E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiHükümet bilgi talep etti---

Hükümet bilgi talep etti

Hükümet bilgi talep etti
18 Haziran 2013 - 15:05 borsaningundemi.com

PRISM adı verilen izleme programı skandalında adı geçen Yahoo'da açıklama yaptı

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) PRISM adı verilen izleme programı skandalı, ajan Edward Snowden’in sızdırdığı belgelerle ortaya çıktıktan sonra büyük teknoloji şirketlerinin başına bela oldu. Skandalın ortaya çıktığı ilk günlerde bir biri ardına açıklama yaparak olayın doğru olamadığını belirten teknoloji şirketleri, aradan 10 gün gibi kısa bir süre geçmesinin ardından skandalın gerçek olduğunu duyurmaya başladılar. Amerika gizli servisleri ile bilgi paylaştıklarını, ilk olarak Facebook ve Microsoft kabul etmişti.
Çok geçmeden dün Apple bir açıklama yaparak Amerika gizli servisinin bilgi talep ettiğini ve gerekli bilgileri verdiklerini kabul etti. Bugün açıklama yapan şirketler kervanına Yahoo eklendi. Son 6 aylık dönemde 12 bin ila 13 bin veri erişim talebi aldığını duyuran Yahoo’nun adına açıklamayı şirketin CEO’su Marissa Mayer ve hukuk sorumlusu Ron Bell tarafından kaleme alındı. Marissa Mayer tıpkı diğer şirketler gibi Yahoo’nun da mevcut durumda FISA çerçevesinde gelen taleplerin sayısını açıklayamayacağını belirtse de, federal hükümetin bu konudaki duruşunu gözden geçirmesini şiddetle tavsiye ettiklerini dile getirdi. Şirket Google ve Twitter’ın veri erişim taleplerinin açıklanmasının ”geri adım” olacağı yönündeki düşüncesine de katılmadığını da aynı açıklamada ifade etti. Mayer kullanıcılarının gizliliğini korumaya yönelik yeni adımları ve bu yöndeki yeteneklerini sürekli olarak gözden geçireceklerinin altını çizdi.
ABD HEPİMİZİ GÖZETLİYOR
ABD’nin 2007’de başlattığı PRISM (Prizma) kod adlı gizli takip programını, sızdırdığı gizli belgelerle Hong Kong’da açığa çıkaran eski ajan Edward Snowden, program çerçevesinde dünya üzerindeki tüm telefon konuşmaları ile elektronik posta haberleşmesinin takip edildiğini ortaya çıkarmıştı. Amerikan medyası ise, ABD’nin Facebook, Google, Microsoft, Yahoo, PalTalk, AOL, Skype, Youtube ve Apple’ın tüm verilerine erişim yolu olduğunu ileri sürmüştü. 9 teknoloji şirketi, ABD istihbaratının şirket sunucularına ‘arka kapıları’ olduğunu kabul etmiyor.
AllThingsD’nin haberine göre, Google ve Twitter devletten gelen erişim taleplerinin açıklanması konusunda Microsoft, Facebook ve Apple’dan farklı bir yol izlemenin peşinde.
Google’dan yapılan açıklamada devletten gelen veri erişim taleplerine ilişkin rakamları açıklarken ulusal güvenlikle ilgili konularda gönderilen taleplerin ayrı tutulması gerektiği belirtildi. Twitter’ın hukuk işleri direktörü Benjamin Lee de kişisel hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Twitter’ın bu konuda Google ile aynı düşüncede olduğunu açıkladı. Google’dan yapılan açıklamada ulusal güvenliği ilgilendiren taleplerin sayısını açıklamanın bir geri adım olacağının da altı çizildi. Şeffaflık konusundaki taleplerin varlığı da göz önüne alınınca ABD’de devletin uygulamaları daha uzun süre tartışılacağa benziyor.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)