E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel ekonomiyi sarsan korona virüs salgınının en başından beri yatırımcılar bunun kısa vadeli bir problem olmasını istiyordu. Fakat Marketwatch yazarı Margaret Vitrano’ya göre hisse senetleri piyasaları için korona virüs beklenildiği gibi kısa sürede atlatılamayacak.
Wall Street yatırımcıları şirket bilançolarının V şeklinde ekonomik geri dönüşle birlikte 2021 yılında toparlanacağını değerlendirerek hisseleri 2019 seviyelerinin üzerine çıkardı. Beklentilerin üzerinde gelen Mayıs ve Haziran ayı işsizlik verileri ve Mayıs ayındaki perakende satışlardaki yükseliş döngüsel ve değer temelli hisselere destek sağlayarak bu tezi güçlendirdi.
Fakat Vitrano’ya göre ABD eyaletlerindeki korona virüs vakaları artış gösterirse iş aktivitesi tekrar kısıtlamaların etkisinde kalabilir ve şu anki koşullar oldukça hızlı bir şekilde sona erebilir. Borsa uzmanının ifadelerine göre ABD hisse senetleri piyasalarının büyük bir kısmı iyileşme sürecine girildiğini düşünse de ekonomik toparlanma çok daha kademeli olacak.
Hisse senetlerinin geri dönüşüne rağmen volatilite endeksi yüksek seyretmeye devam ediyor. Yeniden açılan eyaletlerin ikinci bir kovid-19 salgınıyla birlikte tekrar yara alması ihtimali, tüketicilerin tekrar dışarı çıkıp alışveriş yapamama olasılığı, kitlesel işten çıkarmaların ardından iş piyasasının geri dönüp dönmeyeceği ve potansiyel yeni mali destek paketinin boyutu gibi belirsizlikler volatilitedeki yüksekliğin sebeplerini oluşturuyor.
İlk çeyrek bilançoları şu anda anlamını kaybetmiş durumda. İşletmelerin yönetim kurulları bütçelerini büyük oranda kısarken şirketler bu oldukça belirsiz ortamda gelir hedeflerini tekrar değerlendiriyorlar.
Borsalardaki fiyatlandırmalar temel verilerin önüne geçti ve bu nedenle kısa vadede V şeklinde ekonomik geri dönüş bekleyenler hayal kırıklığına uğrayabilir. Marketwatch yazarı konuya ilişkin, “Dalgalara kaşı gelmeye hazır uzun vadeli yatırımcıların kazanmaya daha yakın olduğu uzun ve zorlu bir yol vaat ediliyor” ifadelerine yer verdi.
Salgın, halihazırda devam eden ve gelecek yıllarda da devam etmesi beklenen yatırım eğilimlerini hızlandırdı. Bu nedenle Mart ayından bu yana, önümüzdeki 6 ila 12 ay yerine, önümüzdeki üç ila beş yıl içinde ortalamanın üzerinde büyüme sağlayabilen şirketleri hedefleyen yatırımcılar korona virüs sonrası ortam için yeniden konumlandırma yapıyor. Hisse senedi piyasalarının kısa vadede nasıl ve ne yöne hareket edeceğini güvenle tahmin etmekse oldukça zorlaştı.
Dijital dönüşüm korona virüs öncesinde de birçok şirket için öncelikli bir yatırımdı. Ancak evden yaygın çalışmayı mümkün kılacak ani değişimler, tüm iletişim, güvenlik ve veri ihtiyaçları ile birlikte, teknoloji harcamalarını iş sürekliliği için önemli bir kriter haline getirdi. Amazon, Splunk ve Palo Alto Networks gibi şirketler bulut sistemleri sayesinde bu süreçten en fazla yararlanan şirketler oldular.
Kovid-19’un etkisinden faydalanmanın bir yolu da fazladan içerik üretmekti. Netflix ve Disney gibi şirketler canlı spor aktivitelerinden doğan boşluğu doldurdular. Bu klasik kablo şirketlerine yapılan harcamaların yerini tuttu ve klasik yayınlara olan tercih azaldı. Çevirimiçi perakende satışların öneminin artmasından Amazon ve Costco gibi şirketler yararlandı.
Korona virüsün sebep olduğu durgunluğun bazı sonuçları olacak. Fakat şimdiye kadar tanık olunan ekonomik kayıpların etkisini anlamak için henüz erken. Tipik olarak her sektörde aşırı satın alma bir süre sonra temizlenir. Satın alma kararları uzar ve tasarruf oranları yükselir. Marketwatch yazarına göre bu faktörler korona virüs süreci sonrasında da şirket büyümelerinde etki yaratacak. Fakat akıllı ve sabırlı yatırımcıları için bol ve uzun vadeli fırsatlar da sunabilir.
Fed'den dijital para birimi çalışması
Sanayi üretiminde önemli toparlanma
Albayrak: Türkiye, Avrupa sıralamasında ilk sırada yer aldı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:16)