E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Borsalarda mevsimsellik yatırımcılar için önemli bir kriter olarak öne çıkıyor. Eylül ayı ise bu bakımdan en kötü şöhrete sahip ayların başında geliyor.
Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yatırımcılar hisse senetleri için yılın en kötü zamanına girdi. Eylül ayının piyasa için neden acımasız olduğunun cevabı ise tarihsel verilerde yatıyor.
S&P 500 tatile çıkıyor
Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Ağustos ayı yaz sezonunu kapatırken S&P 500’ün de tatile çıkması muhtemel gözüküyor. Ortalama olarak Eylül ayı, 1928'e kadar uzanan kıyaslama endeksi S&P 500 için en kötü ay olarak kabul ediliyor. Hisse senetleri düzenli olarak düşük performans göstermekle kalmıyor aynı zamanda piyasanın ayı negatif getiriyle kapatması da gayet alışıldık bir durum olarak öne çıkıyor.
CME Group'un geçen yılki verilerine göre, S&P 500 son yüzyılda Eylül aylarının yüzde 55'inde geriledi. Deutsche Bank, endeksin son dört yıldır düşüşte olduğunu belirtiyor. Bunun en büyük suçlusu olarak ise, Wall Street'in İşçi Bayramı'ndan sonra işe geri dönmesiyle birlikte artan işlem hacimleri gösteriliyor.
Hacim ve volatilite artıyor
Yaz aylarında daha fazla yatırımcının tatile çıkmasıyla, hisse senedi faaliyetleri geride kalma eğiliminde oluyor ve bu da daha zayıf işlem hacimleri arasında daha güçlü bir piyasa performansıyla sonuçlanıyor.
SoFi'den Liz Young Thomas, S&P 500'ün aylık işlem hacminin Haziran ve Ağustos ayları arasında ortalama 15,2 milyar hisse olduğunu belirtiyor. Ancak yatırımcılar Eylül ayında masalarına döndüklerinde hacim 17,2 milyar hisseye fırlıyor. Thomas, “İnsanlar geri dönüyor ve tekrar işlem yapmaya başlıyor. Piyasada daha fazla aktivite oluyor ve bu da oynaklığa yol açabiliyor. Doğal olarak, insanlar portföylere bakıp şöyle diyebiliyor: ‘Muhteşem Yedili’de biraz fazla yüklüyüm veya büyük sermayeli hisselerde biraz fazla yatırımım var veya genel olarak hisselere fazla bel bağladım’” şeklinde konuşuyor.
“Eylül ayı, yılın en oynak dalgalanmalarından bazılarını deneyimliyor ve her iki yönde yüzde 2'lik hareketler S&P 500 için bir norm” diyen Thomas, “Oynaklık sonbaharda devam etse de, Eylül ayı aşağı yönlü dalgalanmaların yukarı yönlü momentumdan çok daha ağır basması nedeniyle öne çıkıyor” diye ekliyor.
Bu yıl ne bekleniyor?
Yine de, hisse senedi piyasalarını hareketlendiren birkaç olayın bu Eylül ayını benzersiz kılması muhtemel. Bu ay tüm gözler 18 Eylül'deki Fed politika toplantısında olacak. Faiz indirimleri yaygın olarak bekleniyor ve bu hareket genellikle boğa rallisi için olumlu olarak çerçeveleniyor.
Ancak, LPL Financial'dan Adam Turnquist'e göre, bu durum 6 Eylül'de yayınlanması beklenen Ağustos ayı istihdam raporuyla değişebilir. İş gücü baskısı beklenenden daha zayıfsa, Fed daha derin faiz indirimleri uygulayabilir ve bu da zayıflayan bir ekonominin kabulü anlamına gelir.
Turnquist, “Gelecek hafta biraz daha iyi ekonomik veriler alırsak yumuşak iniş anlatısı biraz daha ivme kazanır ve Eylül ayında son birkaç yıldır gördüğümüz kaybetme serisini potansiyel olarak tersine çevirebiliriz” diyor ancak aşağı yönlü riskin daha olası göründüğünü belirtiyor.
Thomas ise Eylül ayından sonra seçim gerginliğinin yalnızca mevsimsel oynaklığı uzatabileceğini söylüyor. Thomas, seçim yıllarında artan oynaklığın Eylül ayının sonunda değil, Ekim ayının ortasında zirve yaptığını belirtiyor ancak sonuçlar belli olduktan sonra bunu sıklıkla bir rahatlama rallisinin takip ettiğini ifade ediyor.
Nasıl hazırlanmalı?
Her uzman, portföylerin mevsimsel sarsıntı nedeniyle yeniden ayarlanmaması gerektiğini söylüyor ve bunun hem tahmin edilmesi zor hem de temel bir uzun vadeli girdi olmadığını ekliyor. Ancak gelecek ayları düşünenler için Thomas, yatırımcıların ticaret ortamının yakında nasıl değişebileceğine dikkat etmelerini öneriyor. Thomas, "Arkanıza yaslanıp şöyle düşünmelisiniz: 'Peki, tamam, dik bir getiri eğrisi, düşen getiriler ve düşen dolar sırasında genellikle ne iyi gidiyor?” diyor ve faiz oranı indiriminin ima ettiği üç sonuca atıfta bulunuyor.
Bu bağlamda Thomas, temettü ödeyen hisse senetlerinin değerli olabileceğini söylüyor. Thomas, “Getiriler düştükçe, Hazine tahvilleri cazibesini kaybedecek ve yatırımcıları başka gelir kaynakları aramaya yönlendirecek. Temettü hisse senetlerinin bundan faydalanabilir ve bunlar genellikle kamu hizmetleri ve temel ihtiyaç maddelerinde yoğunlaşıyor” şeklinde konuşuyor.
Thomas, “Bu arada, doların değer kaybetmesi sağlık hizmetlerini artırabilir çünkü düşen dolar tıbbi ihracatın artmasına neden olabilir” diyor ve “Yükselen ticaret faaliyeti havacılık ve savunma sektörlerine de fayda sağlayacaktır” diye ekliyor.
Turnquist ise yatırımcıların mevsimsel düşüşü satın almalarının iyi olabileceğine işaret ederek şunları söylüyor: “Eylül veya Ekim aylarındaki dipleri satın almak şu ana kadar hep çok iyi bir yatırım oldu. Ekim ayında işler düzelmeye başlıyor ve sonra bu Kasım, Aralık ve yıl sonu rallisiyle devam ediyor; genellikle bu aylar için çok yüksek ortalama getiriler ve yüksek pozitif getiriler mevcut.”
Resesyon endişeleri ve enflasyon baskılarına rağmen ABD borsaları ağustosu kazançlı kapadı
BIS: Küresel borsalar ağustos krizini ucuz atlattı
Goldman Sachs bu hafta borsalardan rekor bekliyor
FED’in faiz indirimlerine borsalar nasıl tepki verecek?
Wall Street borsalarında yükseklik korkusu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İster ise dünya borsaları çöksün bizim borsaya asla ve asla bir şey olmaz.Çünkü başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var.yılsonunda endeksi en az 20 000 civarında bekliyorum.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:26)