E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisselere şirketinden performans takviyesi---

Hisselere şirketinden performans takviyesi

Hisselere şirketinden performans takviyesi
08 Ocak 2014 - 09:04 borsaningundemi.com

Hisse senetlerinin fiyatlarının gerçek performanslarını yansıtmadığı düşüncesiyle şirketler tahtalarına destek verme adına alım yapıyor

GÖZDE YENİOVA-EKONOMİST

Borsa İstanbul, yurt içindeki rüşvet ve yolsuzluk operasyonun getirdiği siyasi gerginlikler ile 2013’ü yüzde 20’ye yakın kayıpla kapatmaya hazırlanırken, beklenen geleneksel yılsonu rallisi tepki alımı şeklinde yılın son iki gününde geldi. Bu tepki alımlarıyla 62.000 seviyelerinde 67.000’e kadar gelen endeks, yıllık kaybını bir nebze hafifletti. Ancak BIST, yurtdışı piyasalara paralel olarak 2014 yılına satıcılı başladı. Analistler, endeksin 66.500’ün üzerinde tutunmasının olumlu olmakla beraber 66.000 ve 65.000 desteklerinin hala güncelliğini koruduğunu ifade ediyor. 65.000’in altında satış baskısının artabileceği uyarısında bulunan analistler, yükseliş denemelerinin ilk hedefine ise 67.500 ve 68.700 dirençlerinin olmasını bekliyor.

DALGALANMA NEDEN OLDU

17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet soruşturması  sonrasında büyük kayıp yaşayan Borsa İstanbul’da soruşturma kapsamında adı geçen şirketler özellikle olumsuz etkilendi. Bunun ardından bazı hisselerde şirketlerin kendilerinin alım yaptığı gözlendi. Burada Emlak GYO’ Halkbank ve BİM’in alımları dikkat çekti. Şirketlerin kendi hisselerini satın alması belli dönemlerde tercih edilen bir uygulama. Şirketler kendi hisselerine güvendiklerini göstermek için de bunu zaman zaman yapıyor. Buradan yola çıkarak şirket hisselerinde kendilerinin yaptığı alımların ne anlama geldiğini, yatırımcıların bu dönemde nasıl hareket etmesi gerektiğini inceledik.

Şirketlerin kendi hisselerini geri almalarının ardında, vergi avantajı elde etme, ele geçirilme tehditlerinde karşı önlem, finansal getirilerde iyileşme  sağlama gibi çeşitli nedenler var. Bünyesinde fazla miktarda nakit bulunduran bir şirket de bu nakdi değerlendirecek daha iyi bir yatırım fırsatı bulamıyorsa hisse geri alımı işlemiyle kendine yatırım fırsatı bulamıyorsa hisse geri alımı işlemiyle kendine yatırım yapma yoluna gidebilir. Bu durum, yöneticilerin kendi şirketlerine olan güvenlerinin bir göstergesi olarak değerlendirilebileceği gibi, şirketin yeni ve karlı yatırım yapma fırsatı olmadığı şeklinde de algılanabilir. Şirketler kendilerine yatırım yaparak yatırımcının güvenini tazelerken, hisse geri alımı nedeniyle yükselen hisse fiyatları da yatırımcıyı mutlu ediyor.
 
SON DÖNEMDE ARTTI

Şirketler, piyasalardaki mevcut dalgalanmalar sonucu hisselerinin şirket faaliyetlerinin gerçek performansını yansıtmadığı düşüncesiyle yılın son üç haftasındaki dönemde hisse alımı yaptı. İntegral Menkul Araştırma Departmanı Analist Batuhan Başavcı, geri hisse alımını konjonktürdeki değişimlere ve tahtadaki volatiliteyi düşürme niyetine bağlıyor. Yine şirket değerlemesi açısından, bu işlemlerin yapıldığını kaydediyor. Batuhan Başavcı, bu alımların şöyle açıklıyor: ‘’Bu süreçte hisse tarafındaki düşüşler tedirginlik yarattığında, şirket birebir alım yapma gereği duymasa bile, bu açıklama bile yatırımcıları satmaktan vazgeçirmeye sebep olabilir. Panik ortamı geçene kadar yatırımcıya güven telakki etmek için yapılan birer önlem olarak kabul edilir.’’

