E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHSYK teklifi komisyondan geçti---

HSYK teklifi komisyondan geçti

HSYK teklifi komisyondan geçti
16 Ocak 2014 - 20:42 borsaningundemi.com

​HSYK'nın yapısında değişiklik yapan kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında değişiklik yapan kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi

Yargıtay Birinci Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçilebilmek için gerekli olan 4 yıllık Yargıtay üyeliği şartı 8 yıla çıkarılıyor. Yargıtay Daire Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili olabilmek için gereken üyelik süresi ise 3 yıldan 6 yıla yükseltiliyor.  

Meslekleriyle ilgili staj ve araştırma yapacak, kurs, eğitim ve öğrenim görecek, iç veya dış burstan yararlanan hakim ve savcılar, Adalet Bakanlığı tarafından yurtdışına gönderilecek.  

HSYK'nın, Adalet Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatında, bağlı ve ilgili kuruluşlarında, uluslararası kuruluş veya mahkemelerde ya da geçici yetki veya görevlendirmeyle başka kurum, kurul veya kuruluşlarda görev yapanlar dışındaki hakim ve savcıları yutdışına gönderme yetkisi de kaldırılacak.  

HSYK'nın, yurtdışına gitmek için şahsi olarak özel burs sağlayan hakim ve savcılara aylıksız izin verme yetkisi olmayacak.   

Hakim ve savcıların, dış temsilciliklerde, uluslararası mahkeme veya kuruluşlarda muvafakatleri alınarak görevlendirilmesi Adalet Bakanlığı tarafından yapılacak.  

Hakim ve savcıların hak ve ödevi olan meslek içi eğitimleri de bundan böyle HSYK yerine, Türkiye Adalet Akademisi'nce yaptırılacak. Bu eğitimin usul ve esasları, HSYK'nın görüşü alınarak Türkiye Adalet Akademisi'nce hazırlanan yönetmelikte belirlenecek.  

Akademi Genel Kurulu'nda değişiklik 
Türkiye Adalet Akademisi'nde Genel Sekreterlik pozisyonu kaldırılacak. Adalet Akademisi Başkanlığı, başkan ile üç başkan yardımcısından oluşacak. 

Adalet Akademisi Başkanı ile başkan yardımcılarının seçiminde ayrı esaslar uygulanacak. Başkanlık için 3 adayı Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulu yerine Adalet Bakanı gösterecek. Başkan, yürürlükteki kanunda olduğu gibi Bakanlar Kurulu tarafından görevlendirilecek ya da atanacak.  

Yürürlükteki kanun uyarınca başkanla aynı kriterlerin geçerli olduğu başkan yardımcıları ise Adalet Bakanı tarafından görevlendirilecek ya da atanacak.  

Süresi biten başkan ve yardımcılarının 2 dönem daha göreve devam etme imkanı bir dönemle sınırlandırılacak.  

Türkiye Adalet Akademisi'nde kaldırılacak genel sekreterlik yerine çeşitli daire başkanlıkları kurularak hizmet birimleri oluşturulacak. Daire başkanlıklarına Adalet Bakanı tarafından atama yapılacak.  

Akademi Başkanlığına bağlı yeni hizmet birimleri oluşturuluyor. Mali hizmetlere ilişkin görevler, insan kaynakları ile ilgili görevleri yerine getiren birimden ayrılarak, "Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı" tarafından yürütülecek.    

Genel Kurul'a Askeri Yargıtay Başkanlar Kurulu, Askeri Yargıtay üyeleri arasından bir üye; Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanlar Kurulu Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin hakim sınıfından olan üyeleri arasından bir üye; HSYK, kurul üyeleri arasından bir üye seçecek. Adalet Bakanı birinci sınıf olan ve birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve savcıları arasından 4, idari yargı hakim ve savcıları arasından 2 üye görevlendirecek.  

Yükseköğretim Kurulu, hukuk fakültelerinin öğretim üyeleri arasından 2 üye, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu en az 15 yıl fiilen mesleği icra etmiş avukatlar arasından 1 üye, Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu birinci sınıf noterler arasından bir üye seçecek. Adalet Akademisi Başkanı ve yardımcıları Genel Kurul'un tabii üyesi olacak.  

Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulul sadece Nisan ayında toplanacak. 

Akademide verilen hizmetler karşılığında alınacak ücretlerin onaylanması, Adalet Akademisi Genel Kurul'un görevleri arasından çıkarılıyor. 

Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulu'nun beş asıl, üç yedek üyesi; Genel Kurul üyeleri arasından seçilecek. 

Adalet Akademisi Denetim Kurulu, Genel Kurulun kendi üyeleri arasından seçtiği üç asıl iki yedek üyeden oluşacak. 

Türkiye Adalet Akademisi'nde ders vermekle görevlendirilecek adli ve idari yargı hakim ve savcılarını, muvafakatları alınarak, Adalet Akademisi Başkanı'nın talebiyle Adalet Bakanı görevlendirecek. Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi üyesi ile askeri yargı hakim ve savcıları ve noterlerin ders vermesi için kendi kurumlarının uygun görüşü gerekecek.  

Adalet Akademisi için yapılacak görevlendirmelerde bir yıllık süre şartı aranmayacak. Görevlendirmeler Başkan'ın talebi üzerine Adalet Bakanı tarafından yapılacak. Hakim ve savcıların görevlendirilmesinde HSYK'nın, Adalet Bakanlığı'ndaki hakimler hakkında Bakan'ın uygun görme kararı şartı yürürlükten kaldırılacak.  

