E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bir aylık süreç piyasalarda büyük farklar yaratabiliyor. Bu yıl hisselerde tahmin edilen yükselişle birlikte başladı. Hisselerdeki yükselişin lideri ise yeşil ekonomi umutları, teknoloji şirketleri ve pandemi sonrası toparlanmadan fayda görme ihtimali yüksek şirketler oldu. Birçok yatırımcı portföyünde teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksinin ağırlığını azalttı ve Apple ve Netflix gibi pandemi döneminin kazananlarından bir rotasyon beklentisi içine girdi.
Ancak yılın başlangıcında piyasalardaki getiriler, şubat ayının ikinci yarısında yatırımcılar aşırı artışlar ve yüksel değerlemelerden korku duymaya başlarken, satış dalgasından darbe aldı.
Ancak oldukça yüksek spekülasyonun olduğu Bitcoin gibi varlıklardaki sıra dışı yükselişlerden ya da teknoloji hisselerinden çok daha büyük korkular ortaya çıktı. Yatırımcıları en çok korkutan ise tahvil verimlerindeki yükseliş ve yüksek enflasyon beklentisi oldu. Aniden ortaya çıkan bu korkular, bugün oldukça elverişli piyasa koşulları sunan merkez bankalarını odak noktası haline getirdi.
Tüm bunların sonucunda pandemi sonrası toparlanmaya yönelik kabul edilen fikirlerden biri hızla sorgulanmaya başladı. Birçok yatırımcı tahvil verimlerinin bir yıl daha oldukça düşük kalacağını varsaymıştı. Zira merkez bankaları faiz oranlarını düşük tutmak için olabildiğince fazla para üretiyor, bu şekilde de hükümetlerin ekonomileri canlandırmak için gerçekleştirdiği borçlanmaların maliyetini düşürüyordu. Ancak bunun yerine uzun vadeli tahvil verimlerinin yükselişine tanık olduk. Bu konuya yönelik açıklamalar ise oldukça tutarsızdı.
Kimileri enflasyonun tahmin edilenden çok daha hızlı yükseleceğini ve merkez bankalarını faiz artırımı yapmaya zorlayacağını düşündü. Diğerleri ise mevcut koşullar altında merkez bankalarının hala hedeflerin altında kalacağını ve harekete geçmek zorunda olacağı fikrindeydi. Bu fikre göre merkez bankalarının verimleri stabilize etmek ve düşük tutmak için daha fazla tahvil alımı yapması gerekecekti. Financial Times’ın haberine göre, enflasyonda bir miktar yukarı yönlü hareket ve uzun vadeli tahvil oranlarında ılımlı bir yükselişin, iyi giden bir ekonomik toparlanma sürecinde hisse fiyatı performanslarıyla uyum gösterme ihtimali yüksek.
Ne de olsa bu şirketlerin çok daha fazla fiyatlama gücü olacağı ve daha fazla aktivite gerçekleştireceği anlamına geliyor. Bu durum ise karların, temettülerin ve hisse değerlerinin yükselmesine yol açacak. Tahvil piyasalarındaki zayıflık, ekonomik toparlanmanın yaklaştığına yönelik bir işaret olarak görülebilir. Çok az sayıda kişi resmi kısa vadeli faiz oranlarının Atlantik’in her iki kıyısında da yakın zamanda artacağını düşünüyor.
ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin hedefi ise ABD ekonomisini oldukça sıcak hale getirmek. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD’nin hem büyük bir mali teşvik paketine hem de devasa bir para enjeksiyonuna ihtiyacı olduğunu düşünüyor. Bu ise tam istihdam hedefine ulaşmak için tek yol olarak görülüyor. ABD Merkez Bankası (FED) ise enflasyonun bir süreliğine %2’lik hedefin üzerine çıkması gerektiğini düşünüyor. Bunu yapmak için ise FED’in piyasalar üzerinde yeterli düzeyde kontrolü sağlayabildiğini göstermesi gerekiyor.
Bu nedenle borçlanma maliyetleri, harcama desteğinin avantajlarını telafi etmek için yükseliyorsa, daha fazla ekonomik teşvikle bütçe açığını artırmak oldukça anlamsız. Aynı zamanda Japonya, Euro Bölgesi ve İngiltere’de de daha önce açıklanan teşvik paketlerine ek teşvikler yolda olmasa da tahvil verimlerinde ılımlı bir yükseliş var. Kısa vadeli tahvil oranlarının düşük kalmaya devam edeceği beklentileri ve enflasyon tahminleri halen kabul edilebilir seviyelerde. Ancak piyasalar uzun vadeli tahvillerde faiz oranlarını yükselişe zorluyor.
ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvilinin verimi, geçtiğimiz yıl ağustos ayında görülen %0,5 seviyesinden %1,5’e yükseldi. ABD otoriteleri ise piyasalarda istikrarı sağlamak ve toparlanma stratejileriyle ilgili güven vermek için gerekli güce sahip. Hisse yatırımı yapmak için piyasa koşulları hali hazırda elverişli görünüyor. Aynı zamanda birçok sektörde ve toparlanma ilerledikçe daha fazla coğrafi bölgede de fırsatlar oluşuyor.
Borsada güçlü yükseliş sonrası yatay açılış
Risk iştahı mart ayına güç kazanımı ile başladı
Küresel piyasalarda sert dalgalanmalar devam ediyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:19)