiye'nin enerji alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, ülkenin yeşil enerji alanında varlığını sürdürme fırsatının bulunduğunu vurguladı. "Türkiye'nin bu bölgedeki ülkeler arasında yer almasının mümkün olduğunu" diyen Birol, ülkenin nükleer enerji konusunda da aksiyon alınmasının mümkün olduğunu söyledi. Akkuyu Nükleer Santrali'nin ardından birkaç nükleer santralin daha kurulmasının şartı olduğunu ifade etti. Birol, "Burada bu santrali nerede kuracağız, hangi teknolojiler seçilecek ve hangi ülkelerle bu santraller kurulacak bu çok önemli kararlar." dedi.
Fatih Birol, "Dünyada büyük bir nükleer girişimi başladı. Küçük nükleer oluşumlar konusunda araştırma var bunları 2030'a çıkacak meyvesini verecek. Bunlar daha esnek ve ucuza mal olanlardır. Ben nükleerin ileride daha büyük bir rol oynayacağını düşünüyorum" diye konuştu.
Petrol ve karbon vergisi etkisi
Ortadoğu'daki jeopolitik gerilimlere rağmen petrol fiyatlarının 70 dolarlık bantta saklandıklarını belirten Birol, düşük talebin bulunduğu petrolde yaşayan rahat bir görünüm öngördüklerini belirtti. Ayrıca Türkiye'nin sınırda karbon vergisinin ortaya çıkacağını dile getiren Birol, daha fazla enerji yatırımlarının öfkelerden çok maliyet avantajı sağlamak için arttığını da sözlerine ekledi.
Birol, 2025 yılında temiz enerji yatırımlarındaki artışın devam edeceğini öngördüğünü belirtti. Birol, bu alanda Türkiye'nin büyük bir atılım yapmasının mümkün olduğunu kaydederek, "Nükleer enerji Türkiye için olmazsa olmaz bir adım" ifadesini kullandı.
Sanayi sektörü 2023'te 1,7 milyon teraj enerji kullandı
Finansal risklere karşı azaltma enerji yatırımlarının önemi
Enerji ithalat faturası azaldı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:05)