E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senedi piyasaları ‘kayıp 10 yıl’ dönemine mi giriyor?---

Hisse senedi piyasaları ‘kayıp 10 yıl’ dönemine mi giriyor?

Hisse senedi piyasaları ‘kayıp 10 yıl’ dönemine mi giriyor?
24 Ekim 2024 - 11:41 borsaningundemi.com

ABD’de borsaların ‘kayıp 10 yıl’ sürecine girdiği senaryosunun ne kadar inandırıcı olduğu tartışıyor.

BORSANINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisseleri gerçekten de 'kayıp bir on yıla' mı gidiyor? Yardeni Research'ten Ed Yardeni bu teoriye katılmadığını ifade ediyor.

Borsaningundemi.com’un derlediği bilgilere göre, stratejist Ed Yardeni, gelecek yıllarda piyasanın patlama yaşayacağını öngörüyor.

Yıllık yüzde 3 getiri senaryosu

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, Yardeni Research'ün kurucusu Ed Yardeni, yayınladığı raporda yatırımcıların ‘kayıp 10 yıl’ endişelerini pek dikkate almamaları gerektiği konusunda uyarıyor.

Hisselerin 2024'te üst üste ikinci kez yüzde 20'den fazla artması beklenirken Goldman Sachs’'taki bir ekip de dahil olmak üzere Wall Street stratejistleri, yatırımcıların bundan sonra daha düşük getiriler için hazırlanmaları gerektiğini ileri sürüyor. Goldman Sachs ekibi, modellerine göre S&P 500'ün gelecek 10 yılda, yılda sadece yüzde 3’lük bir getiriye hazırlandığı konusunda uyarıda bulunan bir rapor yayınlayarak tartışmayı bir üst seviyeye taşımış durumda.

Bu tahminin öngörülü olduğu kanıtlanırsa bu, son yüzyılda borsa performansı için en kötü dönemlerden birini temsil edecek ve yatırımcıların son 10 yılda alıştığı ortalamanın üzerindeki getirilerden keskin bir sapmaya karşılık gelecek. Goldman Sachs ekibi, bu dönemde S&P 500'ün yıllık yüzde 13 oranında arttığını söylüyor.

'Kükreyen 2020’ler’

Ancak bu varsayıma itiraz eden Yardeni ve ekibi, Goldman Sachs’ın sonuçlarından birkaçına meydan okurken, ‘Kükreyen 2020’ler' tezlerini bir adım daha ileriye taşıyor.

Yardeni, "Bizim görüşümüze göre, Goldman'ın iyimser senaryosu bile yeterince iyimser olmayabilir. Goldman'ın en iyi senaryosunda, S&P 500 önümüzdeki on yılda yılda yüzde 7 oranında yükselecekti ancak temettü ödemeleri de hesaba katıldığında yıllık orrtalama yüzde 11'lik kazançlar daha olası" diyor.

Yardeni'nin ilk olarak 2020'de ortaya attığı ‘Kükreyen 2020’ler' tezi, teknoloji destekli bir üretkenlik patlamasının enflasyonu kontrol altında tutarken şirket kar marjlarını ve ekonomik büyümeyi artırmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Yardeni, son paylaştığı raporda, ‘Kükreyen 2020’ler'in ‘Kükreyen 2030’lar'a kadar uzayabileceğini söylüyor.

Yardeni, S&P 500'ün yalnızca temettü ödemelerinin bileşik etkisi nedeniyle Goldman Sachs’ın hedefine kolaylıkla ulaşabileceğini göz önünde bulundurarak şu anda bu kadar uzun bir süre boyunca bu kadar düşük getirileri hayal etmenin zor olduğunu ifade ediyor ve “En büyük Amerikan şirketlerinin bu ödemeleri sağlam bir hızda artırmaya devam ettiğini varsayarsak” diye ekliyor.

