E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senedi ve tahvil karışımı yüksek getiri için yeterli değil---

Hisse senedi ve tahvil karışımı yüksek getiri için yeterli değil

Hisse senedi ve tahvil karışımı yüksek getiri için yeterli değil
01 Temmuz 2024 - 15:24 borsagundem.com

Araştırmalar, değişen yatırım alışkanlıklarının hisse senedi ve tahvil karışımından öte varlıklara uzandığını ortaya koyuyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım alışkanlıkları giderek değişiyor. Gençler, hisse senedi ve tahvil dışında yatırım araçlarına yönelerek önceki nesillerden belirgin şekilde ayrışıyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD’de gençler ve yaşlıların yatırım alışkanlıklarını ölçen bir araştırma, keskin farklılıklar olduğunu ortaya koyuyor.

Gençler ve yaşlılar arasında keskin yatırım anlayışı farkı

Yahoofinance’ten Maya Benjamin'in haberine göre, anketler, genç ve yaşlı zengin yatırımcılar arasındaki 'kesin farkları' ayrıntılarıyla ortaya koyuyor. Genç ve varlıklı yatırımcılar, geleneksel hisse senedi ve tahvil karışımının ortalamanın üzerinde getiri sağlayacağı konusunda giderek daha fazla şüpheci olmaya başlıyor.

Bank of America Private Bank'ın zengin Amerikalılar üzerinde iki yılda bir yaptığı araştırma, varlık yatırımı ve büyümesine yönelik algılanan en büyük fırsatlar konusunda nesiller arası bir bölünmeyi ortaya çıkarıyor. Bank of America Private Bank'ın yatırım başkanı Michael Pelzar, “Yatırım yaklaşımlarında ve genel yatırıma yönelik zihniyette bazı keskin farklılıklar bulduk” diyor.

Genç yatırımcıların yatırım alışkanlıkları

Pazar araştırma şirketi Escalent, Bank of America Private Bank adına yüksek net değere sahip 1.007 Amerikalıyla ankette, daha genç bir grup (21 ila 43 yaş arası) ve daha yaşlı bir grup (44 ve daha büyük) olarak ayrılan katılımcıların, asıl ikametgahları dışında minimum 3 milyon dolarlık yatırım yapılabilir varlıkları olduğunu not düşüyor. Bank of America'nın ankete katılan genç yatırımcılar hakkında keşfettiği veriler ise şöyle sıralanıyor…

Genç grubun portföylerinin yüzde 47'sini hisse senedi ve tahvillere yatırılıyor. Bu oran yüzde 74 seviyesinde olan yaşlı gruptan çok daha düşük seyrediyor.

Daha genç yatırımcılar, yaşlı yatırımcılara göre alternatif varlıklara yatırım yapıyor ve genç grubun yüzde 93 ile neredeyse tamamı gelecek birkaç yıl içinde alternatif varlıklara daha fazla yatırım yapmayı planladıklarını söylüyor.

Genç grubun yüzde 49’la neredeyse yarısı kripto para birimine sahip ve yüzde 38'i bu piyasayla biraz olsun ilgilendiğini ifade ediyor. Bu grup, gayrimenkulün ardından kriptoyu fırsat açısından en iyi alan olarak gösteriyor.

Genç grubun yüzde 45'i bir varlık olarak fiziksel altına sahip ve diğer yüzde 45'i de altın almakla ilgilendiklerini ifade ediyor.

Hisse senedi ve tahville, yüksek getiri mümkün değil

Finansal görünüme dair bakış farklılıkları, yatırım tahsisleri ve yatırımcıların fırsatları algılama şekillerinde farklılıklara yol açıyor. Özellikle genç varlıklı yatırımcıların yüzde 70'inden fazlası, yalnızca hisse senedi ve tahvil karışımına yatırım yaparak ortalamanın üzerinde yatırım getirisi elde etmenin artık mümkün olmadığını düşünüyor. Buna karşılık, yaşlı yatırımcıların yalnızca yüzde 28'i bu görüşü paylaşıyor.

Genç yatırımcıların geleneksel yatırımlara ilişkin şüpheleri, borsanın 2024'te yükselişe geçmesiyle ayyuka çıkıyor. S&P 500 2023'ün başından bu yana yüzde 42 oranında artış göstererek yıllık getiri oranını yüzde 26'ya yaklaştırdı. Bu, endeksin zaman içindeki yıllık ortalama yüzde 10 getirisinin neredeyse üç katına karşılık geliyor.

Farklılık ‘anlaşılır’

Ancak Pelzar, genç neslin yatırım hayatlarında yaşadığı çalkantıyı gerekçe göstererek bakış açısındaki bu farklılığı ‘biraz anlaşılır’ olarak değerlendiriyor.

Pelzar, “Genç nesil, yatırım hayatında iki piyasa çöküşüne tanık oldu ve ardından son birkaç yılda hisse senetleri ile tahviller arasında giderek artan bir korelasyon gördü. Ve bu, aradıkları getiriyi elde etmek için varlıkları nasıl tahsis etmeleri gerektiği konusundaki düşüncelerini gerçekten renklendirdi” diyor.

Anket, genç grubun varlık tahsisini alternatiflere odakladığını ve birçoğunun gelecek birkaç yıl içinde bu yatırımlara daha da fazla yatırım planladığını dile getirdiğini ortaya çıkarıyor.

Pelzar, öngörülen bu artışın genç grubun piyasadaki büyüme fırsatları hakkındaki düşüncelerini büyük ölçüde yansıttığını söylüyor. Alternatif varlık sınıflarından bazılarının daha az likit olması nedeniyle Pelzar, bunun genç neslin daha uzun vadeli bir bakış açısına sahip olduğu anlamına geldiğini belirterek “Bu iki farklı grup arasında çok farklı bir profil görüyorsunuz ve bence bu, öğrenilen dersleri veya ileriye dönük yatırım ortamı açısından düşünmemiz gereken şeyleri açık ediyor” diye ekliyor.

Z kuşağının 30’una gelmeden yapması gereken 5 yatırım

 

Profesyonel yatırımcılar Z kuşağına nasıl yenildi?

 

Y ve Z kuşağı yatırımda 'baby boomer’ları örnek alıyor

 

Kim kriptodan daha iyi anlıyor? Baby boomer’lar mı, Z kuşağı mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)