E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yatırım fonları pazarı, 2016’da, yüzde 14 büyüyerek, 43 milyar TL büyüklüğe ulaştı. En çok büyüyen fonlar ise para piyasası fonları, kısa vadeli borçlanma araçları, sabit getirili ve değişken fonlar oldu. Hürriyet'in haberine göre, varlıkların 30 milyar TL’sini oluşturan para piyasası fonları, yüzde 64 büyüme gösterdi. Bu da; geçen yıl, ekonomide yaşanan dalgalanmalar nedeniyle yatırımcıların geçen yıl risk almaktan kaçıp, düşük vadeyi seçtiklerini ve getiride de daha muhafazakar davrandıklarını gösteriyor. Bireysel yatırımcılara sunulan fon sayısı yaklaşık 395 adet ve bunlardan 51’i para piyasası fonları. Türkiye’de fonların yatırımcı sayısı ise 3,5 milyon seviyesinde. Bunların büyük kısmı da, yaklaşık 2,8 milyon adedi, para piyasası fonlarında.
PİYASALARDAKİ DALGALANMA
İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan, birçok açıdan zor bir yıl olan 2016’da, yatırım fonlarına yüzde 6 düzeyinde reel nakit girişi olduğunu ve fonların yatırımcılarına ağırlıklı ortalama yüzde 8,3 getiri sağladığını söyledi. Eraslan, geçen yıl, içeride tedirginliğin arttığı, dövizde dalgalanmaların yaşandığı yılın ikinci yarısında yatırımcıların risk iştahında ciddi bozulmaların olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu dönemde yatırımcılar bir miktar döviz cinsi yatırım araçları içeren fonlara yönelse de yoğun para girişi olan fonlarımız para piyasaları ve kısa vadeli borçlanma araçları fonları oldu. Dalgalanmaların yoğun yaşandığı, TL’nin ciddi değer kaybettiği geçtiğimiz yıl; gerek getiri gerekse büyüme anlamında öne çıkan fonlar, kamu dış borçlanma araçları fonları başta olmak üzere yabancı ve döviz cinsi yatırım araçları içeren fonlar, altın fonları ve muhafazakar-temkinli değişken fonlar oldu. Diğer taraftan hisse senedi fonları içinde tematik olanlar da döviz cinsi fonlarla yarışacak düzeyde performans gösterdi. Örneğin, teknoloji hisse senedi fonumuz ve İş Bankası iştirakleri Hisse senedi fonumuzun getirileri 2016 yılında yüzde 20 seviyesinin üstünde oldu.”
DEĞİŞKEN FONLAR ÖN PLANA ÇIKACAK
Garanti Portföy Genel Müdürü Mahmut Kaya, 2016’da, yatırım fonlarının yüzde 60’ının enflasyonun üzerinde performans sergilediğini belirterek, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl altın fiyatları ve döviz kurlarındaki yükselişin etkisiyle, en iyi getiriyi sağlayan fonlar; altın, gümüş, emtia, eurobond ve yabancı varlık sınıflarına yatırım yapan fonlar oldu. Bunu hisse senedi fonları ve değişken fonlar takip etti. Özellikle hisse senedi fonlarının performansının BIST100 endeksinden daha yüksek olması, fonlara yatırım yapmanın avantajını göstermektedir. 2017’nin başlarına baktığımızda, genel olarak para piyasası ve kısa vadeli borçlanma araçları fonları dışındaki fonları tercih eden yatırımcıların daha tatminkar getiriler elde ettiğini görüyoruz. Aktif yönetilen ve farklı varlık sınıflarına aynı anda yatırım yapabilen değişken fonların önümüzdeki günlerde ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Bu tür fonlar tek bir varlık sınıfına yatırım yapmak yerine, tek bir fon içerisinde farklı yatırım enstrümanlarına yatırım yapma yeteneğine sahip olabildiği için çeşitlendirme imkanı sağlamaktadır.”
BU DÖNEMDE HİSSE SENEDİNDE SEÇİCİ OLUN
İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan, 2017 başında yurt dışında risk iştahında yaşanan artışın, iskontolu olan Türk hisse senetlerine olan talebi artırdığını ve hisse senedi fonlarının iki aylık getirilerinin yüksek seyrettiğini belirterek, şunları söyledi: “TL’nin dolara karşı zayıf performansı ise yabancı para cinsi varlıklara yatırım yapan yatırım fonlarının getirilerine pozitif yansıdı. Hisse senedi piyasasında yatırım yaparken seçici olmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Bu bağlamda, düzenli temettü ödeyen Hisse senetlerinin ön plana çıkacağına inanıyorum. Bir şirketin düzenli olarak temettü ödemesi, şirket iş planının ve yönetiminin istikrarına işaret etmektedir. Özel sektör borçlanma araçları yatırım fonları, TL cinsinden getirilerindeki rekabetçi performanslarıyla mevduata ciddi alternatif olmaya devam ediyor. Bu fonlar özellikle ülkemizin önde gelen şirketlerinin ihraç etmiş olduğu borçlanma araçlarına yatırım yaparak, hem yatırımcılarına hem de ülke ekonomisine fayda sağlamakta. Ayrıca, içeriğindeki değişken faizli kıymetler sayesinde, diğer sabit getirili enstrümanlara kıyasla fiyat değişkenliği görece düşük olup, yatırımcılarına daha düzenli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır.”
OYNAKLIK ARTTI, REEL GETİRİ YARATMAK ZOR
Ak Portföy Genel Müdürü Dr. Alp Keler, mevcut yatırım tercihlerinin mevduat başta olmak üzere geleneksel enstrümanlardan yana olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Geçmişte faiz enstrümanlarının sağladığı reel getiri göz önüne alındığında bunun rasyonel bir tercih olduğu söylenebilir. Ancak Türkiye’de, yatırım ortamı bir dönüşüm içerisinde. Volatilitenin arttığı ve reel getiri yaratmanın gün geçtikçe zorlaştığı finansal piyasalarda doğru bir varlık dağılımına yatırım yapmak gerekiyor. Bu gereklilik yatırımcıların stratejik çoklu varlık dağılımı fonlarına yönelmesini sağlıyor. 2017’ye global anlamda hisse senedi piyasaları oldukça başarılı bir giriş yaptı. Buna paralel olarak Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde de ciddi getiriler şimdiden elde edilmiş durumda.”
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
1 ocaktan beri tüm olumsuz verilere karşı borsayı inadına coşturdular. .
hisseniz başınızı yesin,borsa dalavere yeri artık anlayın
Hisse senedi kesinlikle kısa vadeli olarak düşünülmemelidir. Hisse senedi uzun vadeli bir yatırımdır. Kısa vadede % 10-20-30 kazanabilirsiniz. Ancak uzun vadede % 700 - 900 gibi kazanç elde edebilirsiniz. Uzan vade 3-5 yıldır olarak düşünülmelidir. Bilançosu sağlam karını düzenli artıran şirketler seçilmelidir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:07)