E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Son dört yıldır yatırımcısına iki haneli getiriler sağlayan küresel hisse piyasalarının 2022 performansına endişeyle bakan uzmanların sayısı giderek çoğalıyor. Dünya'dan Hilal Sarı'nın haberine göre tedarik darboğazlarındaki gevşeme ve aşılamanın hızlanması sayesinde 2022’de hisselerin yükselmeye devam edeceğini düşünen iyimser uzmanlar da var ancak Fed öncülüğündeki sıkılaşma döngüsünün hisse piyasalarına iyi gelmeyeceği görüşüne katılan uzmanların sayısı da artıyor.
Financial Times’da yer alan bir makalede MoneyWeek Yazıişleri Müdürü’ Merryn Somerset Webb 2022’de hisse piyasalarının çok ciddi kayıplar yaşayabileceği konusunda uyarıyor. Karantinaların kısmi olarak devam ettiği 2021 yılında, merkez bankalarının sınırsız politika desteklerinin bir sonucu da olarak 30 yılı aşkın bir dönemin en güçlü enfl asyon artışları görüldü. Ucuz para dönemi GSYH’lerde çok hızlı bir büyüme getirirken, şirket kazançlarına da olumlu yansıdı.
Şirketlerin gelirleri 2021 yılında ABD’de yüzde 43, İngiltere’de yüzde 73 yükseldi. Ancak mevsimsellikten arındırılmış fiyat/kazanç oranları incelendiğinde ABD’de hisseler piyasa şoklarının yaşandığı 1929’dan, 1973’ten ve 2007’den daha yüksek durumda. Wall Street endekslerinde yıl başından bu yana devam eden pandemi endişelerine rağmen gevşek para politikalarının birçok ekonomide devam ediyor olması sayesinde her çeyrekte yeni bir tarihi rekor seviye gördü. Yıl boyunca rekorlara doymayan S&P 500 ve Dow Jones endeksleri tarihi rekorlarını yılın son haftasında bir kez daha tazeledi. Japonya’nın Nikkei endeksi de 2021 yılını 1980 yılındaki hisse balonundan bu yana en yüksek düzeylerle kapatıyor.
Sıkılaşma, hız kesen; büyüme ve vaka tsunamisi
Tüketicilerin alım gücünü eriten enfl asyon artık ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoJ) gibi para otoritelerin de radarında ve parasal sıkılaşma döngüsüne giriliyor. Merkez bankalarının desteğini çekmeye başlaması ve büyümenin yavaşlıyor olması, Webb’e göre 2022’de hisse piyasalarının kötü bir performans sergilemesine neden olabilecek ana unsurlar. Dünya Sağlık Örgütü’nün de ifadeleriyle “vaka tsunamisi” yaratan Omicron varyantı da finans piyasalarındaki denge için önemli bir risk olmaya devam ediyor.
Güvenlik arayan 2022’de tahvil piyasasına kaçabilir
Sıkılaşma döngüsünde güvenli liman arayan yatırımcıların sabit getirili hazine tahviline kayması da hisseler için işleri bozabilir. Tahvil getirilerinin nadiren negatife düştüğü yıllardan biri olan 2021’in ardından birçok tahvil yatırımcısı 2022’den daha umutlu. Fed’in mart gibi erken bir tarihte başlamasına olası gözle bakılıyor. Bu faiz artışı ise analistlere göre tahvil getirilerinde bir artış getirecek.
“Tahvil getirisi yükselene kadar hisseler düşmez”
Royal London Asset Management’tan varlık yatırımları direktörü Peter Rutter da “Tahvil getirileri piyasaları domine edecek” diyor ancak Rutter bu yüksek enfl asyon ortamında hazine tahvili getirileri yükselene kadar hissede düzeltmenin başlamayacağını belirtiyor. Rutter “Hisse için hem en iyi hem en kötü zamanlar. Kötü çünkü daha önce hiç bu kadar pahalı olmamıştı. Ancak yüzde 4 enfl asyon ortamında Hazine tahviline göre hala görece avantajlı. Hisse piyasaları bu nedenle hala düşmüyor. Pozitif getiri sağlayacak bir varlık sınıfı gerekiyor” değerlendirmesini yapıyor.
“S&P 500 düzeltme öncesi 5 bini de görecek”
Bloomberg TV’ye konuşan Leuthold Group’un Baş Yatırım Stratejisti Jim Paulsen ise S&P 500 endeksinin 2022 yılının ikinci yarısında Fed’in faiz artırımlarına başlaması ile birlikte gelecek bir düzeltme başlamadan önce yukarı hareketini devam ettireceğini öngördüklerini aktarıyor.
Ancak Paulsen’a göre düzeltme sonrası 2022’nin sonunda endeks tekrar 5 bin puana toparlanabilir. Paulsen henüz hisseden çıkmanın zamanı gelmediğini öne sürerek ABD 10 yıllık Hazine tahvilinde getiri yüzde 3’ün üzerine çıkmadıkça da hisse senetlerinden kaçınılmaması gerektiğini savunuyor.
Wall Street Journal ve Dow Jones gibi kurumlarda görev yaptıktan sonra şu anda Financial Times’da küresel piyasa editörü olarak yazılarına devam eden Katie Martin de geçtiğimiz hafta kaleme aldığı “2022 yatırımcıların sinirlerini test edecek” başlıklı makalesinde hisse piyasalarında bir düzeltme yaşanmasına yüzde 60 olasılık verdiğini ifade ediyor.
