E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünyanın dev teknoloji şirketleri geleceğin teknolojisinin ne olduğu konusunda bir süredir kafa patlatıyor. Başta Microsoft’un kurucusu Bill Gates olmak üzere birçok isim Web3, kripto, metaverse ve yapay zeka gibi alanlara, öngörülerine uygun şekilde büyük yatırımlar yapıyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, dev teknoloji şirketleri arasında yer alan IBM de, geleceğe dair öngörüleriyle yatırımcıların gelecek teknolojilerle ilgili fikir edinmesini sağlayan şirketler arasında yer alıyor.
Stablecoin’ler sadece geçici bir çözüm
The Tokenist’ten Tim Fries’ın haberine göre, IBM Web3 ve Sürdürülebilirlik Yönetici Ortağı Shyam Nagarajan, CBDC'lerin paranın geleceği olduğuna inandığını ve ‘sabit coin’ olarak da bilinen ‘stablecoin'lerin ise bu süreçte sadece geçici bir çözüm olabileceğini söylüyor. Nagarajan, CBDC’lerin izinli ve izinsiz olmak üzere hibrit bir para modeli olarak kullanılması gerektiğine inandığını belirtiyor.
Nagarajan, CBDC'lerin (Central Bank Digital Currency) yani Merkez Bankası Dijital Para Birimi’nin tüm işlemsel ödeme sistemleriyle etkileşim biçimini temelden değiştirebileceğine inandığını söylüyor. Nagarajan, CBDC'ler geniş çapta kullanılabilir hale gelmeden önce stablecoin'lerin geçici bir ara çözüm olduğuna inandığını da sözlerine ekliyor.
Hibrit bir yaklaşım
Bank of America'nın merkez bankası dijital para birimlerinin yani CBDC'lerinin paranın geleceği olduğunu öngördüğü son raporu sorulduğunda Nagarajan, bu değerlendirmeye ağırlıklı olarak katıldığını ifade ediyor. Nagarajan, merkez bankalarının hibrit bir yaklaşımı dikkate alması gerektiğine inandıklarının da altını çiziyor.
IBM'in Yönetici Ortağı’na göre, CBDC'ler izinli ve izinsizin modellerin bir kombinasyonunun gerekli olduğu bir konumda bulunuyor. Merkez bankaları şu anda kendi dijital para birimlerini geliştirmenin ilk aşamalarındayken, Nagarajan bunların eninde sonunda ödemelerin yapılabileceği bir yol haline geleceğine inandığını söylüyor.
Stablecoin'ler, geleneksel varlıklarla veya algoritmaların kullanımıyla desteklenerek ulusal para birimlerinin, çoğu durumda da ABD Doları’nın değerine sabitlenmiş dijital varlıklar olarak kabul ediliyor.
Mevcut durumu tartışırken Nagarajan, şu anda yaygın olarak bulunan stablecoin'lerin, merkez bankası dijital para birimlerinin toplu olarak çıkarılmasından önce geçici bir boşluğu doldurduklarını belirtiyor. Stablecoin'ler, geleneksel varlıklarla veya algoritmaların kullanımıyla desteklenerek ulusal para birimlerinin, çoğu durumda da ABD Doları’nın değerine sabitlenmiş dijital varlıklar olarak kabul ediliyor.
CBDC'ler dünya çapında gelişiyor
2023 yılının başlarında 90'dan fazla ülke kendi merkez bankası dijital para birimleri üzerinde çalışmaya başladı. Tüm G7 ekonomileri CBDC'ler geliştirmeye başladı ve ikisi hariç tüm G20 ülkeleri ileri düzeyde geliştirme aşamasında bulunuyor.
Çin, konsepti erken benimseyen ülkeler arasında yer alıyor. Eylül 2021'de, ‘dijital yuan’ uygulamasının 139 milyondan fazla kullanıcısı varken, geçen yılın sonlarına ait bir rapor, CBDC'nin köprü işlemlerinin üçte ikisinin Shenzhen'den geldiğini gösterdi. Shenzhen teknoloji, araştırma, üretim, işletme, ekonomi, finans, turizm ve ulaşımda küresel bir merkez konumunda bulunuyor.
Bank of America, 2022 yılının başlarında bir ‘e-Dolar’ın kaçınılmaz olduğunu söylemesine rağmen ABD’nin, CBDC üzerinde ciddi şekilde çalışmaya başlamakta yavaş kaldığı gözleniyor. Ancak geçen yıl projeye artan ilgi sonrası Beyaz Saray'ın Eylül ayında yayınlanan dijital varlık düzenlemesi çerçevesi, diğer konuların yanı sıra dijital doların potansiyel faydalarına odaklandı. Son olarak, ABD'li milletvekilleri, ABD Adalet Bakanlığı’ndan ulusal bir dijital para birimine ilişkin yasal değerlendirme sunmasını istedi.
IMF: Sentetik CBDC’ler daha iyi bir seçenek
ABD Merkez Bankası dijital para için bastırıyor
Merkez Bankası dijital dövizin uygulanma ihtimalini araştırıyor
Bill Gates’e göre gelecek ne Web3’te ne kriptoda ne de metaverse’te
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:23)