Yatırımcıların bu durumda şirketi temel olarak analiz ederek gerçekten ucuz olduğuna ikna olması gerektiğini ifade eden Galata Menkul Araştırma Müdürü Polat Yaman da ‘’Ayrıca hisseler gerçekten ucuzsa bunun gerekçesi, sektöre ya da şirkete özel bir beklentiden mi  yoksa endeksin genel düşüşünden mi kaynaklandığı araştırmalı’’ diyor.

KADEMELİ ALIM

Tüm bunlar sonrasında ikna olunduktan sonra bu hisselerde kademeli olarak alım yapılabileceğini ifade eden Polat Yaman, ayrıca karar verirken, şirkete ilişkin mikro değerlendirmelerin yanı sıra genel konjonktürün de göz önüne alınması gerektiğini söylüyor. Yaman, ‘’şu sıralar birçok hisse son dönemde yapılan operasyonlar sonucu artan siyasi gerilim nedeniyle düştü ve cazip yerlere geriledi. Ancak bunun devamının gelme ihtimali  de göz önünde bulundurularak kademeli alım yapılmalı’’ diyor.

Mevcut durumda, BİM, Emlak GYO, Halkbank, Halk GYO gibi şirketlerin temel açıdan bakıldığında sağlıklı şirketler olduğunu ifade eden analistler, uzun vadede şu anki siyasi olaylar durulduktan sonra bu hisselerdeki olası değerlenmeden portföy yöneticilerinin faydalanmak isteyeceklerini belirtiyor. Sonuç olarak temel koşullar aşırı değişmeden hisse fiyatında oluşan düşüşlerin, bu portföy yöneticileri için maliyet düşürme fırsatı olarak algılanabileceğine işaret ediyor.

SON DÖNEMDE GERİ ALIM YAPAN 8 ŞİRKET

BİM: Gerek görüldüğü takdirde mevcut piyasa koşulları değerlendirilerek şirket hisselerinin borsada geri alım yapılmasına yönelik karar verdi. İç kaynaklardan 200 milyon TL kaynak ayrılacağı ve üst sınırın pay başına 40 TL olacağı bilgisi vardı. Şirketin 2013 yılı dokuz aylık dönem bilançosuna göre 503 milyon TL net nakiti bulunuyor.

Emlak GYO: 27 Aralık 2013 tarihinde Emlak GYO piyasadan toplam 3 milyon lot Emlak hissesini  2,01-2,05 TL fiyat aralığından aldığını açıkladı. Bu yapılan alımla birlikte piyasadan toplam alınan miktar, ödenmiş  sermayesinin yüzde 1,7’sine denk geliyor. Şirket, söz konusu işlem için 98 milyon TL harcadı. Analistler, Emlak Konut GYO yönetiminin yatırımcı güvenini kazanmak için böyle bir mesaj verdiğini belirtiyor.

Halk GYO:  18 Aralık tarihi itibari ile Halk GYO’dan hisse alımına başlayan Halkbank, bu süreçte yedi kere bu işlemi yaptı. 18 Aralık’ta Halk GYO payları ile ilgili olarak 1,12-1,13 TL fiyat aralığından 54 bin 86 adet alış işlemi yapan Halkbank’ın şirket sermayesindeki payı yüzde 77,23’tü. 31 Aralık tarihinde 1,18-1,20 TL fiyat aralığından yapılan 2 milyon 133 bin 925 adet alış işlemiyle ise bu pay yüzde 77,99’a ulaştı. Halkbank, bu dönemde toplam 5 milyon 249 bin 559 adet hisse alımı yapmış oldu.