DÜŞÜŞÜ OMİCRON’DAN ZİYADE FED FAİZ ARTIŞI GETİRİR
ABD merkezli finans kuruluşu Bank of America’nın yatırımcılarla yapmış olduğu bir anket, 2022 yılında yatırımcının en büyük endişesinin ‘merkez bankalarının politika hataları’ olacağını söylüyor. Katılımcıların neredeyse yarısı “politika paniği” olarak ifade edilen hızlı sıkılaşmanın yaratacağı bir dönemden endişeli. Enfl asyondaki yükselişin merkez bankalarının öngörülebilirliğini azalttığı belirtilen anket sonuçlarında “Yatırımcılar faiz artışlarının daha hızlı, daha büyük ve daha kaotik olmasından endişeli” ifadeleri yer alıyor. Hükümetlerin hızla artan vakalara rağmen katı karantinalara dönmesinin beklenmiyor oluşu ve aşıların sağlayacağı koruma ise katılımcıların yüzde 70’inin “Omicron’un ekonomik etkisi çok büyük olmayacak” görüşüne katılmasıyla sonuçlanıyor. Banka S&P 500’de 2022 yılının yüzde 3’lük bir düşüşle kapanacağı öngörüsünü paylaşmıştı. Morgan Stanley’nin baz senaryosunda da S&P 500 2022 yılını yüzde 5 kayıpla kapatacak.
ASTROLOJİ FONU DA 2022’DE HİSSELERDE DÜZELTME BEKLİYOR
Wall Street’te temel teknik analizlerin yanı sıra astrolojiyi de öngörülerine katan bir fon olan Astrology Fund, Forbes’da yer alan habere göre 2022’de hisse piyasalarında düzeltme bekleyen kuruluşlardan. Fonun yönetici direktörü Henry Weingarten, müşterilerine “hisse satıp, altın alın” çağrısı yaptığı notunda ocak kadar erken bir tarihte hisselerde yüzde 15 ila 25 düzeltme olmasını beklediğini aktarıyor. Enfl asyonun Fed’in beklentilerinin de üzerine çıkacağını öngören Weingarten portföylerde maksimum koruma tavsiyesi verdiği notunda artan enfl asyonun güvenli liman altına yarayacağı görüşünü paylaşıyor.
İYİMSERLER DE VAR
- JP Morgan Asset Management Küresel Piyasalar Stratejisti Kerry Craig: 2022’de ABD hisselerinde getirinin pozitif olmasını bekliyoruz ancak 2021’deki ölçekte bir getiri olmayacak. Tahvil getirilerinde artışla birlikte ABD’li şirketlerin değerleri baskılanmaya başlayabilir.
- Pictet Wealth Management Küresel Stratejisti Alexandre Tavazzi: Yeni COVID-10 endişeleri değerlemeleri yüksek şirketleri enfl asyon ve yüksek faizlere karşı daha kırılgan hale getirdi ancak 2022’de bir düzeltme yaşanması olasılığı düşük. S&P 500’ün 2022’yi yüzde 10 artışla kapatmasını öngörüyoruz. Düzeltmeden ziyade zayıf ve güçlü arasındaki şirketlerde bir kutuplaşma olacak ve 2022 hisse portföylerinde dengelenme görülen bir yıl olacak.
- T. Rowe Prive Küresel Varlık Direktörü Sebastien Page: Büyüme yavaşlarken, merkez bankaları sıkılaşırken ve pandemi belirsizliği sürerken 2022’de 2021’deki hisse performansının yakalanması zor. Ancak ABD hisse piyasaları balon bölgesinde değil. Teknoloji hisseleri faiz artışlarına karşı özellikle kırılgan olacak. 2022’de tedarik zinciri darboğazları gevşedikçe ve aşılama arttıkça küresel ticaret de artmaya devam edecek. Değerleme temelleri ve döngüsel faktörler 2022’de “iyileşme trade”i getirebilir. Finans piyasaları geçmişe bakıldığında artan faiz ortamlarında görece iyi getiri sağlayan bir varlık sınıfı olmuştur. Goldman Sachs da hisselerin yükselip tahvil getirilerinin düşeceği bir yıl olacağı görüşünde. Bankanın öngörüsüne göre 2022 sonu itibariyle S&P 500 yüzde 9 daha yükselmiş olacak.
Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler
Yabancılar 570 milyon dolarlık hisse sattı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
BİST'imizde FIRSAT 2022'de de BOL olacak. Tek şart TEMETTÜ ve BEDELSİZ verme potansiyeli olanları bulmak. Aksi halde BEDELİ ağır olacaklara tutulmak kaybettirmeye sebep olabilir. DÖVİZDEN UZAK, ÇİL ÇİL HİSSELERE BAK! Küresel piyasalar bize ırak, biz bakarız TÜRK'ÜN BORSASINA, SARILIRIZ TÜRK LİRASI'NA!..
Marhaba küçük yatırımcılar borsa döviz oynamayın Türkiye'de para politikası zenginler yönetiyor küçük yatimci peşinde yemek için nasıl denizde büyük küçük yotuyorsa yerde de aynı havada aynı adelet çukurda olur merda buyapanlar umarım sene 2022 görmez yeter bir döviz de borda bakalda markete 85 milyon insanın canıyla maliya oynuyorlar alahtat gelsin yeter kara düzen tü soyguncular karni gözü aç hayvanı solmis insan kıyafet zehir zıkkım olsun burnunda çıksın ya ah ah ah yetiş
Sizin borsa beli şirket için herguun aynısı düşehergun aynısı çıkar boş teneke belirli patron zengilere yön
BIST'te yatırım yapmak her zaman zor, hisse yatırımından para kazanmak iktidarın dogmalarına kaldı.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:23)