E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senedi piyasaları ‘tüketim’ testinde---

Hisse senedi piyasaları ‘tüketim’ testinde

Hisse senedi piyasaları ‘tüketim’ testinde
06 Mayıs 2024 - 11:53 borsaningundemi.com

ABD’de tüketiciler stres belirtileri gösteriyor. Bu durum, borsa boğalarını zorlu bir testle karşı karşıya bırakıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yatırımcıların harcama noktasında inisiyatif almasıyla tüketici hisselerinde düşüş gözleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de yüksek faiz oranları sonunda tüketimi vurmuş gözüküyor. Harcamalardaki değişim en çok tüketici hisselerinde kendini gösteriyor.

Odak noktası işsizlik verileri

MarketWatch’tan Frances Yue’nun haberine göre, ABD’de yatırımcıların harcama konusunda daha fazla takdir yetkisi göstermesiyle tüketici hisseleri düştü. Fed’in faiz oranlarını 23 yılın en yüksek seviyesinden ne zaman düşüreceğine dair sorular artarken tüketici stresinin işaretleri ortaya çıkıyor. Bunun devam etmesinin ise borsa için sorun yaratabilleceği düşünülüyor.

Yatırımcılar 2024'e Mart ayından itibaren yaklaşık altı çeyrek puanlık faiz indirimi arayışıyla girdi. Bunun yerine, yapışkan enflasyon okumaları, sıkı iş gücü piyasası ve diğer veriler, yatırımcıların bu beklentileri önemli ölçüde azaltmasına neden oldu. Yatırımcılar artık sonbahardan itibaren yalnızca iki ila üç faiz indirimi bekliyor.

Hisse senedi fiyatlarında Nisan ayındaki gerilemeye rağmen, yatırımcılar bu değişimi büyük ölçüde olumlu karşıladı. Hisse senetleri, güçlü bir ekonominin ve tüketicinin kar artışını artıracağına duyulan güvenle desteklendi. Ancak tüketiciler artık harcama konusunda daha fazla takdir yetkisi gösteriyor. McDonald’s, Shake Shack, Wendy's, Starbucks ve KFC'nin ana şirketi Yum Brands’in de aralarında bulunduğu şirketler geçen hafta ilk çeyrek satışlarında zayıf bir büyüme bildirdi.

Frost Investment Advisors Baş Yatırım Yetkilisi Mace McCain, son verilerin tüketicilerin gelir ve harcamalarının hâlâ arttığını ancak harcamalarının gelirlerini geride bıraktığını ve bunun da daha fazla strese işaret ettiğini gösterdiğini söylüyor. McCain, “İzleyeceğimiz şey işsizliğin ne zaman arttığı olacak çünkü eğer işsizlik artmaya başlarsa ve iş güvencesizliği artmaya başlarsa, bu durum genellikle tüketicilerin geri çekilmesine neden olur. Bu stres, tüketicilerin daha az harcama yapmasına ve ekonominin yavaşlamasına neden olduğunda iş rakamlarını çok daha yakından izlemek gerekir" şeklinde konuşuyor.

Alarm durumu için henüz erken

Geçen Cuma açıklanan veriler, Nisan ayında ABD'deki istihdam büyümesinin beklenenden daha zayıf olduğunu gösterdi. Ekonomi geçen ay sadece 175.000 yeni iş ekleyerek son altı ayın en düşük seviyesini gördü. Ekonomistler istihdamda 240.000 artış öngörüyorlardı. Bu arada işsizlik oranı yüzde 3,8'den yüzde 3,9'a yükseldi ve art arda 27. ayda da yüzde 4'ün altında seyretti.

Ancak bu veriler alarm zillerini henüz tetiklemiş değil. Bunun yerine, yatırımcıların Fed politika yapıcıları tarafından memnuniyetle karşılanacak olan ekonominin ne çok sıcak ne de çok soğuk olduğu bir ‘Goldilocks’ senaryosunu odağına almasıyla hisse senetleri yükseldi.

EY Baş Ekonomisti Gregory Daco ise bu tür verilerin ‘cesaret verici’ olduğunu söylüyor ve ekliyor:. “Geniş istihdam raporu, iş gücü piyasası koşullarında devam eden bir yeniden dengelenmeye işaret ediyor. Yani iş gücü talebinin ılımlı olduğunu görüyorsunuz, istihdam oranlarının tarihsel olarak düşük olduğunu görüyorsunuz ve ücret artışlarının yavaşladığı bir ortam görüyorsunuz. İdeal kombinasyon budur.”

McCain, iş raporunun, daha yavaş büyümeyle birlikte iş gücünde ılımlı bir zayıflık olduğunu gösteren kanıtlara katkıda bulunduğunu ve bunun Fed'in faiz indirimlerine devam etmesine olanak sağlayabileceğini ekliyor.

Bazılarını daha sert vuruyor

Moneyfarm Baş Yatırım Yetkilisi Richard Flax'a göre ise, tüketiciler üzerindeki stres bazı şirketlerin üzerinde baskı yaratıyor ancak henüz borsanın genelini etkilemiş değil. Flax, yüksek faiz oranlarının nüfusun farklı kesimlerini farklı şekilde etkilediğini, özellikle düşük gelirli kesimlerin daha sert etkilendiğini söylüyor ve ekliyor: “ABD'deki düşük gelirli tüketiciler, toplam tüketimin nispeten daha küçük bir yüzdesini oluşturuyor ancak bu yine de önemli. Yani onların stresi, kazançların bir kısmını etkiliyor ama hepsini değil.”

Frost Investment'dan McCain de bu noktayı tekrarlıyor: “Gerçekten bölünmüş bir ekonomi görüyoruz.” McCain, gelir anlamında toplumun üst yarısının performansının alt yarısından çok daha iyi olduğunu söylüyor.

McCain, en fazla stresi yüzde 3 ila yüzde 4 aralığındaki ipotek faiz oranlarına sabitlenemeyen ev sahiplerinin yaşadığını ifade ediyor. Öte yandan McCain, yüksek gelirlilerin ve en yüksek servete sahip olanların, borsadaki pozitif getiriler ve hâlâ yüksek olan konut fiyatlarının etkisiyle sağlıklı bir tempoda harcama yaptığını belirtiyor.

Flax, “Fed'e yönelik risk, düşük gelirli hane halkları arasındaki sıkıntıyı artırırken enflasyon nispeten yüksek kalıyor. Bu geleneksel bir stagflasyon ölçüsü değil, belki de eşitsizliğin bir ölçüsüdür” diye ekliyor.

New York borsası istihdam verileri sonrası yükselişle kapandı

 

Yatırımcılara uyarı: FED dostunuz değil

 

Küresel piyasalar Fed yetkililerine odaklandı

 

Fed faiz indirecek mi? İşte S&P'nin tahmini

 

Fed’in güvercin duruşu piyasaları yanılttı

 

ABD'de kişisel tüketim harcamaları beklentilerin altında arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)