E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İngilizlerin FTSE 100 endeksinde gerileme, yüzde 10.90, Almanların Dax endeksinde yüzde 13.35, Japonların Nikei endeksinde yüzde 12.37 oranında. Krizin teğet bile geçmediği İMKB’deki gerileme TL olarak yüzde 22.8, dolar olarak yüzde 32.7 oldu.
Ekonomideki dalgalanmalardan (krizden) ülkenin ne ölçüde etkilendiğini anlamak için izlenen göstergelerin başında borsa geliyor. Endeksler, borsada hisselerin fiyatlarının genel olarak aşağıya mı, yukarıya mı gittiğini gösteriyor. Dışarıda sert kriz rüzgârları eserken, bizim borsamız neden bu bu kadar hızlı düşme içinde?
İşi bilenlere sordum. Diyorlar ki, bizim borsamız Türk Borsası ama oyuncuları yabancı. Başka ülkelerin borsalarında da yabancı oyuncular var ama o borsalarda oyun (1) Ya tek bir para birimi ile oynanıyor (2) Ya da iki para birimi ile oynanıyor ama para birimleri fazla oynak değil.
İMKB’de işlem gören hisselerin yüzde 62 dolayındaki kısmına yabancılar sahip. Onlar dövizle oynuyor. Ama borsada fiyatlar TL ile oluşuyor. TL’nin değerindeki oynama yabancıların alım satım kararlarını etkiliyor. Kaldı ki son zamanlarda yabancıların bozdurdukları veya satın aldıkları dövizlerde de fiyatlar iniyor, çıkıyor.
Yabancılar duruma hâkim
Örneğin, 1.50 TL’den dolar bozdurarak borsada TL yatırımı yapan yabancılar, Dolar yükselirken kayba uğramadan dolara dönme arayışında satış yaparken, dolarını 1.70 TL’den bozdurarak piyasaya girmek isteyen yabancı, öbürünün sattığı hisseleri alabiliyor. Bu nedenle yabancı payı büyük ölçüde düşmediği halde, yabancıların alım satım hareketlerinden endeks etkileniyor.
Türkler ise genelde yabancıları gözleyerek alım satım yaptıklarından, onlar da yabancıların peşinden gidiyor. Bütün bu fırtına içinde en önemli gelişme, hisselerin piyasa değerinin defter değerlerinin altına düşmesi. Belli hisselerdeki değer değişimini izlemek isteyenler için Piyasa Değeri /Defter Değeri önemli bir göstergedir.
Sermaye sahipleri
Hisselerin Defter Değeri, o şirketin varlığının ne büyüklükte olduğunu gösterir. Şirketin özsermayesi (ödenmiş sermayesi+ihtiyatlar toplamı+dağıtılmayan kârları+yeniden değerleme artış fonu+benzer fonlar toplamı) şirketin hisse sayısına bölünür. Bu rakam, şirketin varlığından 1 hisseye düşen değeri gösterir.
Şirket o gün (mesela dedik) tasfiye olunsa, tüm varlığı satılıp savılsa, 1 hisseye düşecek para işte o kadardır. Piyasa değeri ise hissenin belli bir günde borsada alınıp-satıldığı fiyattır. Yıllar önce kurulmuş bir sanayi kuruluşunun, bir bankanın defter değerinin üzerinde değerinin olması gerekir. Çünkü defter değerinin üzerinde ismi, marka değeri, teşkilatı, pazarı, müşterileri vardır. Bilgi, teknoloji birikimi vardır.
Bu nedenle normal dönemlerde piyasa değeri, defter değerinin her zaman üzerindedir. Örneğin, bankalar yabancılara satılırken, Denizbank defter değerinin 3.9 katına, Finansbank 3.7 katına, Akbank 2.8 katına, Garanti 2.6 katına satılmıştı.
İMKB’de işlem gören hisselerin Piyasa Değeri/Defter Değeri oranlarına baktım. Bankalarımızınki 1.5 dolayında, oranı 1’e yaklaşan bankalarımız var. Holdinglerimizin Piyasa değeri defter değerinin 1’ine veya 1’rinin de altına düşmüş.
İhracat yapan 50 yıllık anlı şanlı sanayi şirketlerimizde bu oran 1.20 veya 1’in altında. Hisse fiyatları daha da düşer mi? Bilinemez. Ama düşmesin diye, fiyat düşmesini frenlemek için bazı şirketlerin ve holdinglerin önde gelen ortaklarının kendi şirketlerinin hisselerini aldıkları görülüyor.
Sermaye Piyasası Kurulu da
İMKB’deki düşüşü firenlemek için şirketlerin belli sınırlar içinde İMKB’de işlem gören kendi hisse senetlerini satın
alabilmelerine izin verdi.
güngör uras milliyet
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:37)