E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Genel olarak yatırımcı davranışlarının kararsız kaldığı 16 Nisan işlemlerinde global çapta beklentiler ile mevcut risk algısının fiyatlamalar üzerindeki etkisi takip edildi. Hisse senetleri iyimserlik tarafındaki pozisyonlarını koruma isteği içerisinde olurken, kararsız fiyatlama eğilimi $1700 üzerindeki hareketleri ile dikkat çeken ons altın cephesinde de gözlendi. Kar realizasyonu düşüncesinin öne çıkacağını değerlendiren yatırımcılar ile düşük faiz ortamından avantaj sağlamaya devam edeceğine inan kesim arasındaki mücadele haftanın son işlem gününde %1’e yakın değer kayıplarını öne çıkarırken, geri çekilmelerde $1690 desteğini yakından izlediğimizi belirtmek isteriz. Uzun vadeli portföy ayarlamalarında ise altının mutlak suretle bulundurulması gerektiği düşüncemizde değişiklik yok.
BIST güne sert yükselişle başladı
Çarşamba günü Amerikan dolarının tüm çaprazlar ve varlık gruplarında primlenme eğilimi içerisinde olmasının ardından DXY’nin 100 bölgesine yaklaşmasının sonrası henüz yukarı yönde endişe ettiğimiz 101-103 hareketinin başlayıp başlamadığı konusunda emin değiliz. Japon yeni talebi güvenli liman düşüncesi kapsamında devam ederken, EURUSD paritesi 1.08-1.10 aralığındaki bant hareketini koruyor. VIX endeksinin 40’lı seviyelerdeki yataylaşması, benzer eğilimin MOVE cephesinde de gözlenmesi, FRA-OIS spreadinin geçmişe kıyasla yüksek kalmakla birlikte nispeten gerilemesi gibi diğer yakından takip ettiğimiz farklı finansal göstergelerde ciddi risk algısı değişimine henüz işaret etmiyor.
ABD tahvil piyasası ise yeni günde %5-10 arası satıcılı seyretmekte. Çin’de COVID-19 salgını sonrası ilk hasar tespit çalışması yapıldı. Buna göre, açıklanan resmi veriler ışığında birinci çeyrek GSYH daralması %6.8 düzeyinde gerçekleşti. Beklentinin yaklaşık 1 puan üzerinde olan daralma fiyatlamalar
üzerinde geçmişi ifade etmesi nedeniyle ciddi bir değişikliğe neden olmazken, Mart ayı öncü göstergeleri ise ılımlı toparlanma eğiliminin devam ettiğini gösteriyor.
ABD ekonomisinin açılma haberi piyasaları pozitif etkiledi
Yeni günde fiyatlamalara etkide bulunan ana başlıklar ise ABD Başkanı Trump’ın açıkladığı 3 aşamalı ekonomiyi yeniden açma planı, Boeing’in üretime başlama haberi ve ilaç çalışmalarına yönelik haber akışının sürmesi. ABD endeks vadelileri ve Asya fiyatlamaları hisse senetlerinde olumlu bir resim oluşumuna işaret ederken benzer eğilimin Avrupa ve yerel varlık fiyatlamalarında da görülme
olasılığını yüksek değerlendiriyoruz.
Yurt içi işlemlere baktığımızda USDTRY paritesinin kritik 6.80 direncini geçmesinin ardından fiyatlamaların 6.90-7.00 aralığında yoğunlaştığını görmekteyiz. CDS’in 600bp üzerindeki eğilimi lira etkileşimini yüksek tutarken, hisse senetleri ise genel olarak dışarıya paralel seyretmekte. Paritede izlediğimiz bir sonraki teknik direnç noktası 7.04.
Haftanın kapanışında görünüm olumlu
Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.38 değer kaybı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi
kapanışı 96249 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıllık gösterge tahvilde faizlerin son düzeyi %14.73
olurken, 5 yıl vadeli CDS’in kapanışı 640bp ile takip edildi.
EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kazançlarına işaret etti.
Euro Stoxx 50 %0.15, FTSE 100 %0.55 ve DAX %0.21 düzeyinde performans sergilerken, Rusya (RTS, USD) varlıkları %1.91 ile takip edildi.
Küresel risk algısı göreli olumlu seyrediyor
Amerika kıtası işlemlerinde majör ABD endeksleri ve gelişmekte olan ülke varlıkları arasındaki
ayrışma dikkat çekti. Nasdaq performansı %1.66 primlenme ile teknoloji ve sanayi arasındaki farklı
fiyatlama isteğini öne çıkarırken, Dow Jones ise %0.14 yükselişle takip edildi. Arjantin’de Merval
endeksinin %6’nın üzerinde değer kaybı sergilediği seansta Bovespa performansı ise %-1.29 oldu.
Asya’da yeni gün fiyatlamaları iyimserliğin ivme artırarak korunduğuna işaret ediyor.
TSİ 08.27/ NKY 225 %2.72, CSI 300 %1.34 ve KOSPI %3.43 ile işlem görürken, CNH-CNY spreadi
32 pips seviyesinde oluşmakta.
Virüsün etkisini gören borsalar hızlı yükseliyor
BİST 100 işlemlerinde uzun vadeli eğilim açısından 83500 bölgesini dip arayışı açısından önemli
gördüğümüzü bir süredir belirtiyoruz. Yukarı yön açısından kritik gördüğümüz iki nokta olan 93200 ve
96600 seviyelerini 99200 bölgesinin bir sonraki hedef olarak belirmesi açısından yakından izliyoruz.
Üzerinde kapanış olması durumunda 104000 seviyesini izleyeceğiz. Dış fiyatlama koşullarındaki eğilim ekstra ülke ayrışmamız söz konusu olmadıkça etkili olmaya devam edecektir.
USDTRY paritesi işlemlerinde 6.87-6.80 bölgesi haftalık bazda destek, 7.04 ise direnç olarak
izlenebilir. Teknik açıdan 6.60/61 bölgesinin üzerinde yer alan fiyatlamalarda lira aleyhine
baskılanmanın devam edebileceğini değerlendiriyoruz. CDS gelişmeleri gün içerisinde lira
fiyatlamalarında etkili oluyor.
EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda.
1.0860 civarını önemli destek seviyesi olarak görüp 1.06 potansiyeli açısından yakından izlerken,
1.0950-1.1020 bölgesi ise direnç olarak takip edilebilir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:55)