Başkan'ın talebi üzerine Bakan tarafından, adalet uzman yardımcıları ve uzmanları da Akademide görevlendirilebilecek.  

Bölge Adliye Mahkemesi Adalet Komisyonu, Adalet Bakanlığı'nca belirlenecek 

Akademinin idari personeli, naklen veya memuriyet sınavını kazananlar arasından Başkan tarafından atanacak. 

Teklifle, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu'nun, Ankara'da Akademi bünyesinde Eğitim Merkezi kurulmasına ilişkin maddesi yürürlükten kaldırılıyor. 

Teklif kanunlaşarak yürürlüğe girdiğinde, Türkiye Adalet Akademisi'nin başkan, başkan yardımcıları, genel kurul, yönetim kurulu, denetim kurulu üyeleri; yeni usule göre atama, seçim ya da görevlendirme yapılması için, mevcut görevleri sona erecek.  

Eğitim Merkezi Müdürü ve müdür yardımcıları, HSYK tarafından; kadrosu Akademide bulunan diğer personel ise Adalet Bakanlığı tarafından görevlerinin sona erdiği tarihten itibaren 15 gün içinde başka bir göreve atanacaklar. 

Akademide geçici olarak görevlendirilen hakim ve savcılar ile diğer personel, kadrolarının bulunduğu yerlerde göreve başlayacak. 

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde Adalet Bakanı tarafından başkan yardımcıları ve daire başkanları atanacak. 15 gün içinde Bakan tarafından üç başkan adayı belirlenerek Bakanlar Kurulu'na sunulacak. İlk Bakanlar Kurulu toplantısında başkanın atama ya da görevlendirmesi yapılacak. 

Başkan atanıncaya ya da görevlendirilinceye kadar başkan tarafından yapılması gereken görev ve hizmetler, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü tarafından yürütülecek. 

Düzenlemenin girdiği tarih itibariyle yürürlükte bulunan Başkanlık, Yönetim Kurulu ve Genel Kurul karar ve yönetmelikleri, bu kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam ettirilecek. Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikler, bir yıl içinde hazırlanarak yürürlüğe konulacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Demokrat17 Ocak 2014 11:13

    Recap bundan sonra senin sorunun çözülür.

  • recep17 Ocak 2014 00:09

    AKPARTi yi bu çalışmasından dolayı tebrik ediyorum,hakimleri savcıları kısacası adliye calısanlarını şikayet edecek bir makam yok!!Vatandaşı horluyolar azarlıyolar buna katipler dahil..1990 yılında acılan bir arazi davamız var hala bir metre yol alınmadı nereye dert yanacagız,nereye basvuracagız bilmiyruz,denetimsizbagımsız bir KURUM olamaz Olmamalı...

  • Hayri Türker16 Ocak 2014 23:37

    Faşizm'in ne olduğunu bilmiyorsanız. İşte bu yapılanlara faşizm denir.

  • Gerçek16 Ocak 2014 22:55

    Bu hukuk dışı yasa teklifine AKP nin onay vermesi son derece normal. Önemli olan, bu hukuksuzluğu onaylıyan bir hükümete karşı ABD,BM ve AB ülkelerinin nasıl bir tutum sergileyeceği. TL nin aşırı derecede değer kaybetmesi ve borsanın çökmesi önümüzdeki yılların çok kötü geçeceğini gösteriyor. Herşeye rağmen inançlı AKP tabanı, Allah onu zengin bizi fakir yarattı diyerek, AKP ye olan desteğini sürdürmeye devam edecektir.

  • mehmet16 Ocak 2014 22:35

    ergenokan davalarında hsyk nın bu yapısının yanlış oldugunu hatta savcılar için militan ve çete diye ifade ednler o gün hsyk yapısının degişmesi gerektigini savunanların bugüne gelindiginde hsyknın bu yapısı degiştirilemez çok düzgündür demesini anlamak mümkün degildir türkiyede ergenokanla başlayan hsyk baharı sesizligini bozarak adeta kasırgaya dönüşmüştür ortalıgı toz duman etmiştir tekrar ortalıgı toparlayıp yola devam edilmelidir

  • exper16 Ocak 2014 21:47

    AKP nin samimiyetsizliğinin ispatı. Hem uzlaşalım diyorlar, hemde el altından istediklerini yapıyorlar. Ben yaptım oldu demekle olmayacağını bakalım ne zaman anlayacaklar.

  • kemal tan16 Ocak 2014 21:34

    hırsız parti bir hile daha yapmıştır. biz sizin gibi arap usülü Allahı aldattığını sanan ancak kendini aldatan bir islam misveddesi sömürü dini istemiyoruz. biz ahlaklı, erdemli, şekilcilikten uzak samimi bir din istiyoruz

  • GARİP16 Ocak 2014 21:16

    NE GARİP ÜLKEYİZ.YA .BUNUN İÇİN ANAYASAYI DEĞİŞTİRMEDİNİZ Mİ?MİLYARLARCA PARA HARCAYIP REFERANDUM YAPMADINIZ MI?.YİNE Mİ BEĞENMEDİNİZ?.TAMAMEN KALDIRIN.YA DA MİLLET VEKİLLERİNİZİ HSYK ÜYESİ YAPIN.OLUP BİTSİN.