E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senedi piyasalarında uyumsuzluk artıyor---

Hisse senedi piyasalarında uyumsuzluk artıyor

Hisse senedi piyasalarında uyumsuzluk artıyor
01 Temmuz 2024 - 11:14 borsagundem.com

Uzmanlar, hisse senedi piyasalarındaki uyumsuzluğun ABD borsalarında çöküş olasılığını artırdığını düşünüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında dev teknoloji hisselerinin yüksek performansıyla karlılıkları arasındaki uyumsuzluğun, ileriye dönük bir zayıflık işareti olduğu öngörülüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Apollo Global Management baş ekonomisti Torsten Sløk, hisse senedi piyasasındaki uyumsuzluğun şimdiye kadarki en büyük fark olduğunu ve gelecekte daha fazla kırılganlığın sinyalini verdiğini söylüyor.

Beklenti büyük

Fortune’dan Jason Ma'nın haberine göre, Sløk, “Teknoloji devlerinin hisselerindeki destansı yükseliş, kârlarını çok geride bırakıyor ve bu, S&P 500'ün daha savunmasız göründüğü anlamına geliyor” diyor.

Paylaştığı notta Slok, S&P 500'deki ilk 10 şirketin endeksin piyasa değerinin yüzde 35'ini, ancak kazancının yalnızca yüzde 23'ünü oluşturduğuna dikkat çekiyor. Sløk, “Bu farklılık hiç bu kadar büyük olmamıştı; bu da piyasanın endekste yer alan ilk 10 şirketin gelecekteki kazançları konusunda rekor yükseliş beklentisi içinde olduğunu gösteriyor. Başka bir deyişle, S&P 500'ün bugünkü sorunu sadece yüksek konsantrasyon değil, aynı zamanda küçük bir grup şirketin gelecekteki kazançlarına ilişkin rekor düzeyde yükseliş beklentisi” diye yazıyor.

S&P 500 piyasa değeriyle ağırlıklandırıldığından, yapay zeka patlamasına katılan dev teknoloji şirketlerinin yükselen hisse fiyatları, son kazanımların yalnızca bir avuç hisse senedinde yoğunlaşması anlamına geliyor ve bu da endeksin geri kalanı için göreceli vasatlığın üzerini örtüyor.

Yapay zeka çip lideri Nvidia bu ayın başlarında yaşanan satışlardan önce, S&P 500'ün bu yılki yükselişinin üçte birinden fazlasını oluşturuyordu. Sløk, “Bu kadar yüksek bir konsantrasyon, Nvidia'nın yükselmeye devam etmesi durumunda işlerin yolunda olduğu anlamına geliyor. Fakat hisse senedinde düşüş başlarsa S&P 500 sert bir darbe alacak” diye ekliyor.

Endeks fonları giderek popüler hale geliyor

Piyasa liderindeki yoğunlaşma arttıkça yatırımcıların portföyleri de yoğunlaşıyor; özellikle de endeksleri takip eden fonlara para yatırmak giderek daha popüler hale geliyor.

Bank of America analistleri de paylaştıkları notta, ortalama büyük sermayeli fonda yer alan en büyük beş varlığın portföylerindeki oranının Aralık 2022’deki yüzde 26 seviyesinden yüzde 33'e yükseldiğini ifade ediyor. Benzer şekilde, portföylerinin yüzde 40'ından fazlasına işgal eden fonlarda yer alan ilk beş varlığın payının Aralık 2022'de yüzde 5'in altındayken şimdi yüzde 25'e yükseldiğini belirtiyor.

İleriye yönelik tahminlerde yukarı yönlü revizyon akımı

Bu arada Wall Street analistleri S&P 500'ün yükselişte olduğunu düşünüyor ve yıl sonu hedeflerini yükseltmek için çabalıyor; bu akıma, düşüş eğilimine sahip olmakla bilinen ünlü stratejistlerin de katıldığı görülüyor.

Wall Street’inm en yükseliş yanlısı stratejistlerinden Fundstrat Global Advisors kurucu ortağı Tom Lee, S&P 500'ün 10 yıllık bir dönemin sonunda 15.000 puan seviyesine ulaşabileceğini söyleyerek tahminlerin çıtasını yükseltiyor.

Üstelik, Lee, endeksle ilgili böylesine cesur bir tahminde bulunan tek Wall Street boğası da değil. Piyasa gurusu Ed Yardeni de bir başka ‘Kükreyen Yirmiler' süper döngüsü hakkında çağrıda bulunuyor ve S&P 500'ün gelecek yıl 6.000 puan seviyesini göreceğini ve 10 yılın sonunda hisse senedi endeksinin 8.000 puana ulaşabileceğini belirtiyor.

Küresel borsaları temmuz ayında ne bekliyor?

 

Wall Street borsalarında beklenen düşüş gelecek mi?

 

Olası bir resesyon borsaları yarıya indirebilir

 

ABD borsaları yol ayrımında

 

Kazanç tahminlerindeki sıra dışılık borsalar için ne ifade ediyor?

 

Charles Schwab: Borsalar son ayı piyasasındaki çöküşü hatırlatıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)