E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHissede kazanç kalmadı, forekse yönelim var---

Hissede kazanç kalmadı, forekse yönelim var

Hissede kazanç kalmadı, forekse yönelim var
08 Temmuz 2015 - 07:08 borsaningundemi.com

Foreks işlemleri yüzde 116 artarak 3.4 trilyon liraya ulaştı

Hisse senedi eski cazibesini kaybederken, Türk yatırımcısının yeni merakı foreks oldu. Riskin maksimumda olduğu foreks piyasasına olan ilgi işlem hacmi rakamlarında da kendini belli ediyor. 

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) verilerine göre, bu yılın Mart sonu itibarıyla aracı kurumların pay senedi işlemleri yüzde 50 artarak 587 milyar TL’ye, foreks hacmi de yüzde 116 artarak 3.4 trilyon TL’ye ulaştı. Sektörün en önemli gelir kaynağı olan aracılık gelirleri, pay senedi işlemlerinden 162 milyon TL ve kaldıraçlı işlemlerden 168 milyon TL elde edilen gelirlerin etkisiyle yüzde 66 artarak 374 milyon TL’ye ulaştı. Aracı kurumların toplam gelirleri, bir önceki döneme göre yüzde 59 artarak 567 milyon TL’ye çıktı. Böylece sektörün net dönem kârı da 2.5 katına çıkarak 245 milyon TL  oldu. SPK’ya üye aracı kurumlar arasında 46 şirketin kaldıraçlı alım satım işlemi yetkisi bulunuyor. Bunlardan en az 10 tanesi sadece kaldıraçlı işlem yapıyor.

Kurumlar da zorda 

Foreks işlemleri, hisse senedi komisyon gelirlerinin azalması ve hisse senedi yatırımcı sayısının yetersiz olmasına bağlı azalan gelirler için aracı kurumlar için can simidi konumuna geldi. Foreks işlemleri yapısı itibarıyla oldukça riskli. Kaldıraçlı işlem olarak tanınan bu işlemlerde yatırımcılara paralarının 100 katına kadar risk alma imkanı tanınıyor. Böylece alınan pozisyonun tersi gerçekleştiği takdirde, ana paranın tamamı yanabiliyor hatta eksi bakiyeye de geçilebiliyor ve ilave teminat yatırmak gerekiyor.

SPK’nın 1  Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe giren tebliğine göre, aracı kurumların yapabilecekleri faaliyetler dar yetkili, kısmı yetkili ve geniş yetkili olarak üçe ayrıldı. Bu faaliyetlerin yerine getirilmesi için bir yıl süre verildi ve sermayelerinin asgari 2, 10 ve 25 milyon liraya yükseltilmesi istendi. 

Mevcut 96 kurumun ancak 65 tanesinin  borsaya doğrudan müşteri emirlerini iletebilir durumda olduğunu söyleyen TSBP Genel Sekreteri İlkay Arıkan, “Geri kalanların sermayelerini yükseltmeleri gerekecek, 2 milyon liranın altında kalanlar yükseltmezse ya 2 yıl faaliyetlerini durduracaklar, ya da sektörden çıkacaklar” dedi.

Hisse senedinde kazanç kalmadı

Sadece hisse senedi alım satımına aracılık eden kurumlar değişen yatırım alışkanlıklarına paralel zor günler geçiriyor. SPK’nın aracı kurumların faaliyetlerini özsermayeye göre gruplandırması, kâr etmekte zorlanan veya bu değişimi tercih etmeyen bazı aracı kurumların faaliyet kapsamlarını daraltmasına veya değiştirmesine sebep olurken; sektörde son iki yıldır sessizce devam eden konsolidasyonlar için yeni fırsatlar oluşturdu. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Genel Sekreteri İlkay Arıkan, “Son 2-3 yıldır devam eden konsolidasyon yeni düzenlemelerin ardından hızlandı ve sektörde satın alma fırsatları oluştu” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)