E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senetleri için enflasyon raporunun en kötü yanı---

Hisse senetleri için enflasyon raporunun en kötü yanı

Hisse senetleri için enflasyon raporunun en kötü yanı
14 Eylül 2023 - 10:41 borsagundem.com

ABD’de enflasyon verileri açıklandı. Uzmanlar, raporun hisse senetleri açısından en sorunlu noktasını değerlendirdi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Ağustos ayı enflasyon raporu açıklandı. Beklentilerin bir miktar üzerinde gelen enflasyon raporunun hisse senetleri üzerindeki etkisinin ne olacağı merak ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, First Trust, hisse senetleri açısından enflasyon raporunun 'en kötü kısmı’nın ne olduğunu tartışıyor.

Benzeri görülmemiş zamanlar

MarketWatch’tan Christine Idzelis'in haberine göre, yatırımcıların son enflasyon raporunu tartması nedeniyle dalgalı bir ticaret seansı ve karışık bir seyir izleyen hisse senetlerinin önemli göstergelerinde düşüşler sürdü.

First Trust ekonomistleri Çarşamba günü yayınladıkları notta, “Fed enflasyona karşı mücadelesinde bir miktar ivme kazanmış olabilir ancak enflasyon sorunu henüz bitmiş değil. Bugünkü raporun en kötü yanı ise, gerçek ortalama saatlik kazançların Ağustos ayında yüzde 0,5 oranında azalması ve bu durumun tüketici harcama gücünün büyük bir darbe aldığını göstermesi oldu” diyor.

Hisse senedi piyasası yatırımcıları, bugün ABD perakende satış verilerinin piyasa açılmadan önce açıklanmasıyla tüketici sağlığına ilişkin bir güncelleme alacak. First Trust ekonomistleri, hisse senedi yatırımcılarının ‘bu benzeri görülmemiş zamanlar'da ilerlerken dikkatli olmaları gerektiğini söylerken, hâlâ ‘resesyonun yolda olduğunu’ bekledikleri konusunda da uyarıda bulunuyor.

Enflasyon yavaş düşüyor

Çalışma İstatistikleri Bürosu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD enflasyonunun tüketici fiyat endeksi ile ölçüldüğünde Ağustos ayında yüzde 0,6 oranında arttığını ve yıllık oranın Temmuz ayındaki yüzde 3,2’lik seviyeden hızlanmasıyla son 12 ayda yüzde 3,7’ye yükseldiğini söyledi.

Crossmark Global Investments baş yatırım yetkilisi Bob Doll ise, “Fed'in hedeflediği yüzde 2'lik enflasyon oranına yaklaşamadık” diyor ve enflasyonun çok yavaş düştüğünden endişelendiğini ifade ediyor.

Enerji ve gıda fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyon, TÜFE verilerine göre geçen ay yüzde 0,3 oranında arttı ve bu, Wall Street'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinden biraz daha sıcak bir veri oldu. Yine de yıllık oran, Temmuz ayına kadar olan 12 aydaki yüzde 4,7'lik artıştan yüzde 4,3'e geriledi.

Fed’in sıkı para politikasını devam ettirmek için pek çok nedeni var

First Trust ekonomistleri, “Fed'in enflasyona karşı mücadelesi henüz bitmedi ve enflasyon başlığına daha derin bir dalış bunu doğruluyor. Kira enflasyonu, hem gerçek kiracılar hem de sahibi tarafından kullanılan evlerin tahmini kira değeri için aylık yüzde 0,4 artışla sıcak bir şekilde devam ediyor ve üç, altı ve on iki aylık zaman dilimlerinde yıllık yüzde 5'in üzerine çıkıyor” diye yazıyor.

First Trust’ın paylaştığı notta ayrıca, “Bu arada, Fed'in yakından izlediği enflasyonun gıda, enerji, diğer mallar ve konut kiralarını hariç tutan ve ‘süper çekirdek’ olarak bilinen alt kümesi, Ağustos ayında yüzde 0,4 eve son 12 aylık dönemde yüzde 4,0 oranında artış gösteriyor” deniliyor.

