E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Premier müşterilerine birikim yönetimindeki uzmanlığıyla hizmet sunan HSBC Türkiye, bu kapsamda hayata geçirdiği 'HSBC Premier Ekonomi Sohbetleri' etkinliklerine devam ediyor. Premier müşterilerine özel düzenlenen ve bu yıl dördüncüsü Bursa'da gerçekleştirilen seminerde, HSBC Türkiye Portföy Yönetimi Genel Müdürü Namık Aksel, HSBC Türkiye Hazine Direktörü Fatih Keresteci ve HSBC Türkiye Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy ekonominin gündemi ve finansal piyasalarla ilgili değerlendirmelerini paylaştı.
Yatırımcı portföy dağılımında temkinli davranmalı
Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artırımına gideceğine dair beklentilerin Mayıs ayında geri gelmesi nedeni ile gelişmekte olan piyasalardan çıkışların yeniden başladığını belirten HSBC Türkiye Portföy Yönetimi Genel Müdürü Namık Aksel, "Bununla birlikte, Türkiye'nin iç siyasetine dair risklerin gündemi daha fazla meşgul etmesi nedeniyle belirsizlikler biraz daha netleşene kadar yatırımcıların temkinli portföy dağılımını tercih etmeleri uygun olabilir" dedi.
Küresel ekonomilerin 2016 yılında kırılgan bir dengede seyredeceğine ve ekonomilerde toparlamanın yavaş ve kademeli olacağına dair görüşlerini koruduklarını dile getiren Aksel şunları kaydetti:
"Şubat, Mart ve Nisan ayında yaptığımız "Ekonomi Sohbetleri" toplantılarında, özellikle Ocak ayında dengenin kötümser tarafına kayan beklentiler nedeni ile piyasalardaki alım fırsatlarını vurgulamıştık. Mart ve Nisan aylarında beklentilerimize paralel olarak riskli varlık fiyatlarında gerçekleşen yükseliş ve yüksek dönemsel getiri sonrasında, hisse senedi piyasası ile ilgili "olumlu" görüşümüzü korumuştuk. Bununla birlikte, enflasyon tarafındaki sürpriz iyileşme ile ilgili iyimser fiyatlamanın da gerçekleşmesinin ardından Nisan ayında tahvil faizleri ile ilgili görüşümüzü 'olumlu'dan 'nötr'e çekmiştik ve kısa vadede TL'deki değerlenmenin 2.80'lerde sona erebileceğini vurgulamıştık. Amerikann Merkez Bankası'nın faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin yükseldiği ve yurt içinde ise iç siyaset ile ilgili risklerin gündemi meşgul ettiği bir ortamda riski dağıtan ve getiriyi çeşitlendiren aktif yönetimli çoklu varlık tipi fonlar, uzun vadeli yatırımlar için son derece uygun araçlar olmaya devam ediyor."
Ekonomi politikalarında süreklilik sinyali piyasalarca olumlu karşılandı
HSBC Türkiye Hazine Direktörü Fatih Keresteci ise şu değerlendirmelerde bulundu:
"Mehmet Şimşek'in Kabine'deki yerini koruması, ekonomi politikalarında süreklilik esasına bağlı kalınacağının sinyali olması nedeniyle finansal piyasalarca olumlu karşılandı. Önümüzdeki dönemde yeni hükümetin reform sürecine bağlı olup olmayacağına, ekonomik büyümeyi kaliteli manada destekleyen politikalar uygulayıp uygulamayacağına bakılacak. Başbakan Yıldırım'ın gerek parti grubunda gerekse de Meclis'te yaptığı konuşmalarda ekonomiye önemle vurgu yapmasını bu hususta olumlu bir adım olarak görmekte yarar var."
Tüürkiye'nin makroekonomik görünümünün oldukça olumlu seyrettiğini ifade eden Keresteci, "Yüzde 4'lük büyüme patikasında ilerliyoruz, cari işlemler açığı yıllık bazda 30 milyar dolar ile geçen yıllara ilişkin ortalamanın çok altında; bütçe disiplini önemli bir çapa olmaya devam ediyor; enflasyonda yıllık bazda yüzde 6.5'e gelindi. Bu olumlu tabloya karşın son yıllarda hakim olan siyasal belirsizlikler ve jeopolitik riskler nedeniyle Türkiye yurt dışından kaliteli anlamda finansman çekmekte zorlanıyor. Bu hususta aşama kaydedilememesi kırılganlıkların sürmesine neden oluyor" diye konuştu.
Türk Lirası yeni faiz indirimi adımlarına karşı daha hassas olabilir
HSBC Türkiye Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy ise değerlendirmesinde, "Fed'in daha yavaş faiz artıracağı beklentileriyle gelişmekte olan piyasalara fon girişleri lirada değer kazancına neden olarak Mart ve Nisan aylarında Merkez Bankası'nın gecelik borç verme faizinde toplam 75 baz puan indirim yapmasına olanak sağlamıştı. Paara Politikası Kurulu Mayıs açıklamasında yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış görüldüğünü belirtti. Fakat Kurul, ekonomik şoklara karşı dayanıklılığın arttığı gerekçesiyle gecelik borç verme faizini 50 baz puan daha indirdi. Fed'e dair faiz artışı kaygılarının yeniden yükseldiği bir ortamda yapılan faiz indirimi Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in kabinede kalmasıyla lirada olumsuz bir etkiye neden olmadı. Fakat lira, doların küresel olarak yeniden güçlendiği bir ortamda 125 baz puanlık toplam indirim sonrasında yeni faiz indirimi adımlarına daha hassas olacak görünüyor. Dolar endeksi Şubat başındaki 100 seviyesinden Mayıs başında 92'ye kadar gerilemişti. Endeks Mayıs ayında Fed kaygılarının artması ile 95 civarına yükseldi. Fed'in olası faiz artışlarına dair kaygıların artması ve Şubat başında Fed kaygıları azalmadan önce endeksin bulunduğu 100 seviyesi dolar endeksinin yukarı yönlü alanının olduğunu gösteriyor. Bu ortamda gelişmekte olan piyasalara Mart ve Nisan'da ggörülen portföy girişlerinin devamı konusunda endişeler ön plana çıkmış bulunuyor" ifadelerini kullandı.
Aksoy konuşmasında, "Türkiye piyasaları için son yıllara göre görece düşük cari açık, Brezilya, Rusya, Güney Afrika ve Macaristan gibi gelişmekte olan piyasalarla karşılaştırıldığında yüksek büyüme rakamı, son aylarda gıda fiyatları kaynaklı olsa da düşen enflasyon ve güçlü bütçe dengelerinden oluşan makroekonomik resim olumlu. Fakat yılın kalanı için yurt içi siyasi riskler ve küresel finansal oynaklıkların olduğu bir ortamda yapılabilecek faiz indirimleri, kısa vadeli bir bakış açısıyla Türkiye varlıklarında fiyatların riskleri artırmak için yeterince düşük seviyelere gelmemiş olabileceğine işaret ediyor" değerlendirmesini yaptı.
Daha önce Ankara, İstanbul ve İzmir'de düzenlenen 'HSBC Premier Ekonomi Sohbetleri' ile HSBC, birikim yönetimi konusundaki uzmanlığıyla Premier müşterilerinin bireysel ekonomilerini desteklemeyi hedefliyor. Etkinlikler kapsamında katılımcılara Türkiye''de ve küresel piyasalarda yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmeler de aktarılıyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:28)