E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Geride kalan yedi ayda yatırımcının önceliğinde döviz ve döviz bazlı enstrümanlar yerini korudu. Süren ilgi dolar kurunu 7.44 TL’den 8.42 TL’ye çıkardı. Artış yüzde 13.17 oranında gerçekleşti. Euro yüzde 9.49 yükseldi. Altının dolarla fiyatlanması yüzde 8.56 oranında prim yapmasına imkân verdi. Sanayi hisselerindeki artış da yüzde 8.20 oldu.
Yükselen enstrümanlar her zaman için yatırımcıların ilgisini daha fazla çeker. Risklerin arttığı dönemlerdeyse güvenli liman olarak görülen yatırım enstrümanları daha fazla tercih edilir. Yatırımcıların tercihi ise öncelikle enflasyondan korunmak. Bu nedenle riskli varlıklar içerisinden ihracatçı sanayi şirketlerine yöneldikleri gözlendi.
Borsaların takip ettiği kritik veri!
Tercihlerde neler etkili oldu?
1- Enflasyonun yüksek seyrinin korunması döviz bazlı enstrümanlara ilgiyi canlı tuttu.
2- Küresel bazda enflasyon kaygıları yüksek seyrediyor.
3- Merkez Bankası’nın oluşabilecek ilk fırsatta faiz indirmesi bekleniyor. Bu beklenti de döviz bazlı enstrümanları öne çıkarıyor.
4- Risk primi yüksek ve yüksek seyrini korumaya devam ediyor.
5- Yatırım iklimini değiştirecek yeni bir hikâye yok.
6- Kovid-19 vaka sayıları artıyor.
7- Seçici hisse hareketleri öne çıkmaya devam ediyor. Bankalar ve mali sektör değer kaybederken sanayi hisseleri yükseliyor.
Borsalar kritik bir sürece giriyor
Ulusal endekslerde yer alan 20 sanayi şirketinin performanslarına bakıldığında yüzde 14 ile 246 arasında getiriler oluştuğu gözleniyor. Bu 20 şirketin 13 tanesi yüzde 11 ile 76 arasında değişen oranlarda ihracat gerçekleştiriyor.
Yüksek performans gösteren ve ulusal endekslerde yer alan sanayi şirketlerinin listesi şöyle:
Erbosan, Sasa, Polyester, Jantsa Jant Sanayi, Vestel, Ereğli Demir Çelik, Hektaş, Kordsa Teknik Tekstil, Ford Otosan, Karsan Otomotiv, Kardemir (D), Çimsa, Coca Cola İçecek, Vestel Beyaz Eşya, Kervan Gıda, Ege Gübre, Brisa, Aksa Akrilik Kimya, Arçelik, Parsan ve Petkim.
Yaz aylarındaki geri çekilme hisse senetleri için alım fırsatı
Geçtiğimiz hafta açıklanan yılın üçüncü enflasyon raporuna göre, yıl sonu TÜFE artış tahmini yüzde 12.1’den yüzde 14.1’e revize edildi.
Piyasa beklentileri yıl sonu enflasyon beklentilerinde artış olması yönündeydi. TCMB sunumunda baz etkisi vurgusu öne çıktı. Baz etkisi ile ekim ayında enflasyon gerileyebilir ve bu da Merkez Bankası’na faiz indirimi için alan yaratabilir. Dolar kurunda bir süre daha yatay bir bant içerisinde hareket ve geri çekilme yaşanabilir. Dolar kurunda 8.30 TL ilk güçlü destek. Gerilemelerde kademeli olarak dövizde alıcılar güçlenecektir.
Robinhood hisseleri ilk işlem gününde çöktü
1- Bir hissenin fiyatının çok sert düşmesi ucuzladığı anlamına gelmez.
2- Hisse tavan yaptığı halde de fiyatı ucuz olabilir.
3- Şirket karlılık ve büyümesini sürdürüyorsa, yükselmesine rağmen fiyatı ucuz kalabilir. Yatırımcıların en sık kullandığı değerleme oranı: Piyasa Değeri/Yıllık Kar (F/K); Piyasa Değeri/Özkaynak (PD/DD); Piyasa Değeri/Net Satış; Piyasa Değeri/FAVÖK. Bu oranlar hissenin mevcut işlem fiyatı ile şirketin mali verileri arasındaki dengenin ne yönde olduğuna dair ipucu verir.
4- Şirket ortakları herhangi bir ihtiyaç olmadan hissede satış yapıyorsa fiyat düşmesine rağmen daha da düşeceği yorumu daha ağırlık bulabilecektir.
5- Hisse senedi gerilemeye başladığı sırada daha alttan almak isteyenler satış yaparak hisse üzerinde baskıya yol açabilir.
Borsalarda uyarı sinyali veren değişim
Doları baskılayan nedenler
1- Yurtdışında küresel piyasalardaki iyimser hava.
2- TCMB’nin sıkı duruş vurgusunu sürdürmesi. Enflasyon hedeflerinin revize edilmesi.
3- Yaz aylarında hacmin iyice düşmesi.
4- TCMB’nin rezerv artırıcı adımları.
5- Halihazırda 8.30 - 8.80 bandında hareket eden dolar kuru için bir süre daha yatay hareketin beklenmesi.
ABD'den Çinli şirketlerin halka arzına rest
Bilanço sezonu başladı. Seçici hisse hareketleri öne çıkacak. Güçlü bilançolar yukarı yönde fiyatlanırken gelişim seyri olumsuza dönen hisselerde satışlar görülecek.
(Zeynep Aktaş /Milliyet)
Bilançolar beklentileri aşarken Wall Street’te riskler artıyor
Yüksek getirili borsa yatırımı için 5 kural
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
6 liraya aldığım hisse 13 liraya çıkmış neden satayım,satsam kaça alacağım,üstelik bir de komisyon vereceğim.
İşte bu sebeple artık hisse yatırımı Riskli. 6 da almış 13 e gelmiş, 23 e gelmiş vs. .. 2020 pandemi sonunda yani Mayıs 2020 itibarıyla Fiyatlar sürekli ve aşırı yükseldi.. . Kar ın cebe girmesi ancak kar satışı ile olur.. sadece Türkiye’de değil dünya borsalarında da durum aynı.. Yatırım uzmanları zaten bu sebeple uyarıp duruyor. FED başkanı bile Uyardıktan sonra... artı, hiç bir şey sürekli yükselemez
Mevcutların üstüne hisse almak akıl karı değil çok düştü denilenler ise son bir yılda çoğu hisse aşırı fiyatlandı. Nereden düştüğü değil o fiyata nereden geldiği önemli
Tavan olan hisse alınmaz, sürekli yükselen borsadada hisse almak riskli olur. Çünkü yatırımcılar kar satışında yapacaklardı
Borsada değil ama hisse fiyatları Balon.. bumm olursa sonradan alanlar sıkıntı çeker
Borsada fiyatlar son 1,5 yıldır çıktı. Yatırımcı lazandığını görmek için kağıt satmak isteyecektir.. Kar satışları olmadan borsa yeniden yükselmez
Maaşlar dolarla verilmiyor. Dolayısıyla dolara endekslemek çok yanlış.. bir çok Hisse fiyatı 0 dan 10 geldi. Aşırı yükselme kar demektir. Kar ise hisseyi satınca cebe girer. Kar satışları başlarsa ortalık tufan olur
borsa yükselir veya yükselmez diyemem fakat önemli olan senin hisse senedin ne yapacaktır .ama borsa düşen hisseler kadar da yükselen hisseler olacaktır.dolar bazında kelepir bizim borsamız.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:03)