First Trust ekonomistleri, “ABD iş gücü piyasasının şu ana kadarki dayanıklılığı göz önüne alındığında, Fed'in gelecek aylarda para politikasını sıkı tutmak için pek çok nedeni olduğu görülüyor” diyor.

Marj baskısı

Crossmark’tan Doll ise, S&P 500'ün gelecek yılki kazanç büyümesine ilişkin beklentilerin çok güçlü göründüğünü, şirketlerin üçüncü çeyrekte ‘marj baskısı' görebileceğini söylüyor. Doll, şirketlerin fiyat artışlarını tüketiciye yansıtma konusunda daha fazla sorun yaşayabileceğini, işçilik ve hammadde dahil olmak üzere kendi maliyetlerinin ise gelirlerinden daha fazla artma riski taşıdığını ekliyor.

Bu arada Doll, S&P 500 Endeksi'nin, yatırımcılar ABD ekonomisinin nereye gittiği konusunda ‘daha iyi bir fikre’ sahip olana kadar muhtemelen bu yıl 4.200 ila 4.600 puan aralığında kalacağını belirtiyor.

FactSet verilerine göre ABD borsası dünü karışık bir seyirle kapatırken, S&P 500 Endeksi yüzde 0,1 oranında artışla yaklaşık 4.467 puan seviyesinde kapandı. Dow Jones yüzde 0,2 oranında düşerken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq yüzde 0,3 oranında arttı.

FactSet verileri, Çarşamba günkü kapanışta Dow'un Eylül ayında şu ana kadar yüzde 0,4 oranında kayıp yaşadığını, S&P 500 Endeksi’nin ise yüzde 0,9 ve Nasdaq'ın ise ay başından bu yana yüzde 1,6 oranında değer kaybettiği gösteriyor.

Tahvil piyasasından ‘iyi huylu’ tepki

Dow Jones piyasa verilerine göre, tahvil piyasasında, Çarşamba günkü enflasyon raporunun ardından Hazine oranlarının düştüğü görülüyor. 10 yıllık Hazine tahvili getirisi 1,5 baz puan düşerek yüzde 4,248'e gerilerken, 2 yıllık tahvil getirisi 1,9 baz puan düşerek yüzde 4,984 puana geriledi.

Kıdemli portföy yöneticisi ve Vanguard Group sabit gelir grubu ABD Hazine ve TIPS başkanı John Madziyire, tahvil piyasasının TÜFE raporuna tepkisinin ‘iyi huylu' olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Enflasyonun geçen yılın zirvesinden gerilediği, iş gücü piyasasının ‘dengeye geldiği’ ve büyümenin ‘iyi gittiği' göz önüne alındığında, Fed'in bu ay daha fazla faiz oranı artışıyla ‘tekneyi çok fazla sallamasına', hatta belki de yılın geri kalanı için bile, gerek yok.”

Bu arada Madziyire, tüketicinin ‘çok dayanıklı’ göründüğünün altını çiziyor. Ağustos ayında ABD'deki perakende satışlarla ilgili bugün açıklanacak rapora gelince, Madziyire, “Temmuz ayı verilerine Amazon Prime Day'deki güçlü alımların yardımcı olmasının ardından hemen hemen herkes bir geri çekilme olacağı konusunda hemfikir” diyor.

Enflasyon teğet geçti

 

NYSE enflasyon verisi sonrası karışık seyirle kapandı

 

ABD'de tahminleri aşan enflasyona Fed nasıl yanıt verecek?

 

ABD enflasyonu beklentileri aştı

 

Asya borsaları ABD verisi sonrası pozitif seyrediyor

 

Borsada sektörel korelasyonun düşmesi boğa piyasası işareti mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)