E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, jet eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet'in 1-2 ay içerisinde bütünüyle ortaya çıkacağını, 18 Mart 2023'te ilk uçuşunu, 2025'ten sonra her ay 2 Hürjet üretimini hedeflediklerini bildirdi.
Temel Kotil, Hürjet projesinin geldiği aşama, seri üretim süreci ve Malezya'da katıldıkları ihaleye ilişkin açıklamalarda bulundu.
Hürjet prototiplerinin imalatını yaptıklarını 1-2 ay içinde uçağı bütünüyle gösterebileceklerini ifade eden Kotil, "18 Mart 2023'te de ilk uçuşu emniyetli şekilde yapacak. Tünelin ucuna, çıkışa geldik" dedi
.Hürjet için devlet proje açmadan çalışmalara başladıklarını belirten Kotil, şöyle konuştu:
"Milli Muharip Uçak (MMU) yıllar önce planlandığı zaman aslında önce bir jet eğitim uçağı vardı. Hürkuş'un devamı olsun diye adını Hürjet koyduk. Sonra da MMU vardı. Niye bir silsile var? Hürjet daha küçük, daha düşük maliyetli, daha önce yapılabilir, üzerinde öğrendiklerimiz var. İkisi de süpersonik, aynı kategoride, biri küçük, diğeri büyük. Bunu yapmamızı Savunma Sanayii Başkanımız İsmail Demir söyledi. 2016 yılında göreve başladığımda ilk konuşmamız buydu. İlk yaptığım, Hürjet'in dosyasını, yapılan çalışmaları aldım, Yönetim Kurulumuza gittik. Yönetim Kurulumuz destek verdi ve Hürjet'e başladık."
Hürjet Projesi'ni MMU'nun önüne koyduklarını dile getiren Kotil, burada öğrenilenleri milli savaş uçağına transfer edeceklerini söyledi. Kotil, projeler üzerinde 2 farklı genel müdür yardımcılığının çalıştığını ve sürekli iletişim halinde olduklarını kaydetti.
"SSİK'TE BİZİ ONORE ETTİLER, SİPARİŞ VERDİLER"
MMU ekibinin çok hızlı büyüdüğünü ve 1000 mühendisi geçtiğini anlatan Kotil, bu sayının 3 bine çıkacağını ifade etti. Kotil, Hürjet için bu kadar büyük bir ekibe ihtiyaç olmadığını aktardı.
Temel Kotil, "Hürkuş'u yapmışız, Hürjet'i bitiriyoruz, arkasından Milli Muharip gelecek. Zaten sıra buydu. Hürjet yoktu süreçte. İsmail Demir Başkanım koyun dedi, koyduk. Bu arada da Savunma Sanayii İcra Komitesinde (SSİK) bizi onore ettiler, sipariş verdiler. Tabii sipariş bekliyorduk aslında ama 2018'den beri devamlı projeyi öz kaynakla götürmek o kadar kolay olmuyor. İletişim adına da olmuyor. O açıdan bizim için biraz duygusal boyutu da var." diye konuştu.
Projenin seyrine ilişkin de bilgiler veren Kotil, önce 4 prototip yapılacağını ve bunların uçuş testlerinde kullanılacağını söyledi.
Kotil, "Seri üretim sürecinde ilk yıl 6-7 uçak yapıp, sonraki yıldan itibaren ayda 2, yılda 24 uçak yapmayı hedefliyoruz. Malezya ihalesi de 2025'te teslimat içeriyor. 2025'ten sonra her ay 2 Hürjet hangardan çıkıp müşteriye teslim edilecek." dedi.
"(18 UÇAKLIK MALEZYA İHALESİ) HÜRJET'E GÜVENİYORUZ, HERKESLE YARIŞTIRIRIZ"
Hürjet'in de katıldığı Malezya'daki 18 uçaklık hafif taarruz uçağı ihalesine yönelik soruları da yanıtlayan Kotil, uzun süredir uçan rakip uçaklar karşısındaki iddialarını ortaya koydu.
Bu yüzyılda bilgiye çok daha çabuk ulaşabildiğine işaret eden Kotil, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Gençliğimizde bir kuruluşun uçak yapabilmesi için bir tarihçeye sahip olması gerekiyordu. Daha önceden uçak yapmış, ona göre üretimler, testler gerçekleştirmiş olmak gerekiyordu. Bu 1970'lerin durumuydu, üstünden 50 sene geçti. Mühendislik yazılımları çok daha yetenekli, zamanla geliştiler. Yapay zekayla işler daha kolay, tarihçeye de pek ihtiyaç kalmadı. Çünkü bilgisayarda simülasyon yaparken gerçeğe çok yakın sonuç bulunuyor. Rüzgar tünelinde bunlar test ediliyor. Herkes yapabilir ama yapmak istemeniz gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayeti olduğu için bunları yapıyoruz. Dirayet, finansman, arzu ve genç personel gerekiyor. Hürjet'e güveniyoruz. Herkesle yarıştırırız onu, her ihalede varız. Malezya ihalesinde de varız. Gidip anlatıyoruz yetkililere. Öyle bir teklif verip geri çekilmiş değiliz. Bu konuda Malezya'ya 3 defa ben gittim, şimdi dördüncü gidişimi yapacağım ve ürünümüze inanıyoruz."
