E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yunanistan için uzun süren görüşmeler sonrasında Euro ülkelerinin anlaşmaya varması, son dönemde sıradaki ülke olduğu yönünde açıklamaların artması ile Fransa'nın yendien göndeme gelmesine neden oldu.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve Almanya, Fransa’nın ekonomik gidişatını endişeyle izleyip, gerekli reformları ihmal etmemesi için Paris yönetimini uyarıyorlar. Bazı ekonomistlere göre, Fransa, Euro Bölgesi’nin problem ülkeleri arasına girmeye aday.
Son ihtar, derecelendirme şirketi Moody’sten geldi. Moody’s Fransa’nın pekiyi düzeyindeki kredi notunu düşürdü, görünümünü de negatife çevirdi. Commerzbank baş iktisatçısı Jörg Kraemer, finans piyasalarının bu duruma neden aldırmadığını şöyle açıklıyor: “Fransa’dan önce de birçok ülkenin kredi notu kırıldı. Japonya yıllardır düşük kredi notuyla borçlanma ihtiyacını karşılayabiliyor. ABD bile notunun kırılmasına rağmen finansman sıkıntısı çekmiyor. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası’nın da Euro Bölgesi’ni kurtarmak için son çare olarak devreye girmeye hazır beklediği unutulmamalı. Bu bakımdan yatırımcının tedirgin olmaması, normal karşılanmalı.”
Almanya gibi Fransa da şimdiye kadar Euro krizinden kârlı çıkmış ve tarihte görülmemiş düşüklükteki faiz oranlarıyla borçlanma ihtiyacını karşılayabilmişti. Alman Dış Politika Derneği’nden Claire Demesmay son derecelendirmenin açık bir mesaj içerdiğine işaret ediyor: François Hollande'nin köşeye sıkıştığını belirten Demesmay, Cumhurbaşkanı'nın köklü reformlar yapmaktan başka çaresi olmadığı görüşünde.
20 yıldır hiçbir Fransız hükümeti ülkenin rekabet gücünü arttıracak reformlara el atamadı. Aksine, sosyal devlet borçla finanse edildi ve bundan 12 yıl önce de haftalık çalışma süresi 35 saate indirildi. OECD istatistiklerine göre mesai süresi bakımından Avrupa’nın en az çalışılan ülkesi, Fransa. Almanlar, Fransızlardan yılda altı hafta daha fazla çalışıyor. Buna bir de istihdam piyasasının esneksizliği ekleniyor. Commerzbank başekonomisti, Almanya’daki ortalama ücretin yarısını bulan asgari ücretin Fransa'daki işsizliğin artmasında önemli rol oynadığını, belirtiyor.
Reel ekonomide faaliyet gösteren işletmeler ne kadar küçükse, bankalar da tehlikeli olacak ölçüde büyük. BNP Paribas’ın 2011 yılındaki toplam varlıkları Fransa’nın gayrı safi yurtiçi hâsılasının yüzde 90’ına tekabül etmekteydi. Fransız bankaları Avrupa’nın güneyindeki kriz ülkelerine Almanlardan çok daha fazla para yatırmış olmanın riskini de taşıyor. Fransa, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılmasının finans piyasasında kopartabileceği fırtınaya dayanabilir mi?
Borçlanma açısından da Fransa'nın durumu iç açıcı değil. Borç stoku milli gelirin yüzde 90'ını buluyor. Almanya'da bu oran yüzde 80. Fransa'nın bütçe açığını 2013 yılında yüzde 3'ün altına indirmesi mümkün görünmüyor. Almanya ise 2013'te sıfır ek borçlanmayı hedefliyor.
Commerzbank baş ekonomisti Kraemer yine de Fransa'nın ortak para bölgesindeki problem ülkeleri arasına girmeye aday olmadığını ve asıl sorunun İspanya ve öncelikle de İtalya'dan kaynaklandığını, söylüyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:24)