SanEl Mühendislik:  Aralık ayı sonunda gerçekleştirdiği olağanüstü genel kurulda hisse geri alımı yönünde bir karar aldı. Şirket aralık başında halka arz olmuş ama hisseler, Borsa İstanbul’da halka arz fiyatının üzerini görememiş ve düşüş yaşanmıştı. Sermayenin yüzde 102una tekabül eden hisse adedini 0-3.9 TL fiyattan geri alımına kararı verildi.

Torunlar GYO: Şirket ortaklarını aralık ayında alım yaptı.

Akfen Holding: Son iki yıldır yaptığı ‘Geri Alım Programı’ çerçevesinde 24 Aralık tarihinde toplam 125 bin adet Akfen Holding hissesi satın alındı ve hisse alımları toplamda 12 milyon 868 bin 8 adete ulaştı.

Katmerciler:  500 bin adet hisse 1 TL ile halka arz fiyatı aralığından 18 aylık sürede geri alımına karar verdi.

Logo Yazılım:  Hisse geri alım programınca alınan 60 bin adet hisse 5 TL fiyattan Teknoloji Yatırım’a sattı.

 ‘’YABANCI  HİSSEDARLARI İZLEYİN’’

Özgür Devrim Yılmaz - CapitalGelt Yönetim Kurulu Başkanı

 
‘’Eğer yatırımcılar bilançolarına güvendikleri hisse senetlerinde şirketlerin gerçek değerlerinin altında işlem gördüklerini gözlemliyorsa  ve bunun beraberinde şirket sahipleri hisse alımını konjonktürdeki değişimlere ve tahtadaki volatiliteyi düşürme niyetine bağlıyor. Yine şirket değerlemesi açısından, bu işlemlerin yapıldığını kaydediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ahmet08 Ocak 2014 15:44

    bu operasyonu yapan savcılara, polislere hakkımı helal etmiyorum, yazık yazık olan ülkeye oluyo, ülkenin itibarını iki paralık ettiler

  • KRATL 08 Ocak 2014 13:20

    KARAKAŞ ATLANTİS DE ALIM YAPTI

  • GLYHO08 Ocak 2014 12:38

    Helal olsun o sirket sahiplerine.Bir de Glyho var negatif ayrisan.Hisse geri alim programi hazirlayip cesitli hesaplardaki kendi hisselerini (30 milyon lot) sirketine 1,99 TLye kadar geri aldirip sonra hisseleri iptal edip hisse senedini 1.06 TLye düsüren.Ya da sermaye azaltimi yapip yatirimcilarinin Pegyoda hisselerinin %40ini ic eden.Ya da 1,65 den Glbmd hissesini piyasaya arz edip hisse fiyatini 40 kurusa düsüren. Yetkililer sadece seyretmekle yetinsin.Bir de 4 sene icin 50.000 TL ceza kesip uygunsuz islemler dolayisiyla birseyler yaptigini zannetsin.

  • tv 08 Ocak 2014 12:17

    dogru söyle kardeşim ben burada kottan çıkarılmış borsadan atılmış hisse fiyatı pul olmuş şirketlerden bahsediyorum bu şirket sahip leriyle kıyaslarsan sevinirim kardeşim ba bir çok çöp olmuş kagıtlar var saygılar

  • doğru söyle08 Ocak 2014 12:01

    tv ne iyitibabam adam ekgyo yu 2.50 den milletin eline vermiş çıkmış sonra 2.01 den geri alıyor ne iyi niyeti senbuna iyi niyetmi diyorsun

  • tv08 Ocak 2014 10:16

    bunlar iyiniyetli patronlar hissem dahafazla düşmesin diye ugraşıyorlar birde çöp olan kagıtların sahiplerinebakın ranlo memsa mango nedir buya çöpten kagıt topla fiyatı daha fazla eder