Yardeni, Goldman Sachs raporunun diğer bazı sonuçlarına da itiraz ediyor. Yardeni'ye göre, kazanç büyümesinin yaklaşık bir asırdır yüzde 6,5 oranında bileşik olarak gerçekleştiği düşünüldüğünde, Goldman Sachs’ın kazanç büyüme hızına ilişkin tahmini düşük görünüyor. Yardeni’ye göre, Goldman'ın analizi ayrıca hisse senetlerinin zamanla enflasyonla birlikte yükselme eğiliminde olduğu gerçeğini de hesaba katmıyor çünkü yükselen fiyatlar kaçınılmaz olarak kurumsal satışları ve karları artırıyor.

‘Aşırı yoğunlaşma’ itirazı

Ayrıca Yardeni, yatırım bankasının sonuçlarının temel dayanağı olan ‘aşırı piyasa yoğunlaşması’ ilişkin Goldman'ın endişelerini de küçümsüyor.

Elbette, teknoloji ve iletişim hizmetleri sektörleri, tıpkı ‘dot-com balonu’nda olduğu gibi, bugün de S&P 500'ün piyasa değerinin büyük bir bölümünü temsil ediyor.

Ancak bu şirketler o zamandan beri çok daha güçlü bir zeminde oturuyor. Beklenen S&P 500 kazançlarındaki payları eskisinden çok daha fazla ve Wall Street bunun çok da değişmesini beklemiyor. Ancak bu, Goldman Sachs ekibinin eleştirisinin özü olan, yatırımcıların bu şirketlerin zaman içinde böylesine geniş bir rekabet avantajını korumada karşılaşabilecekleri zorluğu muhtemelen hafife almış olmaları gerçeğini ele almıyor.

Ortak görüş;: Değerlemeler yüksek ama…

Yine de hem Yardeni’nin hem de Goldman Sachs’ın hemfikir olduğu bir alan bulunuyor: Bugünkü değerlemeler geçmişe göre gergin görünüyor. Geleneksel piyasa bilgeliğine inanılacaksa, Yardeni, bunun gelecekteki getirileri olumsuz anlamda etkileyebileceğini kabul ediyor.

Ancak ekonomik büyüme görünümü ve kar marjlarının genişlemeye devam edeceği yönündeki beklentileri göz önüne alındığında, Yardeni’ye göre, değerlemelerin tırmanmaya devam etmesi için kesinlikle bir alan var.

Elbette Yardeni, Goldman Sachs’ın araştırmasına katılmayan tek analist değil. DataTrek'in kurucu ortağı Nicholas Colas, paylaştığı yorumda, uzun vadede bileşik yüzde 3'lük getirinin tarihsel olarak yalnızca ‘çok, çok kötü bir şey olduğunda’ gerçekleştiğini söylüyor.

Colas ayrıca, yüksek değerlemeler geçmişte zayıf performans dönemlerine zemin hazırlamış gibi görünse de, bu iki değişken arasındaki ilişkinin göründüğünden daha zayıf olduğunu savunuyor.

Colas, “1990'ların sonlarında belirlenen aşırılıklar S&P'nin 10 yıllık olumsuz ileriye dönük getirilerinin habercisiydi ancak bunun nedeni hisse senetlerinin 2000'de çok pahalı olması değildi. Aksine, S&P 500 2008'de ‘dot com balonu’yla tamamen alakasız nedenlerle yüzde 37 oranında düştü” diyor.

Goldman Sachs '10 yıllık ayı piyasası' öngörüsünde haklı mı?Goldman Sachs '10 yıllık ayı piyasası' öngörüsünde haklı mı?

 

Goldman Sachs'tan S&P 500 öngörüsüGoldman Sachs'tan S&P 500 öngörüsü

 

Borsada boğa piyasasının can damarı 'rotasyon'Borsada boğa piyasasının can damarı 'rotasyon'

 

Borsa yatırımcıları ‘çılgınlık' derecesinde iyimserBorsa yatırımcıları ‘çılgınlık' derecesinde iyimser

 

Korku borsaları terk etti, işte asıl tehlikeKorku borsaları terk etti, işte asıl tehlike

 

Bank of America: Seçimlere odaklanan hisse senedi yatırımcıları hata ediyorBank of America: Seçimlere odaklanan hisse senedi yatırımcıları hata ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)