E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senedi piyasalarında zorunlu düzeltme---

Hisse senedi piyasalarında zorunlu düzeltme

Hisse senedi piyasalarında zorunlu düzeltme
10 Temmuz 2024 - 11:21 borsagundem.com

ABD borsalarında ‘düzeltme’nin yükselişin devamı için artık bir ihtiyaç olduğu düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarını saran güçlü ralli yavaşlama belirtileri gösteriyor. Giderek daha çok uzman, bir düzeltme’nin piyasalar için daha sağlıklı olacağını düşünüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, hisse senedi piyasalarındaki ralli durdurulamaz gibi görünse de rehavete kapılmamanın önemli olduğu bir döneme girildiği görülüyor.

Yoğunlaşma riskini azaltın ya da kar alın

Yahoofinance’ten Grace Williams’ın haberine göre, Fed Watch Advisors Kurucusu Ben Emons, “Piyasalarda kesinlikle bir miktar köpük var. Piyasada çok fazla likidite var. Meme hisse senetleri aracılığıyla bu spekülasyonları daha net görüyorsunuz” diyor.

Emons, yatırımcıların bu anı portföylerindeki yoğunlaşma riskini azaltmak için kullanmalarını veya uzun süredir yükselen ve sonuç olarak çok ağırlaşan hisse senetlerinden kar alımı için değerlendirmelerini öneriyor.

S&P 500 Pazartesi günü 35. rekor kapanış zirvesine ulaştı. Fiyat-kazanç oranı perspektifinden bakıldığında S&P 500, tarihsel ortalama olan yaklaşık 15 kata kıyasla 28 kat seviyesinde işlem görüyor.

Buffett göstergesi de rekor seviyede

Toplam borsa olarak kabul edilen Wilshire 5000 Endeksi'ni değerlendirmeye alan ve bunu yıllık ABD GSYİH'sına bölen, Wall Street çevrelerinde de ‘Buffett Göstergesi' olarak adlandırılan gösterge de şu anda rekor seviyede seyrediyor.

Warren Buffett'ın favori göstergesi, Eylül 2022'deki en düşük seviye olan yüzde 137'den keskin bir yükselişle yaklaşık yüzde 196,2 seviyesinde bulunuyor. Bu rakam, 'dot-com balonu’ndan hemen önce görülen yüzde 159,2 seviyesinin bile oldukça üzerinde.

Piyasa değeri ve kazanç farkı

Bu arada, Apple hisseleri Nisan ayından bu yana yüzde 30'luk harika bir artış göstererek dünyanın en değerli şirketi unvanını 3,55 trilyon dolarlık piyasa değeriyle çip canavarı Nvidia'dan geri aldı. Nvidia’nın piyasa değeri ise 3,15 trilyon dolar seviyesinde.

Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon ve Meta ise rekor yüksek değerlemelerle işlem görüyor. Apollo'nun baş ekonomisti Torsten Slok'un verilerine göre, S&P 500'deki ilk 10 şirket, toplam piyasa değerinin yüzde 35'ini oluştururken kazançların ise yalnızca yüzde 23'ünü oluşturuyor.

Görünüşe göre bakıldığında, çekişmeli bir başkanlık seçim döngüsü başta olmak üzere yakın vadeli riskler göz önüne alındığında, piyasanın oldukça sıcak olduğu görülüyor. Fed'in faiz oranı politikasına ilişkin görünüm de belirsizliğini koruyor ve kurumsal kazançların ikinci çeyrekte yalnızca tek haneli oranda arttığı görülüyor.

Hızlı ve sert geri çekilme olasılığı

Profesyoneller bu risklerin ortasında yatırım diğer tarafında sıraya girmeye başlıyor ve hızlı ve sert bir geri çekilme çağrısında bulunuyor. Morgan Stanley'nin baş stratejisti Mike Wilson seçim öncesinde hisse senetlerinde yüzde 10'luk bir geri çekilme olacağı konusunda uyarıyor. Wilson, mevcut hisse senedi değerlemeleri konusunda endişe duyan uzmanlar arasında yer alıyor.

Öte yandan, bir düzeltme sinyali olarak, Nvidia’nın hisselerinin değerleme endişeleri nedeniyle New Street Research tarafından nötr seviyeye gerilemesi de bu ihtimali kuvvetlendiriyor.

Piyasalarda veya bireysel hisse senetlerinde meşhur bir kristal küre olmasa da, Freedom Capital Markets baş küresel stratejisti Jay Woods, ortalama olarak yılda bir kez yüzde 10'luk geri çekilmelerin meydana geldiğinin altını çiziyor ve hatırlatıyor: “Geçen yıl yüzde 14'lük bir gerileme yaşanmıştı.”

Bitcoin’deki düşüş borsada düzeltme işareti mi?Bitcoin’deki düşüş borsada düzeltme işareti mi?

 

Düzeltmeye rağmen Nvidia’da yüzde 67 oranında yükseliş beklentisiDüzeltmeye rağmen Nvidia’da yüzde 67 oranında yükseliş beklentisi

 

Borsalar düzeltmenin eşiğindeBorsalar düzeltmenin eşiğinde

 

Büyük sermayeli hisse senetlerinde 'sert düzeltme' riskiBüyük sermayeli hisse senetlerinde 'sert düzeltme' riski

 

Hisse senetleri geri çekilmeye karşı koyabilecek mi?Hisse senetleri geri çekilmeye karşı koyabilecek mi?

 

Doug Kass: Borsaların çöküşü ani ve beklenmedik olacakDoug Kass: Borsaların çöküşü ani ve beklenmedik olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)