"FİYATINDA DA TEKNOLOJİSİNDE DE TESLİMATINDA DA VARIZ"
Artık Türkiye'nin de referans verilebilecek bir ülkenin yaptığını yapabilecek seviyede olduğunu dile getiren Kotil, yürüttükleri çalışmalarla aynı zamanda bu çalışmaları yapacak mühendisleri yetiştirdikleri belirtti.
Hürjet'in rakipleri karşısında en yeni teknolojilerle geliştirilip üretildiğine işaret eden Temel Kotil, şunları kaydetti:
"Bir uçak 10 sene önce tasarlandıysa ben ona 10 sene sonra rakip uçak tasarlıyorsam benim uçağım ondan iyi olur. Kullandığımız metot, yaklaşımlar aynı ama 10 sene içinde değişen malzeme, imalat teknikleri var. Onun için son yapılan bir öncesinden iyi olur. Buna herkes inansın. Onun için Malezya ihalesinde varız, inşallah nasip olur. Kampanyamızı yürütüyoruz. Fiyatında da teknolojisinde de teslimatında da varız."
Hürjet için ilk etap seri üretim kararı alındı
TUSAŞ kapılarını ilk kez açtı: HÜRJET'in montajına başlandı!
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Niye hersey 23 yaaa ya cok yeteneklisiniz yada hicbirsey yok
NEDEN 2025 BEKLENİYOR,3 YIL BEKLENECEKMİ
Yarın kesin zam vardır...... Gaz buluruz ,ertesi gün zam.... Yılbaşı biletleri çekilirken ve dansöz de kıvırtırken elektriğe yüzde elli gaza yüzde yirmibeş motorine ZAM...... BİZİ YÖNETENLER İŞİ BİLİR.... RAMAZAN VE KURBAN BAYRAMI AKŞAMI ZAMMMMMMMMMM...... anamızdan doğduğumuza pişman ederler..... EY DIŞ GÜÇLER YETER YAPTIĞINIZ.... Anlayan anlamıştır.....
Fetonun siyasi ayağını arastiramiyorsun kalkmisin yorum yapıyorsun.partine sorsana fetocu belediye başkanın niye serbest.
Dediğin doğru insanın bam telinden vurmayı iyi bilir fırsatçı dış güçlerin yerli işbirlikçileri........
Biz aç kalırız ama vatansız kalamayız Açlığı biliriz alışığız Ama fetöye pkk ya köpeklik yapmayız
Yapılmayanı yaparsın üretilmeyeni üretirsin Onlar oyun üstünene oyun yazar bir gün gezide birgün 15 temmuzda görürsün onları Dolar düşüyor diye üzülürlerDemokrasi diye elinde keleşle poz verenin avukatıdırlarAllah bu ikiyüzlü ve sahte vatanseverleri asla iktidara getirmesin
ÜRETMESİ BİLİNDİĞİ HALDE HER AY 2 ADET ÜRETMEK HİÇBİR İHTİYACI KARŞILAMAYA YETERLİ OLMAZ BİRİ DE SATILIR İSE YANDIK HER AY 2 ADET BOMBARDUMAN UÇAĞI URETİLECEK OLSA NEYSE DERDİM
Emeği geçen herkese teşekkürler. Ancak abd ikinci dünya savaşında saatte iki tane B29 bombardıman uçağı üretiyordu, çünkü seri üretim işini iyi yapıyordu. Bu işlerde insanlı insansız uçak ve savaş üretimi fabrikalarında seri üretim teknolojisi platformlar organizasyonu alt yapısı tedarik sanayi tasarım proje yönetimi geliştirilmezse zaman para maliyet adet kalite avantajı olmaz, düşmanı ayda iki uçak gemi araç üreterek yenemezsin. Akıllı otonom robotlarla hızlı çok üretilen daha küçük ucuz daha etkili araçlar ve endüstri önem kazanacak. Özetle araç kadar araç yapan fabrika makina robot çip yazılım işine önem verilmeli
Heykelciler yorum yazmamış
Dinazorheykelinden bahsediyorsun sanırım.sahi niye serbest.niye yargiliyamiyorsun.neden korkuyorsun.imrali ile yine ne pazarlığını yapmaya başladın.Abd kirliparaaklama deyince kimin ikibucuk attı.
senin gibileri kocaman bir yatak heykeli yapıp üzerine oturtacaklar meraklanma :) sizin de istedğiniz bu zaten :)
dinazor heykeli yapıp parayı çarpan hırsızlardan ve onu alkışlayacak mallardan mı bahsediyorsun ???
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:25)